StoryEditorOCM

DHMZ za splitsku i dubrovačku regiju izdao narančasto upozorenje zbog opasnog vremena; okrenut će na jaku buru

Piše VIJESTI SD
28. studenog 2023. - 13:13

Zahlađenje koje je u Hrvatsku stiglo ovog tjedna donijelo je sa sobom snijeg u gorju, a čini se da će se zimski uvjeti nastaviti i do kraja tjedna pa i preko vikenda, kada se očekuje snijeg i u nizinama.

Danas će do kraja dana biti umjereno do pretežno oblačno s kišom. Na Jadranu i predjelima uz njega ponegdje i obilnom oborinom, lokalno u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. U gorju mjestimice susnježica i snijeg, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za utorak.

Poslijepodne na zapadu postupan prestanak oborina. Zapuhat će umjeren sjeverni vjetar. Na Jadranu u početku jugo i jugozapadnjak u okretanju na jak sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura od 5 do 9, na Jadranu između 11 i 15 stupnjeva Celzijusovih.

DHMZ javlja da će sutra biti djelomice ili pretežno sunčano i uglavnom suho. U noći i ujutro u Gorskom kotaru i Lici uz više oblaka može pasti malo snijega, a na Jadranu kiše. Vjetar slab, na istoku prijepodne umjeren sjeverozapadni, popodne na sjeveru i u gorju južni. Na Jadranu ujutro umjerena i jaka bura, pod Velebitom s olujnim udarima, oslabit će i sredinom dana okrenti na sjevernom dijelu na jugo i jugozapadnjak. Slab mraz ujutro u unutrašnjosti, najniža temperatura uglavnom od -3 do 2, a na Jadranu od 5 do 9 °C. Najviša dnevna između 3 i 7, na obali i otocima od 7 do 12 °C.

Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević prognozira da će u nastavku dana biti snažnih pljuskova s grmljavinom te upozorava da je DHMZ za splitsku i dubrovačku regiju za danas izdao narančasto upozorenje zbog opasnog vremena.

Sutra bi još kiše moglo biti u Dalmaciji, a u gorju snijega, dok će nastavak srijede biti uglavnom suh. Oborine će biti više opet u četvrtak, a u noći na petak su mogući češći pljuskovi. Prema vikendu će padati temperature pa je snijeg moguć i u nizinama.

image
Jakov Prkić/Cropix

Prema sedmodnevnoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u subotu bi snijega moglo biti u većem dijelu zemlje: najavljen je za područje Zagreba, Siska, Krapine, bit će ga i na sjeveru zemlje u Varaždinu i Čakovcu, u Gorskom kotaru i Lici (Fužine, Delnice, Gospić), ali i u Senju te na istoku zemlje (Slavonski Brod, Vinkovci, Vukovar, Osijek).

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković za HRT prognozira da će petak u unutrašnjosti biti najkišovitiji i najtopliji dan ovog tjedna, no navečer se očekuje nagli dotok hladnog zraka u sjevernim predjelima pa su mogući susnježica i snijeg.

I Istramet je na svojoj prognostičkoj karti objavio da za vikend stiže snijeg. Na karti se vidi da snijeg u naše predjele stiže sa sjeverozapada.

Na karti koju je objavio Istramet vidi se da će snijega u subotu biti u najvećem dijelu unutrašnjosti zemlje.

Prema desetodnevnoj prognozi servisa Weather.com, snijega bi u Zagrebu i u drugim dijelovima unutrašnjosti zemlje moglo biti s kišom i do kraja tjedna, tijekom vikenda i idućeg tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 14:22