StoryEditorOCM
HrvatskaŠTO VI MISLITE

Hrvat koji 20 godina živi u Madridu šokirao se Zagrebom: Grad izgleda sve gore i gore, očajno. Bolje je izgledao 1991.

Piše T. J.
19. listopada 2024. - 17:35

Jedan Hrvat je na Redditu užasnut izgledom Zagreba. Naime, živi 20 godina u Španjolskoj i sad je došao u hrvatsku metropolu i ostao neugodno iznenađen. 

– Živim u Španjolskoj više od 20 godina. Dolazio sam u Zagreb tu i tamo i svaki put bi grad izgledao sve gore i gore, ali sada mislim da je to već dosegnulo vrhunac. Zgrade po centru se raspadaju i pune su grafita. Kvartovi su puni smeća, kao i većina zgrada u očajnom stanju. Nove zgrade niču među kućama bez ikakvog plana. Grad je izgledao bolje 1991. nego u 2024. godini. Rekao bih da se trenutno može usporediti s Bukureštom za vrijeme komunizma. Vjerujem da je to rezultat dugogodišnjeg rada i djela Milana Bandića... 

image
Ivana Grgic/Cropix
image


 

Damir Krajac/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

A evo i komentara: 

– Ako pomaže, nije ni Rijeka puno bolja. Tu i tamo se neka fasada sredi, ali ceste, raslinje, zidovi, sve se raspada i zaraslo.

– Mislim da je to prvenstveno što gradske vlasti, pritom mislim i na one na najnižoj razini, slabo putuju po Europi, posebice po novijim članicama EU-a srednje Europe da vide koliko mnogi gradovi rade, obnavljaju infrastrukturu, vizuru gradova. Jako se ulaže u to kako ti gradovi izgledaju, ali nije to za bezveze ili jer imaju viška novca, zna se zašto se to radi. Imamo vidjeti dosta primjera i ovdje na Redditu – Poznan, Brno, Varšava... Boravio nedavno u Budimpešti i oduševio se, zapravo sam ljubomoran na njih jer je svaka zgrada pod remontom neke vrste, pročelja zgrada se masovno obnavljaju, makli su kante, nema silovanja oglasima posvuda, napukli beton popravljaju. Ali opet, tamo vlasnici nisu ostavljeni sami da sve financiraju. Država ima programe i fondove na koje se vlasnici zgrada prijavljuju pa dobiju obnovu. Tu leži istina, oni pare ulažu u to, a znamo da Mađari imaju donekle niži standard od nas i njihove pare se ulažu u to, a mi pare dajemo, a zauzvrat ne vidimo neke vizualne pomake.

image
Marko Todorov/Cropix/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix

– Slučajno vam mogu potvrditi da to nije istina i da i gradski uredi i radne skupine idu na pohođenja po EU gradovima relativno često. 

Problem je u tome što se tamo svaki put ispočetka suoče s činjenicom da dok je netko 20 godina razmontiravao sve normalne sisteme upravljanja i zapošljavao rodbinu da igra Solitaire na radnom mjestu, te trošio i krao gradski novac, ti su gradovi uglavnom poboljšali sustave i ulagali redovno u gradsku infrastrukturu i projekte. Može Tomašević bit super uspješan u jednom mandatu, ali 20 godina je kompletna generacija. 

Osobno radim vani i znam kako otprilike funkcioniraju gradski uredi – to vam je nebo i zemlja sa Zagrebom. Ljudi su jako dobro plaćeni, i bore se da s najjačih fakulteta dođu raditi u grad. Znanje i vještine su još jedan veliki faktor, Hrvatska je tu što stagnirala što nazadovala u zadnjih 30 godina i to se vidi. 

Ali trebam reći da s jedne strane neki problemi koji se u Hrvatskoj komuniciraju kao da ne postoje u drugim gradovima (otpad, promet, stanovanje), gotovo su identični kao u Zagrebu, negdje čak i gori, dok su drugi miljama daleko (sanacije kolnika, održavanje zelenih površina, uredbe o održavanju fasada, razvoj novih gradskih projekata i općenito FUNKCIONIRANJE službi).

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Nera Simic/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix/Cropix

– I meni je super kako su Zagrepčani 20 godina držali Bandića na vlasti, mnogi se sitno i okoristili, i onda se čude što se u Budimpešti desilo u međuvremenu.

– Vidimo i mi koji živimo ovdje. Mene je iznimno sramota kada mi dođe u posjet netko od stranaca pokazivati grad i vodit ih u centar. Doista teško ruglo od grada.

– Kao netko tko se sjeća Zagreba u 90-ima, da mi netko ozbiljno kaže da je tada izgledao bolje nego sada, pitao bih ga iz koje su ga ustanove pustili doma za vikend.

– Zg je uništen potresom, a nitko od stanara ne želi ulagati u strukturu zgrade (ili nema novaca). A vlasti se međusobno mrze jer nisu iz iste stranke.

– Kad gledam neke druge narode, popravit će grad, državu bez obzira na koju stranu pripadaju, a kod nas je još uvijek ona stara "Neka susjedu crkne krava pa makar obje moje crkle!".

– Zagreb je sređeniji nego ikad zahvaljujući obnovi nakon potresa, sigurno nikad nije bilo manje išaranih i raspadajućih fasada, tj. bar nakon početka 20. stoljeća.

– Zagreb je postao užasno prljav. Prošli vikend sam bila u Vukovaru i Osijeku, prošli mjesec u Istri – niti jedan grad nije toliko prljav i pun smeća kao Zagreb.

– Odi u Rijeku ili Split, meni daleko najprljaviji gradovi.

– Znaš ti da je Bandić pokojni? Tvoj progresivac je na vlasti, kako komentiraš njegove poteze? Za vrijeme Bandića se kosila trava i kvartovi održavali, sad su džungle kakve Zeleni vole.

image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Nera Simic/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2024 17:37