StoryEditorOCM
Hrvatskazelena tranzicija

Ministrica otkrila: Povećava se naknada za otkup plastičnih boca, a evo što će se ubuduće naplaćivati

Piše vijesti sd
17. rujna 2024. - 21:14

Od nove godine počinje naplata jednokratnih vrećica za voće i povrće. 

Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković otkrila je detalje promjena: "Riječ je o vrećicama koje čine dosta otpada. U pravilu se bacaju - kao što im ime govori - nakon samo jedne uporabe. Smanjivanje takvih vrećica se potiče već niz godina", izvještava Ružica Đukić za Danas.hr.

Umirovljenik Perica iz Zagreba slaže se da će biti problem izvagati limun, papriku, grozd grožđa. No, puno toga još je nepoznato. Primjerice, koliko će takva vrećica koštati. Ministrica Vučković kaže da će uvjete korištenja tih vrećica odrediti sami trgovci.

image

 Marija Vučković planira uvesti i naplatu prozirnih plastičnih vrećica

Damir Krajač/Cropix

 Neki su iz trgovine nosili pune vrećice, barem koliko su one mogle podnijeti, a druge potpuno prazne. U njima su, kažu trgovci, često ljudi ledili hranu, zaleđivali meso ili bi im to služilo za pijesak za ljubimce. Uglavnom, mnogi su ovakve vrećice nosili u džepu ili u torbicama. Od početka sljedeće godine to će biti - krađa.

Još jedna novost vezana za zaštitu okoliša je povećanje naknade za povrat PET ambalaže. "Uredba je u ponedjeljak otišla na savjetovanje. Naknada za povrat PET ambalaže povećava se sa sedam na 10 centi", rekla nam je ministrica Vučković.

Nove uredbe planiraju se usvojiti u listopadu, a primijenit će se od 1. siječnja 2025. godine, piše Danas.hr.

Kompletan video prilog možete pogledati OVDJE.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 21:59