StoryEditorOCM
Hrvatskauspješna operacija

Jučer je dobio novo srce, a danas već dao izjavu za televiziju. Pacijent kojem je spašen život otkrio kako se osjeća

Piše Vijesti SD, Hina
20. ožujka 2023. - 14:52

Transplatacijski tim KB Dubrava u Zagrebu uspješno je transplatiralo devet srca u samo dva mjeseca, što je rekord u toj kliničkoj ustanovi otkada provode transplatacije od 1995., a novo srce u nedjelju je dobio 63-godišnji Ilija Čabraja koji je bio na hitnoj listi mjesec dana i ovo će mu spasiti život.

Ekipa HRT-a posjetila je jutros Čabraju u bolnici, samo dan nakon operacije.

- Doktori kažu da je dobro, a i ja osjetim da je dobro, super - rekao je.Od 2020. bio je pripremi za transplataciju, a nakon što mu se u posljednje vrijeme pogoršalo zdravstveno stanje, u nedjelju su ga nazvali i kazali da srce stiže iz Austrije.

Liječnici nevjerojatnim pothvatom Zadraninu spasili život, oborili i svjetski rekord: ‘Imamo samo pola sata...‘

Dr. Marko Kušurin, kardijalni kirurg, rekao je kako im je trebalo oko 10 minuta od austrijske bolnice do aerodroma, a s našeg aerodroma do KB Dubrava su stigli rekordno, za 10-tak minuta. 

Pročelnik Zavoda za kardijalnu i transplatacijsku kirurgiju KB Dubrava Rudež kazao je u nedjelju nakon operacije da 63-godišnjem transplantiranom pacijentu "srce kuca samostalno i dobro uz minimalnu potporu lijekova". Ako sve bude dobro, dodao je, pacijent bi se do jutra trebao probuditi i odvojiti od aparata za disanje. 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 18:59