StoryEditor
Hrvatskapo hitnom postupku

Hrvatice bi uskoro trebale jeftinije plaćati menstrualne potrepštine. Mrak Taritaš: Visoki porez na te proizvode predstavlja neku vrstu poreza na ženskost

3. ožujka 2021. - 08:18
Annette Riedl/AFP

Hrvatice bi uskoro trebale jeftinije plaćati menstrualne potrepštine, prvi korak je napravljen, porez na uloške, tampone i menstrualne čašice, ubrzo bi se mogao smanjiti s 25 na pet posto!

Ovu bitku za žensku prava predvodi saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš (GLAS), koja je postigla to da u dnevni red Sabora bude uvršten prijedlog izmjene Zakona po hitnom postupku.

Prijedlog da se sve odigra po hitnom postupku potpisali su, kaže nam, i muškarci i žene.

- Osim našeg Kluba zastupnica GLAS-a i Centra, zahtjev za hitnim postupkom potpisali su i zastupnice i zastupnici klubova Zeleno-lijevog bloka, SDP-a, IDS-a, HSS-a i HSU-a, Domovinskog pokreta i Mosta. Sukladno Poslovniku Sabora uskoro ću skupiti potrebnih 30 potpisa i to ću tražiti i od zastupnica i od zastupnika kako bi prijedlog Izmjene Zakona bio uvršten na raspravu na plenarnoj sjednici - kaže nam Mrak Taritaš.

image
Damjan Tadić/Cropix

- U prošlom mandatu sam pripremila zakonski prijedlog za smanjenje PDV-a na uloške i tampone, ali isti nije prihvaćen. Pretpostavljam da je odbijen kao što se odbijaju i svi oporbeni prijedlozi, samo zato što su oporbeni. Više me brine to što Vlada nije imala potrebu gotovo tri godine sama isto predložiti, što puno govori o njezinom odnosu prema ženama.

Sada predlažemo da se PDV na uloške i tampone smanji s najveće stope PDV-a na najmanju moguću, odnosno na međustopu od pet posto. Europski parlament je državama članicama dao takvu preporuku još 2019. i jedna smo od rijetkih EU zemalja koja još uvijek ima najvišu poreznu stopu na te proizvode.

Napominje kako je to važno iz dva razloga:

- Prije svega, s obzirom na to da se radi o nečemu što je ženama potreba, jednako kao što su i neke osnovne prehrambene namirnice potreba, visoki porez na te proizvode predstavlja neku vrstu poreza na ženskost. Ako uzmemo da svaka žena mjesečno potroši 20 kuna na uloške i tampone, a potroši i više, dođemo do izračuna da će tijekom života platiti 8000 kuna poreza. Preveliko oporezivanje tih potrepština problematično je i zbog "menstrualnog siromaštva" - zaključuje Mrak Taritaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2021 18:39