stdClass Object ( [id] => 1203877 [title] => General-pukovnik Krešimir Ćosić: Iza sadašnjih političkih odnosa u BiH krije se potencijalno globalna geopolitička kriza s nesagledivim posljedicama za mir [alias] => general-pukovnik-kresimir-cosic-iza-sadasnjih-politickih-odnosa-u-bih-krije-se-potencijalno-globalna-geopoliticka-kriza-s-nesagledivim-posljedicama-za-mir [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Trideset godina nakon Domovinskog rata, u Hrvatskoj vojsci i dalje su rijetki visoki časnici koji se mogu pohvaliti doktoratom ili magisterijem iz STEM oblasti, dakle s područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. General-pukovnik Krešimir Ćosić profesor je na Fakultetu elektronike i računarstva, znanstvenik svjetskog ugleda i dragovoljac Domovinskog rata, kojemu je od prvog dana u fokusu bilo stvaranje i razvoj protuoklopnih sposobnosti HV-a vođenim raketnim sustavima. Zboru narodne garde pridružio se 1991. kao doktor znanosti, nakon što je godinu dana proveo kao gost istraživač na Aerospace Departmentu Sveučilišta Ann Arbor u Michiganu. Bio je savjetnik ratnog načelnika Glavnog stožera HV-a Janka Bobetka i zamjenik ratnog ministra obrane Gojka Šuška.

Kao svjedok vremena, u svojoj nedavno izdanoj knjizi "Između prošlosti i budućnosti" podsjeća na ratni put u kojem je stvorena samostalna Hrvatska, ali zapravo samo kako bi ukazao na potrebu stvaranja moderne Hrvatske kao zemlje znanja, izvrsnosti i sofisticirane tehnologije. Njegova knjiga objavljena je u trenutku dok se Ukrajina bori s istom političkom i vojnom doktrinom s kojom je za svoju slobodu ratovala Hrvatska. Tek je rat u Ukrajini široj javnosti pokazao značenje protuoklopnih navođenih raketnih sustava, ali i važnost inženjerskih i matematičkih znanja u obrani zemlje. Za Slobodnu Dalmaciju general Ćosić analizira vojne i političke sličnosti agresije na Hrvatsku i Ukrajinu i upozorava da te sličnosti nisu nimalo slučajne.

– Mnogo je toga danas, 2022., u Ukrajini slično onome što se događalo u Hrvatskoj 1991. Sve je počelo balvanima na hrvatskim cestama 1990., prema uputama iz Beograda, kao što je u Ukrajini to krenulo prema uputama iz Moskve. Nakon balvana, slijedilo je etničko čišćenje dijela Hrvatske te proglašavanje SAO Krajine, a slično se događalo u Ukrajini, Rusi prisvajaju Krim, pa sada Donjeck i Lugansk.

Ratove započinju vojno nadmoćni, ali...

Razumljivo je da ratove uglavnom započinju oni koji imaju višestruku vojnu nadmoć u naoružanju i vojnoj opremi, no na kraju takvi bahati pojedinci ili države najviše i stradavaju. Takvom bahatošću JNA još početkom 1990. godine započinje svoje suprotstavljanje demokratskim promjenama na prostorima bivše države koje su ugrožavale njezinu privilegiranu poziciju u bivšoj državi. Onog časa kada vojska u jednoj državi postane glavni politički arbitar, može se govoriti o klasičnom vojnom udaru. I tako su Slobodan Milošević uz potporu JNA, a JNA uz potporu Miloševića, započeli svoje političke obračune s demokratskim promjenama u Sloveniji i Hrvatskoj. Oni su, dakle, započeli taj krvavi rat! Danas gledamo puno toga sličnog u Ukrajini, gdje Putin nastoji vojnom silom ostvariti svoje dugo planirane geopolitičke ciljeve obnavljanja "velike Rusije".

---

image
Goran Mehkek/Cropix/Cropix
---

Stoga, da, u političkom i vojnom pogledu ima dosta sličnosti s onim što se događalo u Hrvatskoj 1991., ali i značajnih razlika. Ne zaboravimo embargo, razoružavanje teritorijalne obrane itd. Ovaj sukob g intenziteta u Ukrajini, kojem se ne nazire kraj, produbljuje već postojeće političke razlike. Tu svaki racionalni pristup nestaje pred teškim i traumatičnim iskustvima ukrajinskih građana, desecima tisuća poginulih, milijunima izbjeglica, razorenim ukrajinskim gradovima, uništenim ukrajinskim gospodarstvom i infrastrukturom. Mnogo toga je bilo slično i u Hrvatskoj ranih devedesetih. Putin danas pokazuje tvrdoglavost i iracionalnost u namjeri da političke probleme rješava vojnom silom, slično kao što je to radio Milošević devedesetih. U svemu tome vidim veliku sličnost u političkom, vojnom i psihološkom pogledu između onih koji danas sjede u Moskvi i onih koji su stolovali u Beogradu 1991. godine. Nadam se da će – uz sve žrtve i tragedije, srca i duše običnih ukrajinskih ljudi, kao i hrvatskih 1991. – Ukrajinci biti dovoljno snažni da se uspješno suprotstave jednoj takvoj brutalnoj agresiji. Međutim, u ovoj fazi rata Rusija nastoji korištenjem teškog topništva i visokopreciznim krstarećim raketama steći stratešku vojnu prednost u odnosu na prvih nekoliko mjeseci, kada su Rusi doživjeli teške gubitke, prvenstveno u svojim oklopno-mehaniziranim snagama.

