StoryEditor
HrvatskaRADI OD KUĆE

Izvori iz Vlade: premijer Plenković kašlje, ali nema temperaturu. Nije na bolovanju i sudjeluje u svim aktivnostima

Piše PSD.
1. prosinca 2020. - 21:35
Bruno Konjević/Cropix

Premijer Andrej Plenković zbog pozitivnog nalaza na covid-19 do 10. prosinca morat će biti u samoizolaciji, svoje aktivnosti i obveze obavlja iz svog stana, a u utorak je odredio potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda da ga mijenja u slučaju spriječenosti.

- No, zasad za time nema potrebe. Vlada najnormalnije funkcionira, a predsjednik Vlade osjeća se dobro i obavlja sve aktivnosti i obveze od kuće - poručio je u utorak glasnogovornik Vlade Marko Milić, prenosi Jutarnji list.

Hrvatska se prvi put susreće s ovakvom situacijom, da jedan premijer posao mora obavljati od kuće jer je zaražen koronavirusom. Današnja tehnika omogućava mu da posao može obavljati online, pa je tako održao već niz sastanaka iz potkrovlja svoga stana, a i sjednicom Vlade prvi je put predsjedao iz svoga doma putem videoveze. To su mu omogućile i izmjene poslovnika Vlade iz srpnja ove godine.

Naime, prijašnji poslovnik Vlade definirao je da premijer ili uži kabinet mogu odlučiti da se sjednica Vlade održi i bez nazočnosti većine članova Vlade s tim da odsutni članovi glasuju putem telefona ili telefaksom, odnosno elektroničkom poštom. U novom poslovniku, nakon izbijanja epidemije, dodane su riječi "i drugim sredstvima telekomunikacije".

A izbor Tome Medveda da mijenja premijera u slučaju spriječenosti nije iznenađenje. Plenković je Medveda još u srpnju, kada je tek slagao Vladu, prozvao "drugim čovjekom Vlade".

Osim što je ministar branitelja, Medved je i zamjenik predsjednika HDZ-a, a u Vladi obavlja dužnost potpredsjednika zaduženog za nacionalnu sigurnost te je na čelu Vladine Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti i hrvatske branitelje, na istome mjestu na kojem je prije ostavke bio i Damir Krstičević, koji je također znao biti premijerov izaslanik na nekim događanjima na kojima Plenković nije mogao prisustvovati.

Službene prve potpredsjednike Vlade Plenković nije imao ni u prvom niti u drugom mandatu, za razliku od nekih njegovih prethodnika. Premijeru Tihomiru Oreškoviću prvi potpredsjednik bio je tadašnji šef HDZ-a Tomislav Karamarko, Zoranu Milanoviću je to bio Radimir Čačić, a nakon njegove ostavke zbog prometne nesreće, Vesna Pusić. Ivica Račan imao je potpredsjednika i zamjenika premijera Gorana Granića, a nakon njega Dražena Budišu. Ustrojstvo, način rada, odlučivanje i vrstu akata koje Vlada donosi, prema članku 111. Ustava, definira se zakonom i poslovnikom.

Prema članku 2. Zakona o Vladi, ako Vlada ima više potpredsjednika, premijer može odrediti prvog potpredsjednika.

Ako premijer, prema članku 10. Zakona o Vladi, odredi prvog potpredsjednika Vlade, on zamjenjuje premijera u slučaju njegove spriječenosti ili odsutnosti. Upravo to se sada dogodilo, iako Medved nema službenu funkciju prvog potpredsjednika Vlade. Prema članku 16. Zakona o Vladi, koji definira rad užeg kabineta, kojeg čine premijer i potpredsjednici, i tu je propisano da sjednicama predsjeda premijer, a u slučaju njegove odsutnosti ili spriječenosti potpredsjednik kojeg odredi premijer.

Plenković se pri određivanju Medveda da ga mijenja u slučaju spriječenosti vodio i člankom 33. poslovnika Vlade koji kaže da predsjednika Vlade u sazivanju sjednica Vlade, predsjedanju sjednicama i potpisivanju akata koji su doneseni na sjednicama kojima nije nazočan premijer, zamjenjuje, ako je određen, prvi potpredsjednik Vlade, odnosno potpredsjednik kojeg ovlasti premijer.

Premijer, kao državni dužnosnik, ima prava i obveze prema istoimenom zakonu. Dakle, pravo na punu plaću ima sve dok je na dužnosti, kao i druga materijalna prava, poput naknade za odvojeni život, za troškove putovanja i prehrane, ima pravo na povlasticu 6+6 nakon dužnosti, kao i pravo na životno osiguranje.

Državni dužnosnici nemaju bolovanje kada im se nešto dogodi, već plaću primaju u punom iznosu.

Premijer, kažu u Vladi, ima blage simptome. Kašlje, ali nema temperaturu. Njegovi suradnici kažu kako su epidemiolozi pretpostavljali da onaj test od subote može biti lažno negativan, pa je u ponedjeljak testiran doma.

Najviše vremena provodi u potkrovlju, ne više zato što mora biti izoliran, jer mu je i supruga pozitivna, nego zato što od tamo obavlja poslove.

- Dobro se oporavlja. Kao što se vidi, angažiran je oko svih sastanaka, Vlada normalno funkcionira, u srijedu imamo uži kabinet, u četvrtak sjednicu - kažu u Vladi za Jutarnji list

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2021 04:23