StoryEditorOCM
HrvatskaVELIKA ČAST

Dragan Primorac primio Xaviera Becerra, moćnog državnog tajnika za zdravstvo SAD-a i bliskog suradnika Joea Bidena

Piše vijesti sd
24. svibnja 2024. - 17:48

Xavier Becerra državni tajnik za zdravstvo i socijalnu skrb SAD-a i jedan od najbližih suradnika američkog predsjednika Joe Bidena sa suradnicima, a u pratnji američke veleposlanice Nathalie Rayes, posjetio je University of Pitttsburgh Hillman Cancer Center - Croatia pri Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, koji je u zadnjoj fazi izgradnje, a koji će u suradnji s hrvatskim zdravstvenim institucijama pacijentima omogućiti dijagnostičke i terapijske usluge jednake onima u vodećim medicinskim centrima u SAD-u.

Državni tajnik Becerra se susreo s prof.dr. Draganom Primorcem, inicijatorom projekta i Beth WIld, predsjednicom UPMC Hillman onkološkog centra u Pitssburghu. Delegaciju su dočekali i pozdravili Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije i Tihomir Vančina, ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana. Radove izvodi, hrvatska tvrtka Kamgrad, a završetak se predviđa za prosinac ove godine.

image

PRIVATNI ALBUM

image

PRIVATNI ALBUM

University of Pittsburgh Medical Center (UPMC) najveći je američki akademski medicinski centar, s više od 95.000 zaposlenih, od toga 5.000 liječnika te s godišnjim proračunom od $ 31 milijardu. O ulaganju UPMC-a u znanost I nove tehnologije najbolje govori podatak da je ta institucija zadnjih godina uložila sredstva u iznosu $ 1 milijarde, s ciljem razvoja novih lijekova i tehnologija u svrhu liječenja onkoloških bolesnika. Prije nekoliko godina, točnije 2022. godine UPMC i Specijalna bolnica Sv. Katarina potpisali su ugovor o partnerstvu u područjima pružanja zdravstvene skrbi i znanosti i blisko surađuju sa Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana.

image

PRIVATNI ALBUM

image

PRIVATNI ALBUM

Dolazak državnog tajnika Xaviera Becerre, jedna je od najznačajnijih posjeta najviših američkih dužnosnika Republici Hrvatskoj od njene samostalnosti i ima golemi impakt na razvoj bilateralnih odnosa između dvije države.

Državni tajnik Xaviera Becerre:

"Investicija u UPMC onkološki centar u Hrvatskoj, iznimno je važna za sve onkološke bolesnike. Čestitam svima koji su uključeni u projekt i radujem se skorom otvaranju ovog iznimno važnog onkološkog centra koji oslikava prijateljstvo i zajedništvo između SAD-a i Hrvatske, te kako vizionarski projekt kojeg je započeo prof. Primorac može postati realnost. Presretan sam što sam mogao posjetiti Hrvatsku, imati priliku se sastati s premijerom, te razgovarali o tome kako možemo produbiti veze između naših zemalja"

image

PRIVATNI ALBUM

image

PRIVATNI ALBUM

- Izgradnja sveobuhvatnog onkološkog centra koju radi UPMC u Zaboku je ogroman iskorak za zdravstvo RH i nevjerojatna prilika za onkološke pacijente i za cijeli naš zdravstveni sustav. Mogućnost da se naši onkološki pacijenti liječe najmodernijom mogućom medicinskom tehnologijom i postupcima utemeljenim za zadnjim medicinskim dostignućima golem je iskorak za Hrvatsku, ali i ogromna odgovornost za nas kako bi da onaj dio posla koji smo preuzeli na sebe, odradili na najbolji mogući način. Ukratko ovaj projekt je kao da smo u Hrvatsku doveli Formulu 1, samo što će ova Formula 1 spašavati ljudske živote. Ovo je velika stvar za cijelu Hrvatsku jer nam je ukazano povjerenje najveće sveučilišne bolnice u Americi- UPMC-a. Hvala ravnatelju Vančini i svim djelatnicima koji su odlično odradili pripremni dio posla i g. Draganu Primorcu koji je idejni začetnik ideje i poveznica da je uopće došlo do ove suradnje, a koji je neimenovani i neslužbeni, ali stvarni ambasador dobre suradnje između američkog i hrvatskog naroda. Bila mi je velika čast što smo mogli biti domaćini ovog događaja i nadam se da se vidimo na otvorenju onkološkog centra – rekao je župan Željko Kolar.

- Ovo je samo početak jedne izvrsne suradnje i sjajnog partnerstva. Želim čestiti UPMC-u   na odabiru Hrvatske, uistinu odlične destinacije za realizaciju ovog iznimno zahtjevnog projekta. Hrvatska je sada u Schegenskom području i u euro zoni i sve je više investicija koje će dolaziti iz SAD-a. Na žalost, skoro svaka obitelj ima nekoga tko boluje od karcinoma, a ovaj centar će omogućiti korištenje najsuvremenije opreme i najnovijih znanja što će rezultirati najboljom mogućom skrbi za onkološke bolesnike. Za mene je velika čast biti ovdje. Državni tajnik Xavier Becerra vjeruje u Hrvatsku kao odličnu destinaciju za ovaj centar, ali i sve uključene u ovaj projekt - rekla je američka veleposlanica Nathalie Rayes.

Beth Wild je istaknula kako izgradnja University of Pitttsburgh Hillman Cancer Center – Croatia, vrijedne u prvoj fazi $ 15.000.000 ide prema svim očekivanjima, a posebno je istaknula sjajnu suradnju s Vladom RH, Ministarstvom zdravstva, Županijom Krapinsko-zagorskom, Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana na realizaciji ovog projekta iznimno važnog za skrb onkoloških bolesnika. Cijeli transfer najnovijih znanja I tehnologija iz SAD-a bit će integriran u rad našeg onkološkog centra u Zaboku, a sve na dobrobit hrvatskim I svim drugim onkološkim bolesnicima.

Prof. Dragan Primorac je istaknuo da je dolazak državnog tajnika Becerre snažna poruka o prijateljstvu SAD-a i Hrvatske, posebice vezano uz velike mogućnostima suradnje u području zdravstva I znanosti.Hrvatska ima sjajne stručnjake prepoznate u svijetu što je temelj ove suradnje, a  cijela ideja je omogućiti da znanja koja dolaze s najveće američke zdravstvene akademske institucije UPMC-a, a koja uključuju ne samo standardne oblike liječenja karcinom, nego i niz inovativnih postupaka, bude dostupno hrvatskim građanima putem usluga Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 12:48