U prvim mjesecima ključ rata bila je snažna protuoklopna borba vođenim raketnim sustavima, koju je ukrajinska vojska organizirala uz pomoć Zapada. To je u osnovi i temelj pomalo zaboravljene hrvatske vojne doktrine u Domovinskom ratu, koju opisujete u svojoj knjizi?

– Da, slično se događalo u Vukovaru i na drugim hrvatskim bojištima od 1991. do 1995., kada je hrvatski vojnik protuoklopnim sredstvima zaustavljao i uništavao razvikani i "nepobjedivi" jugoslavenski oklop. Svoju vojnu strategiju i doktrinu JNA je temeljila na snažnim oklopno-mehaniziranim snagama koje su trebale u desetak dana pregaziti Hrvatsku, no krenuli su krivim putem i na krivi način. Nevjerojatno je da je nakon 30 godina ta ista sovjetska doktrina pokušala pregaziti Ukrajinu i ući u Kijev. Iste vojne škole, isti mentalni sklop. Da su ruske snage uspjele ući u Kijev za samo nekoliko dana, kao što je Putin planirao, svijet bi šutio. Da je nešto slično uspjelo JNA 1991., svijet bi isto tako šutio, a nas danas ne bi bilo ovdje. Protuoklopna borba vođenim raketnim sustavima u Domovinskom ratu bila je moja glavna zadaća. Vrijedilo je pravilo: tamo gdje je zaustavljen neprijateljski oklop, zaustavljen je i prodor neprijateljskih snaga.

U intervjuu za ruske medije, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uspoređuje Donjeck i Lugansk s Republikom Srpskom Krajinom. Što kažete na to? Kao da se ne radi samo o istoj, nego čak o povezanoj političkoj i vojnoj doktrini?

– Pokušaji oživljavanja takvih ideja nakon 30 godina nisu slučajni. Oni su dogovoreni i koordinirani. Opasna je to igra! Dodikove izjave možemo shvatiti i kao najave Putinova "novog svjetskog poretka", novih geopolitičkih preslagivanja. Svojim izjavama ruskim medijima, Dodik postaje glasnogovornik Moskve. No čini se da je ipak zaboravio da živi u Banjoj Luci i Bosni i Hercegovini, gdje žive i Hrvati i Bošnjaci, koji nemaju nikakve veze s tom i takvom politikom i takvim političkim stavovima. Na taj način on uvlači čitav ovaj prostor u neka nova geopolitička globalna previranja. Izjavljuje "Zapad je jednom bombardirao Srbe, a sada se oružje isporučuje u Ukrajinu u navodno humanitarne svrhe", i nastavlja da "razumije razloge koji su naveli Rusiju na priznanje neovisnosti Luganska i Donjecka". U istom stilu on kaže: "Nekada je na teritoriju Hrvatske postojala Republika Srpska Krajina, na potpuno isti način, pod pritiskom Zapada i Hrvata ovaj entitet je prestao postojati. Što je najgore, etnički je očišćen. Pretpostavljamo da je isto planirano za Donjeck i Lugansk. S ove točke gledišta, mi razumijemo trenutnu situaciju. Rusija je kroz povijest podržavala Srbe." Takve izjave Dodika u Moskvi koje indirektno ipak dolaze iz Bosne i Hercegovine, odnosno Banje Luke, krajnje su opasne, te pokazuju da se iza sadašnjih političkih odnosa u BiH krije potencijalno globalna geopolitička kriza s nesagledivim posljedicama za mir, sigurnost i stabilnost na ovim prostorima. Nažalost, mnogi europski političari sve donedavno nisu razumjeli političku psihologiju Putina, koja me u mnogim elementima podsjeća na psihološki profil Slobodana Miloševića i njegovih generala. Krajnje je vrijeme za promjenu paradigme kad gledamo našu nacionalnu sigurnost.

---

image
Goran Mehkek/Cropix/Cropix
---

U Hrvatskoj jednostavno ne postoji vojna industrija koja bi bila nositelj razvoja

Naša nacionalna sigurnost ovisi, među ostalim, i o sposobnostima hrvatske vojne industrije, inovacijama i znanstvenoj infrastrukturi u području obrane. Ukrajina je primjer kako se tehničkim znanjem i obrazovanjem može dati značajan doprinos vlastitoj obrani. Zašto smo mi izgubili taj tehnološki zamah, jer i naši studenti i profesori prate svjetska tehnološka dostignuća, ali čini se da ne postoji ozbiljna veza između MORH-a, sveučilišta i domaće vojne industrije?

