StoryEditorOCM
RegionalSTIŽE ZIMA

Snijeg pada u Gorskom kotaru, Lici i Istri, zabijelio i lički dio Zadarske županije. Ponegdje se do kraja dana očekuje i deblji snježni pokrivač

Piše PSD
2. prosinca 2020. - 09:19

Pretežno oblačno, na Jadranu s kišom i grmljavinom, u unutrašnjosti snijegom, a ponegdje i kišom koja se smrzava u dodiru s podlogom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za srijedu.

Na Jadranu i područjima uz njega oborina će mjestimice biti obilna, dok će na istoku biti rijetka pojava. Deblji snježni pokrivač očekuje se u gorskim predjelima, a najveća vjerojatnost poledice bit će u južnoj Lici i središnjim krajevima.

Snijeg i u Istri

Snijeg trenutno pada u Gorskom kotaru, na Učkoj, u dinarskom gorju, uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, a zbog bure se pokoja pahulja snijega vidi i na području Senja, javlja meteorologinja N1 televizije Tea Blažević.

Dodaje da će se snijeg u sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj nastaviti i u ostatku dana, a najviše će ga biti u Gorskom kotaru, i do 30-40 centimetara. Snijega će biti i u širem zagrebačkom području, no neće padati u Slavoniji i Baranji.

Snijeg je pao i u Gračacu, a sliku su za Zadarski.hr poslali jutros iz Općine Gračac te kažu da je cijeli lički dio Zadarske županije osvanuo u bijelom.

image
Gračac
Općina Gračac

Istramet javlja da snijega ima u Viškovu, Matuljima i Labinu, a upozoravaju i na ledenu kišu.

Černehi na Ćićariji imaju -2 °C uz kišu.

Istramet piše da je uzrok tome je što je u višim slojevima atmosfere probio topao zrak te dodaju da se ta pojava očekuje i u Lici, a možda i u dijelu središnje Hrvatske. 

Dodaju da u središnjoj Istri iznad 300 metara nadmorske visine prijepodne prolazno može biti snijega, a snježna iznenađenja nisu isključena ni na riječkom području iznad 200 metara nadmotske visine. Glavnina oborina očekuje se prijepodne te ponovno navečer i u noći na četvrtak kada će u gorju biti obilnog snijega.

Jaka bura

Vjetar na kopnu slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, mjestimice s olujnim udarima, u Dalmaciji jugo i istočnjak.

Temperatura zraka na kopnu uglavnom između -4 i 2 Celzijeva stupnja, a na Jadranu najviša dnevna temperatura između 5 i 10 na sjevernom dijelu te od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva u Dalmaciji, dodaje se u prognozi DHMZ-a.

HAK: Zbog niskih temperatura moguća poledica

U Lici, Gorskom kotaru i dijelu središnje Hrvatske mjestimice pada snijeg, povremeno i ledena kiša, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, izvijestio je u srijedu Hrvatski autoklub (HAK).

image
Na cestama je moguća poledica
HAK

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a zbog magle vidljivost je smanjena ponegdje na cestama u unutrašnjosti.

Na sjevernom Jadranu puše jaka bura, povremeno sa olujnim udarima. Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Lici i Gorskom kotaru, uključujući državne ceste DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac-Knin i DC3 Zdihovo-Kupjak-Delnice-Gornje Jelenje-Kikovica.

Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i obratno.

Vozačima se savjetuje da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na cestama u Lici, Gorskom kotaru i dijelom u Zadarskoj županiji.

20. travanj 2024 05:00