StoryEditorOCM
HrvatskaKOD PREDSJEDNIKA

Milanović na Pantovčaku primio alkare; sve je spremno za 309. Alku, nakon Ženeve u planu je europski kraljevski grad

Piše Dalmacija SD
12. lipnja 2024. - 14:49

 Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u srijedu u svome Uredu izaslanstvo Viteškog alkarskog društva (VAD) Sinj koje mu je predstavilo program ovogodišnje, 309. Sinjske alke, koja će se održati 4. kolovoza, te mu zahvalilo što će ponovno biti pokrovitelj manifestacije.

Osim o planovima vezanim uz održavanje Sinjske alke, priopćeno je iz Ureda predsjednika, razgovarali su i o nastavku promocije ove tradicionalne manifestacije izvan granica Hrvatske.

"U tom kontekstu je istaknuto i sudjelovanje sinjskih alkara na sličnoj manifestaciji u Ženevi na koju je sinjsko Viteško alkarsko društvo bilo pozvano kao jedino izvan Švicarske", istaknuto je u priopćenju.

image

Predstavnici VAD-a tijekom sastanka s predsjednikom Milanovićem na Pantovčaku

Ured predsjednika RH

Predstavnici društva istaknuli su i važnost Alkarskih dvora za Sinj jer se u njima održavaju gotovo sve društvene i kulturne aktivnosti u gradu, a izrazili su i zadovoljstvo činjenicom što Muzej alke u Sinju bilježi sve bolju posjećenost.

Osim predsjednika VAD-a Stipe Jukića, na sastanku s predsjednikom Republike bili su alkarski vojvoda Mario Šušnjara, tajnik društva Ivan Nasić, član Časnog suda društva Tomislav Župić, alajčauš Ivica Filipović Grčić te član društva i domaćin manifestacije Jerko Ivandić.

image

Predsjednik Zoran Milanović i predsjednik VAD-a Stipe Jukić

Ante Čizmić/Cropix

Alkari su imali u planu predstaviti svoju tradiciju i u Versaillesu u Francuskoj, ali to nije realizirano zbog korone. Međutim, od Francuske se nije odustalo.

- U okviru pripreme hrvatskog predsjedanja EU-om iz Francuske su pokazali interes da u okviru kulturno-povijesnog predstavljanja Hrvatske u Parizu prikažemo i Sinjsku alku. Nažalost, pandemija koronavirusa sve je zaustavila.

Nedavno nam je u gostima bio veleposlanik Francuske u Hrvatskoj Fabien Fieschia i ta priča je ponovno aktualizirana. Njegova ekscelencija je, nakon što je razgledao Muzej Sinjske alke i upoznao se s poviješću VAD-a, izrazio veliki interes i obećao je osobno se angažirati da se taj posjet alkara Versaillesu ostvari - potvrdio je nedavno Stipe Jukić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 14:50