– Značajan dio moje knjige posvećen je upravo toj temi – stvaranju znanstvene i tehnološke infrastrukture kao pretpostavke za tehničke i tehnološke kompetencije Hrvatske vojske i hrvatske države. Međutim, moram reći da je to vrlo zahtjevan, kompleksan i dugotrajan posao, za koji, nažalost, u Hrvatskoj nema previše razumijevanja. U Hrvatskoj jednostavno ne postoji vojna industrija koja bi bila nositelj razvoja i proizvodnje visokotehnološkog naoružanja i vojne opreme. Svaka čast "HS produktu", DOK-ING-u i "Šestan Buschu", pištolju, puški i kacigi, ali to je sve! Što to znači u suvremenom intenzivnom visokotehnološkom ratu kakav je uostalom i onaj u Ukrajini? Kako razriješiti taj raskorak između opravdanih zahtjeva i potreba naših oružanih snaga te naših vrlo skromnih znanstvenih i tehnoloških mogućnosti, ozbiljna je tema. Nadam se da ova knjiga otvara cjelovit pogled na tu važnu društvenu temu i taj važan društveni problem, te da nudi i predlaže već dobro poznata rješenja u svijetu.

U svojoj knjizi spominjete da SAD koristi virtualnu stvarnost i umjetnu inteligenciju u saniranju PTSP-a. Kako virtualna stvarnost utječe na vijetnamske veterane, kako umjetna inteligencija otkriva i liječi PTSP? Europske zemlje s PTSP-om imaju samo pojedinačna iskustva. Je li propao vaš pokušaj da od RH napravite centar izvrsnosti za očuvanje i unapređenje mentalnog zdravlja? Jedno poglavlje knjige bavi se i psihološkim jačanjem stanovništva.

– Predlažem da svi oni koje zanima ova vrlo važna društvena, ali i globalna tema koja se odnosi na naše mentalno zdravlje, pročitaju poglavlje ove knjige pod naslovom "Nevidljive rane Domovinskog rata". A na kraju, jedan od recenzenata ove knjige je jedan od naših najuglednijih psihijatara, prof. dr. sc. Miro Jakovljević.

Vojnik budućnosti koristit će borbene sustave 5. generacije. Dakle, koristit će umjetnu inteligenciju. Koliko je hrvatski vojnik daleko od takve budućnosti?

– Kroz povijest, politički utjecaj pojedinih država uglavnom je ovisio o njihovoj vojnoj snazi i tehnološkoj nadmoći. U tom kontekstu treba sagledavati ulogu i mjesto koje će umjetna inteligencija imati u jačanju sposobnosti oružanih snaga gotovo svih današnjih država. Mnoge tradicionalne vojne strategije i doktrine doživjet će brojne promjene, posebno na planu situacijske svjesnosti na svim razinama, od taktičke pa sve do one strateške. Kvaliteta i brzina donošenja odluka ključna je u svim vojnim operacijama, a zapovjedni sustavi temeljeni na umjetnoj inteligenciji mogu biti puno efikasniji nego ljudi, osobito glede brzine donošenja odluka i u najkompleksnijim ratnim situacijama. Zbog toga će se u budućnosti većina tradicionalnih vojnih strategija i taktika mijenjati i temeljiti na novim metodama strojnog učenja, koje su omogućile pobjede umjetne inteligencije nad najboljim svjetskim šahovskim velemajstorima, igračima Goa, najboljim američkim pilotima itd. Umjetna inteligencija će isto tako biti važan faktor u vojnoj industriji mnogih država te u modernizaciji njihovih oružanih snaga, a vrlo vjerojatno i u oružanim sukobima u budućnosti.

---

image
Goran Mehkek/Cropix/Cropix
---

Predavanje u Toulouseu

Dolaze nam Rafalei. Koliko smo kao država pripremljeni za tako modernu tehnologiju; kako i gdje nam može pomoći umjetna inteligencija?

