StoryEditorOCM
HrvatskaU SRIDU

Ivan Ugrin: Unatoč pravosudnoj presudi, Sabljaku i dalje ne daju na posao u Ministarstvu vanjskih poslova! Što onda mogu očekivati obični građani?

30. studenog 2022. - 09:44
Sabljakova obrana upozorila je da postupak protiv njega traje već petu godinu te da ovakav način vođenja postupka može završiti na Europskom sudu za ljudska pravaVanesa Pandžić/Cropix

Kalvarija hrvatskog diplomata Damira Sabljaka nastavlja se. Nakon pravomoćne presude Visokoga upravnog suda, po kojoj je prošlog tjedna Sabljak vraćen na posao na svoje radno mjesto na Zrinjevcu, nakon samo četiri dana na poslu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman ponovno je zabranio diplomatu Tomislavu Sabljaku pristup radnome mjestu.

Ovog ponedjeljka Sabljak je pokušao ući u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, no službena osoba na porti zabranila mu je ulazak u zgradu na Zrinjevcu, i to na temelju stava Ministarstva. Diplomat je pozvao u pomoć Ministarstvo unutarnjih poslova, zahtijevajući njihovu intervenciju u pogledu zaštite njegovih ljudskih, ustavnih i radnih prava.

Grmojina akcija

Nakon pola sata čekanja, pojavio se policajac, kojem je Sabljak objasnio situaciju, dao mu na uvid pravomoćnu sudsku presudu o povratku na posao, koja ima veću pravnu težinu od stava Ministarstva, pa se policijski službenik uputio na portu i vratio se neobavljena posla. Rekao je samo kako će MUP istražiti što se događa sa zabranom pristupa Damiru Sabljaku u MVEP.

Jedan do najzaslužnijih i najangažiranijih političara koji godinama daje potporu Sabljakovoj pravnoj bitci je saborski zastupnik Mosta i predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja, koji je i prije dva dana bio s njim ispred zgrade na Zrinjevcu.

"Nevjerojatno je da Gordan Grlić Radman ne poštuje sudske presude. Ovo samo pokazuje koliko su daleko spremni ići u zaštiti korupcije u Ministarstvu i veleposlanstvima. Tu korupciju razotkrio je Sabljak, kojeg već pet godina progone kao zvijer", rekao je potpredsjednik Mosta nakon posljednje epizode u slučaju Sabljak.

Slično je Grmoja pisao i prije nekoliko dana na svojem Twitter profilu:

"Grlić Radman se dosjetio svoju novu samovolju provesti tako što je Sabljaku fizički zabranio pristup na posao. Sabljakov progon operativno izvodi provjereni stari kadar – glavni inspektor Damir Božić, kojeg je premijer Andrej Plenković prošle godine unaprijedio za ravnatelja Uprave za informacijsku sigurnost u Ministarstvu.

Uostalom, Božić je i najviše motiviran jer s pravom strepi od Sabljakova povratka u službu i pristupa novim dokumentima koji dodatno potvrđuju Božićevu upletenost u zataškavanje milijunskih prijevara."

A koliko su tek očajni neki poput lika koji se predstavlja kao Ante Ante, koji je na gornju Gromojinu poruku na zastupnikovu računu tweetao ovako: "Šta je govnaru !! Opet se javljaš !! Pa kad ćeš više krepat - matere ti ?!"

"Kako me vole HDZ-ovci", kratko se na to osvrnuo saborski zastupnik Mosta.

Oštećen proračun

Nepobjediv je onaj koji je za istinu i pravdu spreman sve izgubiti, iako se zacijelo s ovom konstatacijom neće složiti premijer Plenković i njegovi ministri vanjskih i europskih poslova otkad je na čelu hrvatske Vlade, osobito posljednjih dvoje, Marija Pejčinović Burić i Goran Grlić Radman.

"Mene terete da sam iznio neistinite i neutemeljene tvrdnje u predstavkama koje sam još 2016. godine podnio inspektoru ministarstva Damiru Božiću, uručio ministru Davoru Stieru, a onda uputio i Vladi i Saboru. Govorio sam istinu i to ovi dokumenti pokazuju", govorio je diplomat na Službeničkom sudu a prenijela naša novinarka Marina Karlović Sabolić.

Između inih, na Sud je donio i dokumente koji govore o pritiscima tadašnjeg hrvatskog veleposlanika u Washingtonu Joška Pare i njegova zamjenika Marija Škunce da se Zoranu Konstantinoviću isplati savjetnička naknada. Konstantinović je do tada bio gospodarski savjetnik iako to prema propisima MVEP-a nije smio biti s obzirom na to da nije bio zaposlenik Ministarstva. No on je plaću uredno primao tijekom trajanja mandata Milanovićeve koalicijske Vlade. Sve do dolaska Sabljaka na mjesto glavnog tajnika Ministarstva, koji je odbio potpisati takve nezakonite odluke, iako je Paro iz dana u dan nazivao tadašnjeg ministra Miru Kovača i Sabljaka uvjeravajući ih da je Konstantinović stručnjak za LNG.

Državna revizija za 2016. utvrdila je da je više puta oštećen državni proračun RH jer je Konstatinoviću, kao osobi lokalno angažiranoj u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu, mjesečno protupravno isplaćivano 8200 dolara. Sabljak je upozorio i na slučaj Lorete Bertoša-Kušen, koja je godinama primala plaću u Generalnom konzulatu RH u Sydneyu iako je bila u stvarnosti raspoređena u Veleposlanstvu u Canberri. Prekršaja ne bi bilo da Loreta Bertoša-Kušen nije supruga tadašnjeg hrvatskog veleposlanika u Canberri Damira Kušena.

Sabljak je na Sudu pokazao i dokument od 12. studenoga 2018. koji dokazuje da je Zdravka Bušić, potpredsjednica HDZ-a, formalno zaposlena kao državna tajnica za politička pitanja u MVEP-u 2018. godine – pisano – pritiskala DORH, koji je nadležan za kaznene postupke, da pokrene stegovni postupak protiv Sabljaka.

‘Nanio štetu službi‘

"Iz MVEP-a ponavljaju kako Damir Sabljak nije udaljen iz Službe zbog podnošenja prijava o navodnoj korupciji i kaznenim djelima, već iz razloga što je, i nakon što je protiv njega pokrenut postupak zbog teške povrede službene dužnosti, povrijedio niz propisa i nanio štetu Službi vanjskih poslova", stoji u priopćenju sa Zrinjevca.

Sabljakova pak obrana upozorila je da postupak protiv njega traje već petu godinu te da ovakav način vođenja postupka može završiti na Europskom sudu za ljudska prava, a to nikome u Hrvatskoj ne bi trebalo biti u interesu…

Kad se ovako progone visoki Vladini dužnosnici, i to zbog profesionalizma, domoljublja i želje da naše institucije i MVEP funkcioniraju na zakonit način, što tek mogu očekivati obični građani. Nije onda čudno što mladi ljudi napuštaju Hrvatsku, koju vide kao visoko korumpiranu zemlju u kojoj nije moguće ostvariti ambicije na temelju stručnosti i poštenja, nego prije svega zahvaljujući posjedovanju stranačke iskaznice, zna se koje. Ako se ovakva državna politika i strategija nastavi, pitanje je što će na kraju ostati od Lijepe naše, i što će biti s nama Hrvatima u bliskoj budućnosti. Uz kadrove poput Pejčinović Burić, Grlić Radmana i slične ne piše nam se dobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. siječanj 2023 02:42