StoryEditorOCM
Hrvatskapogledajte samo

Na nebu iznad Hrvatske snimljen rijedak i spektakularan fenomen: Znate li kako nastaje?

Piše L.G./JL
1. lipnja 2024. - 20:38

Oko 18:30 nakon blage kiše iznad Orehovca kraj Novog Marofa pojavila se dvostruka duga, rijedak i prilično spektakularan fenomen, piše Jutarnji list. 

Na tom području, duga nakon kiše nije toliko neobičan prizor, ali nije često slučaj da se njene boje vide ovako jasno, a još manje da se pojavi i drugi "luk" na nebu.

image
Katarina Zrinjski

Naime, sedam duginih boja – crvena, narančasta, žuta, zelena, plava, indigo plava i ljubičasta, nastaju kada sunčeva svjetlost obasja sitne kapljice vode u atmosferi. Tada se, prema portalu Green.hr, kao rijedak prirodni fenomen, pojavljuje dupla duga tijekom koje se mogu vidjeti istodobno dva luka.

Drugi luk se može vidjeti iza primarnog, te po pravilu ima obrnut redoslijed boja: ljubičasta, indigo plava, plava, zelena, žuta, narančasta i crvena. Naime, riječ je o refleksiji, gdje druga duga nastaje od unutrašnjeg prelamanja.

Dupla duga pojavljuje se kada se svjetlost reflektira dva puta u kapljici. Iz tog razloga možemo vidjeti dvije različite refleksije koje dolazeći iz različitih kutova, što uzrokuje pojavnost duge u kojoj vidimo crvenu na vrhu i plavu, ali i drugu dugu, koja je pozicionirana više, te ima suprotni poredak boja.

image
Katarina Zrinjski
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 17:21