– Prije desetak dana sa suradnicima sam boravio u Toulouseu, centru europske zrakoplovne industrije, sjedištu Airbusa, Dassualta itd., gdje sam u okviru konferencije koja je održana na vodećem europskom institutu za aeronautiku ISAE SUPAERO održao predavanje o primjeni umjetne inteligencije u selekciji nove generacije pilota na suvremenim borbenim zrakoplovima. Učinkovitost jednog vrhunskog borbenog zrakoplova dominantno ovisi o kvaliteti selekcije, treningu i monitoringu pilota u realnom vremenu. Zbog toga se danas tom problemu posvećuje posebna pažnja, jer i najmanja pogreška nedovoljno pripremljenog pilota može dovesti do tragedije, gubitka ljudskih života, a onda i gubitka zrakoplova, čije se cijene kreću i preko 100 milijuna dolara. U interakciji između pilota i letjelice u realnom vremenu, umjetna inteligencija i njezini alati, metode strojnog učenja pružaju enormne mogućnosti u procesima selekcije, najboljih među najboljima, koji i nakon toga moraju biti pod stalnim treningom i monitoringom, jer fluktuacije čovjeka na kognitivnoj, emocionalnoj i bihevioralnoj razini mogu biti nepredvidive. U tom znanstvenom području mogu se smatrati i jednim od veterana, jer su neki moji radovi još ranih osamdesetih imali u Americi značajnu prepoznatljivost među američkim znanstvenicima koji su se bavili ovim problemima.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => General-pukovnik Krešimir Ćosić, znanstvenik svjetskog ugleda i profesor na Fakultetu elektronike i računarstva, dragovoljac Domovinskog rata, zamjenik ratnog ministra obrane i autor nedavno objavljene knjige ‘Između prošlosti i budućnosti‘, za ‘Slobodnu‘ analizira rusku agresiju na Ukrajinu i njezine sigurnosne implikacije na Hrvatsku, o Dodiku kao ‘glasnogovorniku Moskve‘, u umjetnoj inteligenciji unutar vojnog sustava... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Između prošlosti i budućnosti‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => General-pukovnik Krešimir Ćosić, znanstvenik svjetskog ugleda i profesor na Fakultetu elektronike i računarstva, dragovoljac Domovinskog rata, zamjenik ratnog ministra obrane i autor nedavno objavljene knjige ‘Između prošlosti i budućnosti‘, za ‘Slobodnu‘ analizira rusku agresiju na Ukrajinu i njezine sigurnosne implikacije na Hrvatsku, o Dodiku kao ‘glasnogovorniku Moskve‘, u umjetnoj inteligenciji unutar vojnog sustava... ‘Između prošlosti i budućnosti‘ 2 0 12580 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-21 07:12:38 [created_by] => 3255 [created_by_alias] => Jadran Kapor [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-27 15:27:23 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-06-27 15:27:23 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1611 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/21\/22485882.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/21\/22485878.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/21\/22485880.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/21\/22485884.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Mehkek\/Cropix\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_22485882_1920.jpg":"1920x1080","k_22485882_1280.jpg":"1280x1280","k_22485882_1024.jpg":"1024x1024","k_22485882_640.jpg":"640x640","k_22485882_480.jpg":"480x480","k_22485882_340.jpg":"340x340","k_22485882_220.jpg":"220x220","o_22485882_1280.jpg":"1280x853","o_22485882_1024.jpg":"1024x682","o_22485882_640.jpg":"640x426","o_22485882_480.jpg":"480x320","o_22485882_340.jpg":"340x226","o_22485882_220.jpg":"220x146","h_22485882_1280.jpg":"1280x854","h_22485882_1024.jpg":"1024x683","h_22485882_640.jpg":"640x427","h_22485882_480.jpg":"480x320","h_22485882_340.jpg":"340x227","h_22485882_220.jpg":"220x147","pp_22485882_1280.jpg":"1280x1628","pp_22485882_1024.jpg":"1024x1303","pp_22485882_640.jpg":"640x814","pp_22485882_480.jpg":"480x611","pp_22485882_340.jpg":"340x432","pp_22485882_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22485878_1920.jpg":"1920x1080","k_22485878_1280.jpg":"1280x1280","k_22485878_1024.jpg":"1024x1024","k_22485878_640.jpg":"640x640","k_22485878_480.jpg":"480x480","k_22485878_340.jpg":"340x340","k_22485878_220.jpg":"220x220","o_22485878_1280.jpg":"1280x853","o_22485878_1024.jpg":"1024x682","o_22485878_640.jpg":"640x426","o_22485878_480.jpg":"480x320","o_22485878_340.jpg":"340x226","o_22485878_220.jpg":"220x146","h_22485878_1280.jpg":"1280x854","h_22485878_1024.jpg":"1024x683","h_22485878_640.jpg":"640x427","h_22485878_480.jpg":"480x320","h_22485878_340.jpg":"340x227","h_22485878_220.jpg":"220x147","pp_22485878_1280.jpg":"1280x1628","pp_22485878_1024.jpg":"1024x1303","pp_22485878_640.jpg":"640x814","pp_22485878_480.jpg":"480x611","pp_22485878_340.jpg":"340x432","pp_22485878_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22485880_1920.jpg":"1920x1080","k_22485880_1280.jpg":"1280x1280","k_22485880_1024.jpg":"1024x1024","k_22485880_640.jpg":"640x640","k_22485880_480.jpg":"480x480","k_22485880_340.jpg":"340x340","k_22485880_220.jpg":"220x220","o_22485880_1280.jpg":"1280x853","o_22485880_1024.jpg":"1024x682","o_22485880_640.jpg":"640x426","o_22485880_480.jpg":"480x320","o_22485880_340.jpg":"340x226","o_22485880_220.jpg":"220x146","h_22485880_1280.jpg":"1280x854","h_22485880_1024.jpg":"1024x683","h_22485880_640.jpg":"640x427","h_22485880_480.jpg":"480x320","h_22485880_340.jpg":"340x227","h_22485880_220.jpg":"220x147","pp_22485880_1280.jpg":"1280x1628","pp_22485880_1024.jpg":"1024x1303","pp_22485880_640.jpg":"640x814","pp_22485880_480.jpg":"480x611","pp_22485880_340.jpg":"340x432","pp_22485880_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22485884_1920.jpg":"1920x1080","k_22485884_1280.jpg":"1280x1280","k_22485884_1024.jpg":"1024x1024","k_22485884_640.jpg":"640x640","k_22485884_480.jpg":"480x480","k_22485884_340.jpg":"340x340","k_22485884_220.jpg":"220x220","o_22485884_1280.jpg":"1280x853","o_22485884_1024.jpg":"1024x682","o_22485884_640.jpg":"640x426","o_22485884_480.jpg":"480x320","o_22485884_340.jpg":"340x226","o_22485884_220.jpg":"220x146","h_22485884_1280.jpg":"1280x854","h_22485884_1024.jpg":"1024x683","h_22485884_640.jpg":"640x427","h_22485884_480.jpg":"480x320","h_22485884_340.jpg":"340x227","h_22485884_220.jpg":"220x147","pp_22485884_1280.jpg":"1280x1628","pp_22485884_1024.jpg":"1024x1303","pp_22485884_640.jpg":"640x814","pp_22485884_480.jpg":"480x611","pp_22485884_340.jpg":"340x432","pp_22485884_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8255900 Threads: 4 Questions: 1701095750 Slow queries: 5077870 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112912708 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/general-pukovnik-kresimir-cosic-iza-sadasnjih-politickih-odnosa-u-bih-krije-se-potencijalno-globalna-geopoliticka-kriza-s-nesagledivim-posljedicama-za-mir-1203877 [printLink] => /vijesti/hrvatska/general-pukovnik-kresimir-cosic-iza-sadasnjih-politickih-odnosa-u-bih-krije-se-potencijalno-globalna-geopoliticka-kriza-s-nesagledivim-posljedicama-za-mir-1203877?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 682523 [name] => General-pukovnik Krešimir Ćosić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-27 17:27:40 [main_article_id] => 0 [alias] => general-pukovnik-kresimir-cosic [link] => /tag/general-pukovnik-kresimir-cosic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 682524 [name] => Između prošlosti i budućnosti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-27 17:27:40 [main_article_id] => 0 [alias] => izmedu-proslosti-i-buducnosti [link] => /tag/izmedu-proslosti-i-buducnosti ) [2] => stdClass Object ( [id] => 289351 [name] => vojna industrija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vojna-industrija [link] => /tag/vojna-industrija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => General-pukovnik Krešimir Ćosić, znanstvenik svjetskog ugleda i profesor na Fakultetu elektronike i računarstva, dragovoljac Domovinskog rata, zamjenik ratnog ministra obrane i autor nedavno objavljene knjige ‘Između prošlosti i budućnosti‘, za ‘Slobodnu‘ analizira rusku agresiju na Ukrajinu i njezine sigurnosne implikacije na Hrvatsku, o Dodiku kao ‘glasnogovorniku Moskve‘, u umjetnoj inteligenciji unutar vojnog sustava... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Između prošlosti i budućnosti‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => General-pukovnik Krešimir Ćosić: Iza sadašnjih političkih odnosa u BiH krije se potencijalno globalna geopolitička kriza s nesagledivim posljedicama za mir [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3255 [name] => Jadran Kapor [username] => jadran.kapor [email] => jadran.kapor@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$Mlh8gUgQztpUGvEw0H7uIO6G3ePeM4Nid9ZmjE/Jd/Xpu/uczoUO. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jadran-kapor-3255 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1769 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c802d8a936b8ea8b351bd87f1aa4cea3?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/21/22485882.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Mehkek/Cropix/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/21/22485882.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/21/22485878.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/21/22485880.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/21/22485884.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Trideset godina nakon Domovinskog rata, u Hrvatskoj vojsci i dalje su rijetki visoki časnici koji se mogu pohvaliti doktoratom ili magisterijem iz STEM oblasti, dakle s područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. General-pukovnik Krešimir Ćosić profesor je na Fakultetu elektronike i računarstva, znanstvenik svjetskog ugleda i dragovoljac Domovinskog rata, kojemu je od prvog dana u fokusu bilo stvaranje i razvoj protuoklopnih sposobnosti HV-a vođenim raketnim sustavima. Zboru narodne garde pridružio se 1991. kao doktor znanosti, nakon što je godinu dana proveo kao gost istraživač na Aerospace Departmentu Sveučilišta Ann Arbor u Michiganu. Bio je savjetnik ratnog načelnika Glavnog stožera HV-a Janka Bobetka i zamjenik ratnog ministra obrane Gojka Šuška.

