StoryEditorOCM
Hrvatskatrese se stolica

Moćnom HDZ-ovcu Nediljku Dujiću odbrojani dani u masno plaćenoj fotelji predsjednika Hrvatskih šuma?

Piše Ivanka Toma/JL
19. kolovoza 2024. - 09:56

Predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma, Nediljku Dujiću trese se stolica, a hoće li biti smijenjen s te dužnosti, kao i kakva će biti sudbina ostalih članova Uprave i Nadzornog odbora tog poduzeća, uvelike ovisi o rezultatima procjene stanja drvne mase u spačvanskom bazenu nakon vjetroloma koji je 2023. godine poharao šume hrasta lužnjaka. Procjenu će, doznali smo, napraviti Hrvatski šumarski institut i Fakultet šumarstva i drvne tehnologije, a trebala bi biti dovršena do kraja rujna ili početka listopada.

Naime, cijela Uprava i Nadzorni odbor Hrvatskih šuma stavili su dolaskom novog ministra poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josipa Dabre iz DP-a svoje mandate na raspolaganje, a Dabro, prema dobro upućenom izvoru, nije zadovoljan radom Hrvatskih šuma, niti je Dujić dosad zaradio njegovo povjerenje, piše Jutarnji list. 

Budući da je novi ministar poljoprivrede iz kvote DP-a čija je baza u Slavoniji, ne treba čuditi što će o sudbini aktualnog vodstva ovog javnog poduzeća presuditi stanje u Upravi šuma Podružnica (UPŠ) Vinkovci. Opterećujuća je činjenica da nakon jakog nevremena koje je prošle godine zahvatilo to područje Hrvatske šume nisu uspjele prodati svu drvnu građu, čija se količina neplanirano jako povećala, a to je bio samo povod za dodatnu eskalaciju sukoba na relaciji Hrvatske šume i Udruge drvne i papirne industrije koju vodi Ivić Pašalić. Sukob se nedavno, kada je izbio požar u skradinskom zaleđu, prelio i na stranice medija te stavio Dujića u prvi plan, ali ne samo zbog supruge i kćeri koje su pred televizijskim kamerama vrijeđale vatrogasce nazivajući ih nakazama, nego i Dujićevih tvrdnji da je netko podmetnuo požar kod njegove kuće.

image

 

 

Lucija Ocko/Cropix

Drvoprerađivački kartel

U medijima se pojavila informacija da za to krivi Ivića Pašalića, obojica su se o tome oglasili, a spekulacije su potom utihnule. Ostale su, međutim, optužbe za loše funkcioniranje javnog poduzeća koje se brine o državnim šumama, zatim o interesima "drvoprerađivačkog kartela" te lobijima koji bi željeli privatizaciju, odnosno koncesiju Hrvatskih šuma.

Pašalić je u Večernjem listu izravno prozvao predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Dujića za loše gospodarenje u UŠP Vinkovci, gdje je vjetar oštetio velike količine prvoklasnog hrasta.

- U procesu sanacije čišćenja tereta, kako bi najkvalitetnija roba došla na tržište i da ne propadne, prema mojemu mišljenju, Hrvatske šume nisu učinile dovoljno jer je ostalo 200.000 kubika robe koja nije prodana. Ona je konfekcionirana, nalazi se na njihovim stovarištima, no nije utržena. Nakon godinu dana velik dio te robe je propao i nastale su goleme materijalne štete koje se mjere u desecima milijuna eura - rekao je Pašalić i za odgovornost prozvao Dujića.

Prozvani predsjednik Uprave Hrvatskih šuma je odgovorio kako je sanirano više od milijun kubika u UŠP Vinkovci, da je prodano oko 400 tisuća kubika drvne građe više nego prošle godine, a da je prihod veći za oko 43 milijuna eura, što je povećanje od 200 posto. Dujić je rekao da je ukinuo neke prakse poslovanja Hrvatskih šuma koje su išle na ruku drvoprerađivačima, a na štetu poduzeća. U tom je kontekstu spomenuo da se nekim proizvođačima plaćao rabat od 25 posto, a istovremeno se roba mogla na tržištu prodavati po 150 posto većoj cijeni, te da je ukinuo reklamaciju po kojoj se cijena spuštala za 15 posto ako bi kupac prijavio grešku i sada se prodaje po principu viđeno - kupljeno.

image

 

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Dabro obišao je UŠP Vinkovci i spačvanski bazen u kojemu je stradao hrast i ostao vrlo nezadovoljan potezima Hrvatskih šuma.

- Raspisuju se licitacije za drvnu građu na kojima se mogu pojaviti i subjekti iz drugih zemalja EU i kupiti drvnu masu. U posljednje vrijeme drvne mase ima na pretek i tržište zasićeno, ne samo europsko nego i svjetsko. Upravo je u tome jedan od izazova za Hrvatske šume koji one ne svladavaju najbolje - rekao nam je sugovornik iz Ministarstva poljoprivrede, navodeći kako je ministar Dabro dobio informacije prema kojima Hrvatske šume nisu provodile licitacije po svojim internim propisima te da je to prouzročilo štetu u UŠP-u Vinkovci.

Prema tim informacijama, ako je dva puta bila raspisana licitacija, a nitko se nije javio za drvnu masu, onda se morala spuštati cijena, a Hrvatske šume je nisu spuštale, nego su, prema informacijama s kojima, tvrdi naš sugovornik, raspolaže ministar Dabro, od šest do osam puta licitirali s istom cijenom i dogodilo se da nisu uspjeli prodati drvne mase koliko je bilo zadano.

image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix

- Sada je veliki problem s hrastom lužnjakom kategorije F1 koji je prva klasa. Drvna mušica je ušla u drvo, a svaki ozbiljni drvoprerađivač koji se bavi proizvodnjom namještaja shvaća da ta drvna sirovina više ne odgovara njegovim potrebama, pa je nisu niti uzimali. Drvna sirovina nije u cijelosti propala, ali gubi na kvaliteti i vrijednosti, a to je rezultat neuspješnog otkupa - tvrdi izvor iz Ministarstva poljoprivrede, dodajući kako ministar Dabro također smatra da bi Hrvatske šume trebale bolje održavati protupožarne puteve i više se angažirati na prevenciji od požara piše Jutarnji list. 

Ipak, za kadrovske promjene u vodstvu ovog poduzeća, koje su izvjesne, ali nije jasno u kojem obimu, presudni će biti nalazi Hrvatskog šumarskog instituta i Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije. Na pitanje hoće li za eventualnu smjenu Dujića ministar Dabro najprije morati tražiti suglasnost premijera Andreja Plenkovića, naš je sugovornik odgovorio konstatacijom kako "ministar poljoprivrede kao predsjednik Skupštine Hrvatskih šuma odgovara za rezultate rada toga poduzeća, a ne premijer".

image

 

 

Davor Pongracic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 15:03