StoryEditorOCM
HrvatskaVeliki intervju (1)

Luka Bebić: ‘Želim još samo doživjeti da se pomire ustaše i partizani. A uvjet je da svi priznaju svoje zločine!‘

Piše Zoran Šagolj
9. rujna 2024. - 08:33
Nakon što se 2011. godine povukao iz aktivne politike, Luka Bebić živi umirovljeničkim životom na relaciji Zagreb – Dalmacija. Može ga se vidjeti tek u nekim protokolarnim prigodama.Goran Mehkek/Cropix

Luka Bebić (87) jedan je od najdugovječnijih hrvatskih političara. Svjedok je brojnih prijelomnih događanja u našoj povijesti, od hrvatskog proljeća, preko pada komunizma i uspostave hrvatske države i rata, pa do smjena niza vlada i vlasti u višestranačju.

Uvijek je bio tu na vrhu ili pri vrhu. Obnašao je dužnost ministra obrane, šest puta biran je u Sabor, čiji je predsjednik postao 2008. godine, nakon što je njegov intimus Ivo Sanader odveo HDZ do druge uzastopne pobjede na parlamentarnim izborima.

Nakon što se 2011. godine povukao iz aktivne politike, živi umirovljeničkim životom na relaciji Zagreb – Dalmacija. Može ga se vidjeti tek u nekim protokolarnim prigodama.

– Pa u ovim godinama – kaže nam – nemam nekih velikih mogućnosti baviti se bilo čime. Dva i pol mjeseca bio sam dolje na moru, u mojoj vikendici u Komarni. Supruga mi ima zdravstvenih problema i moram o tome voditi računa. A kada sam u Zagrebu, svodi se sve na redovite životne obveze. Nešto sam aktivniji u jednoj udruzi ratnih veterana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 08:33