Kao svjedok vremena, u svojoj nedavno izdanoj knjizi "Između prošlosti i budućnosti" podsjeća na ratni put u kojem je stvorena samostalna Hrvatska, ali zapravo samo kako bi ukazao na potrebu stvaranja moderne Hrvatske kao zemlje znanja, izvrsnosti i sofisticirane tehnologije. Njegova knjiga objavljena je u trenutku dok se Ukrajina bori s istom političkom i vojnom doktrinom s kojom je za svoju slobodu ratovala Hrvatska. Tek je rat u Ukrajini široj javnosti pokazao značenje protuoklopnih navođenih raketnih sustava, ali i važnost inženjerskih i matematičkih znanja u obrani zemlje. Za Slobodnu Dalmaciju general Ćosić analizira vojne i političke sličnosti agresije na Hrvatsku i Ukrajinu i upozorava da te sličnosti nisu nimalo slučajne.

– Mnogo je toga danas, 2022., u Ukrajini slično onome što se događalo u Hrvatskoj 1991. Sve je počelo balvanima na hrvatskim cestama 1990., prema uputama iz Beograda, kao što je u Ukrajini to krenulo prema uputama iz Moskve. Nakon balvana, slijedilo je etničko čišćenje dijela Hrvatske te proglašavanje SAO Krajine, a slično se događalo u Ukrajini, Rusi prisvajaju Krim, pa sada Donjeck i Lugansk.

Ratove započinju vojno nadmoćni, ali...

Razumljivo je da ratove uglavnom započinju oni koji imaju višestruku vojnu nadmoć u naoružanju i vojnoj opremi, no na kraju takvi bahati pojedinci ili države najviše i stradavaju. Takvom bahatošću JNA još početkom 1990. godine započinje svoje suprotstavljanje demokratskim promjenama na prostorima bivše države koje su ugrožavale njezinu privilegiranu poziciju u bivšoj državi. Onog časa kada vojska u jednoj državi postane glavni politički arbitar, može se govoriti o klasičnom vojnom udaru. I tako su Slobodan Milošević uz potporu JNA, a JNA uz potporu Miloševića, započeli svoje političke obračune s demokratskim promjenama u Sloveniji i Hrvatskoj. Oni su, dakle, započeli taj krvavi rat! Danas gledamo puno toga sličnog u Ukrajini, gdje Putin nastoji vojnom silom ostvariti svoje dugo planirane geopolitičke ciljeve obnavljanja "velike Rusije".

---

image
Goran Mehkek/Cropix/Cropix
---

Stoga, da, u političkom i vojnom pogledu ima dosta sličnosti s onim što se događalo u Hrvatskoj 1991., ali i značajnih razlika. Ne zaboravimo embargo, razoružavanje teritorijalne obrane itd. Ovaj sukob g intenziteta u Ukrajini, kojem se ne nazire kraj, produbljuje već postojeće političke razlike. Tu svaki racionalni pristup nestaje pred teškim i traumatičnim iskustvima ukrajinskih građana, desecima tisuća poginulih, milijunima izbjeglica, razorenim ukrajinskim gradovima, uništenim ukrajinskim gospodarstvom i infrastrukturom. Mnogo toga je bilo slično i u Hrvatskoj ranih devedesetih. Putin danas pokazuje tvrdoglavost i iracionalnost u namjeri da političke probleme rješava vojnom silom, slično kao što je to radio Milošević devedesetih. U svemu tome vidim veliku sličnost u političkom, vojnom i psihološkom pogledu između onih koji danas sjede u Moskvi i onih koji su stolovali u Beogradu 1991. godine. Nadam se da će – uz sve žrtve i tragedije, srca i duše običnih ukrajinskih ljudi, kao i hrvatskih 1991. – Ukrajinci biti dovoljno snažni da se uspješno suprotstave jednoj takvoj brutalnoj agresiji. Međutim, u ovoj fazi rata Rusija nastoji korištenjem teškog topništva i visokopreciznim krstarećim raketama steći stratešku vojnu prednost u odnosu na prvih nekoliko mjeseci, kada su Rusi doživjeli teške gubitke, prvenstveno u svojim oklopno-mehaniziranim snagama.

U prvim mjesecima ključ rata bila je snažna protuoklopna borba vođenim raketnim sustavima, koju je ukrajinska vojska organizirala uz pomoć Zapada. To je u osnovi i temelj pomalo zaboravljene hrvatske vojne doktrine u Domovinskom ratu, koju opisujete u svojoj knjizi?

– Da, slično se događalo u Vukovaru i na drugim hrvatskim bojištima od 1991. do 1995., kada je hrvatski vojnik protuoklopnim sredstvima zaustavljao i uništavao razvikani i "nepobjedivi" jugoslavenski oklop. Svoju vojnu strategiju i doktrinu JNA je temeljila na snažnim oklopno-mehaniziranim snagama koje su trebale u desetak dana pregaziti Hrvatsku, no krenuli su krivim putem i na krivi način. Nevjerojatno je da je nakon 30 godina ta ista sovjetska doktrina pokušala pregaziti Ukrajinu i ući u Kijev. Iste vojne škole, isti mentalni sklop. Da su ruske snage uspjele ući u Kijev za samo nekoliko dana, kao što je Putin planirao, svijet bi šutio. Da je nešto slično uspjelo JNA 1991., svijet bi isto tako šutio, a nas danas ne bi bilo ovdje. Protuoklopna borba vođenim raketnim sustavima u Domovinskom ratu bila je moja glavna zadaća. Vrijedilo je pravilo: tamo gdje je zaustavljen neprijateljski oklop, zaustavljen je i prodor neprijateljskih snaga.

U intervjuu za ruske medije, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uspoređuje Donjeck i Lugansk s Republikom Srpskom Krajinom. Što kažete na to? Kao da se ne radi samo o istoj, nego čak o povezanoj političkoj i vojnoj doktrini?

– Pokušaji oživljavanja takvih ideja nakon 30 godina nisu slučajni. Oni su dogovoreni i koordinirani. Opasna je to igra! Dodikove izjave možemo shvatiti i kao najave Putinova "novog svjetskog poretka", novih geopolitičkih preslagivanja. Svojim izjavama ruskim medijima, Dodik postaje glasnogovornik Moskve. No čini se da je ipak zaboravio da živi u Banjoj Luci i Bosni i Hercegovini, gdje žive i Hrvati i Bošnjaci, koji nemaju nikakve veze s tom i takvom politikom i takvim političkim stavovima. Na taj način on uvlači čitav ovaj prostor u neka nova geopolitička globalna previranja. Izjavljuje "Zapad je jednom bombardirao Srbe, a sada se oružje isporučuje u Ukrajinu u navodno humanitarne svrhe", i nastavlja da "razumije razloge koji su naveli Rusiju na priznanje neovisnosti Luganska i Donjecka". U istom stilu on kaže: "Nekada je na teritoriju Hrvatske postojala Republika Srpska Krajina, na potpuno isti način, pod pritiskom Zapada i Hrvata ovaj entitet je prestao postojati. Što je najgore, etnički je očišćen. Pretpostavljamo da je isto planirano za Donjeck i Lugansk. S ove točke gledišta, mi razumijemo trenutnu situaciju. Rusija je kroz povijest podržavala Srbe." Takve izjave Dodika u Moskvi koje indirektno ipak dolaze iz Bosne i Hercegovine, odnosno Banje Luke, krajnje su opasne, te pokazuju da se iza sadašnjih političkih odnosa u BiH krije potencijalno globalna geopolitička kriza s nesagledivim posljedicama za mir, sigurnost i stabilnost na ovim prostorima. Nažalost, mnogi europski političari sve donedavno nisu razumjeli političku psihologiju Putina, koja me u mnogim elementima podsjeća na psihološki profil Slobodana Miloševića i njegovih generala. Krajnje je vrijeme za promjenu paradigme kad gledamo našu nacionalnu sigurnost.

---

image
Goran Mehkek/Cropix/Cropix
---

U Hrvatskoj jednostavno ne postoji vojna industrija koja bi bila nositelj razvoja

Naša nacionalna sigurnost ovisi, među ostalim, i o sposobnostima hrvatske vojne industrije, inovacijama i znanstvenoj infrastrukturi u području obrane. Ukrajina je primjer kako se tehničkim znanjem i obrazovanjem može dati značajan doprinos vlastitoj obrani. Zašto smo mi izgubili taj tehnološki zamah, jer i naši studenti i profesori prate svjetska tehnološka dostignuća, ali čini se da ne postoji ozbiljna veza između MORH-a, sveučilišta i domaće vojne industrije?

– Značajan dio moje knjige posvećen je upravo toj temi – stvaranju znanstvene i tehnološke infrastrukture kao pretpostavke za tehničke i tehnološke kompetencije Hrvatske vojske i hrvatske države. Međutim, moram reći da je to vrlo zahtjevan, kompleksan i dugotrajan posao, za koji, nažalost, u Hrvatskoj nema previše razumijevanja. U Hrvatskoj jednostavno ne postoji vojna industrija koja bi bila nositelj razvoja i proizvodnje visokotehnološkog naoružanja i vojne opreme. Svaka čast "HS produktu", DOK-ING-u i "Šestan Buschu", pištolju, puški i kacigi, ali to je sve! Što to znači u suvremenom intenzivnom visokotehnološkom ratu kakav je uostalom i onaj u Ukrajini? Kako razriješiti taj raskorak između opravdanih zahtjeva i potreba naših oružanih snaga te naših vrlo skromnih znanstvenih i tehnoloških mogućnosti, ozbiljna je tema. Nadam se da ova knjiga otvara cjelovit pogled na tu važnu društvenu temu i taj važan društveni problem, te da nudi i predlaže već dobro poznata rješenja u svijetu.

U svojoj knjizi spominjete da SAD koristi virtualnu stvarnost i umjetnu inteligenciju u saniranju PTSP-a. Kako virtualna stvarnost utječe na vijetnamske veterane, kako umjetna inteligencija otkriva i liječi PTSP? Europske zemlje s PTSP-om imaju samo pojedinačna iskustva. Je li propao vaš pokušaj da od RH napravite centar izvrsnosti za očuvanje i unapređenje mentalnog zdravlja? Jedno poglavlje knjige bavi se i psihološkim jačanjem stanovništva.

– Predlažem da svi oni koje zanima ova vrlo važna društvena, ali i globalna tema koja se odnosi na naše mentalno zdravlje, pročitaju poglavlje ove knjige pod naslovom "Nevidljive rane Domovinskog rata". A na kraju, jedan od recenzenata ove knjige je jedan od naših najuglednijih psihijatara, prof. dr. sc. Miro Jakovljević.

Vojnik budućnosti koristit će borbene sustave 5. generacije. Dakle, koristit će umjetnu inteligenciju. Koliko je hrvatski vojnik daleko od takve budućnosti?

– Kroz povijest, politički utjecaj pojedinih država uglavnom je ovisio o njihovoj vojnoj snazi i tehnološkoj nadmoći. U tom kontekstu treba sagledavati ulogu i mjesto koje će umjetna inteligencija imati u jačanju sposobnosti oružanih snaga gotovo svih današnjih država. Mnoge tradicionalne vojne strategije i doktrine doživjet će brojne promjene, posebno na planu situacijske svjesnosti na svim razinama, od taktičke pa sve do one strateške. Kvaliteta i brzina donošenja odluka ključna je u svim vojnim operacijama, a zapovjedni sustavi temeljeni na umjetnoj inteligenciji mogu biti puno efikasniji nego ljudi, osobito glede brzine donošenja odluka i u najkompleksnijim ratnim situacijama. Zbog toga će se u budućnosti većina tradicionalnih vojnih strategija i taktika mijenjati i temeljiti na novim metodama strojnog učenja, koje su omogućile pobjede umjetne inteligencije nad najboljim svjetskim šahovskim velemajstorima, igračima Goa, najboljim američkim pilotima itd. Umjetna inteligencija će isto tako biti važan faktor u vojnoj industriji mnogih država te u modernizaciji njihovih oružanih snaga, a vrlo vjerojatno i u oružanim sukobima u budućnosti.

---

image
Goran Mehkek/Cropix/Cropix
---

Predavanje u Toulouseu

Dolaze nam Rafalei. Koliko smo kao država pripremljeni za tako modernu tehnologiju; kako i gdje nam može pomoći umjetna inteligencija?

– Prije desetak dana sa suradnicima sam boravio u Toulouseu, centru europske zrakoplovne industrije, sjedištu Airbusa, Dassualta itd., gdje sam u okviru konferencije koja je održana na vodećem europskom institutu za aeronautiku ISAE SUPAERO održao predavanje o primjeni umjetne inteligencije u selekciji nove generacije pilota na suvremenim borbenim zrakoplovima. Učinkovitost jednog vrhunskog borbenog zrakoplova dominantno ovisi o kvaliteti selekcije, treningu i monitoringu pilota u realnom vremenu. Zbog toga se danas tom problemu posvećuje posebna pažnja, jer i najmanja pogreška nedovoljno pripremljenog pilota može dovesti do tragedije, gubitka ljudskih života, a onda i gubitka zrakoplova, čije se cijene kreću i preko 100 milijuna dolara. U interakciji između pilota i letjelice u realnom vremenu, umjetna inteligencija i njezini alati, metode strojnog učenja pružaju enormne mogućnosti u procesima selekcije, najboljih među najboljima, koji i nakon toga moraju biti pod stalnim treningom i monitoringom, jer fluktuacije čovjeka na kognitivnoj, emocionalnoj i bihevioralnoj razini mogu biti nepredvidive. U tom znanstvenom području mogu se smatrati i jednim od veterana, jer su neki moji radovi još ranih osamdesetih imali u Americi značajnu prepoznatljivost među američkim znanstvenicima koji su se bavili ovim problemima.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/Cropix/Cropix Goran Mehkek/Cropix/Cropix Goran Mehkek/Cropix/Cropix Goran Mehkek/Cropix/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/general-pukovnik-kresimir-cosic-iza-sadasnjih-politickih-odnosa-u-bih-krije-se-potencijalno-globalna-geopoliticka-kriza-s-nesagledivim-posljedicama-za-mir-1203877 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a6d655fdefa681eaf55bf3fae9f3563275c4900c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=General-pukovnik+Kre%C5%A1imir+%C4%86osi%C4%87%3A+Iza+sada%C5%A1njih+politi%C4%8Dkih+odnosa+u+BiH+krije+se+potencijalno+globalna+geopoliti%C4%8Dka+kriza+s+nesagledivim+posljedicama+za+mir&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fgeneral-pukovnik-kresimir-cosic-iza-sadasnjih-politickih-odnosa-u-bih-krije-se-potencijalno-globalna-geopoliticka-kriza-s-nesagledivim-posljedicama-za-mir-1203877 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fgeneral-pukovnik-kresimir-cosic-iza-sadasnjih-politickih-odnosa-u-bih-krije-se-potencijalno-globalna-geopoliticka-kriza-s-nesagledivim-posljedicama-za-mir-1203877 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => General-pukovnik Krešimir Ćosić, znanstvenik svjetskog ugleda i profesor na Fakultetu elektronike i računarstva, dragovoljac Domovinskog rata, zamjenik ratnog ministra obrane i autor nedavno objavljene knjige ‘Između prošlosti i budućnosti‘, za ‘Slobodnu‘ analizira rusku agresiju na Ukrajinu i njezine sigurnosne implikacije na Hrvatsku, o Dodiku kao ‘glasnogovorniku Moskve‘, u umjetnoj inteligenciji unutar vojnog sustava... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Između prošlosti i budućnosti‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatska‘Između prošlosti i budućnosti‘

General-pukovnik Krešimir Ćosić: Iza sadašnjih političkih odnosa u BiH krije se potencijalno globalna geopolitička kriza s nesagledivim posljedicama za mir

Piše Jadran Kapor
27. lipnja 2022. - 17:27

Trideset godina nakon Domovinskog rata, u Hrvatskoj vojsci i dalje su rijetki visoki časnici koji se mogu pohvaliti doktoratom ili magisterijem iz STEM oblasti, dakle s područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. General-pukovnik Krešimir Ćosić profesor je na Fakultetu elektronike i računarstva, znanstvenik svjetskog ugleda i dragovoljac Domovinskog rata, kojemu je od prvog dana u fokusu bilo stvaranje i razvoj protuoklopnih sposobnosti HV-a vođenim raketnim sustavima. Zboru narodne garde pridružio se 1991. kao doktor znanosti, nakon što je godinu dana proveo kao gost istraživač na Aerospace Departmentu Sveučilišta Ann Arbor u Michiganu. Bio je savjetnik ratnog načelnika Glavnog stožera HV-a Janka Bobetka i zamjenik ratnog ministra obrane Gojka Šuška.

Kao...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 23:08