StoryEditorOCM
Hrvatskanaftni derivati

Čovjek kupio plin za kuću pa platio veliki PDV: ‘Zašto moram platiti toliki porez?‘, evo što mu je Ina odgovorila

Piše Dora Koretić/JL
8. rujna 2024. - 16:46
Građanin nije znao za razliku u oporezivanju prirodnog i ukapljenog plina (ilustracija)Božidar Vukičević/Cropix

Jedan čitatelj ovih se dana iznenadio nakon što je na računu za plin ugledao stavku "porez" i pokraj nje oznaku 25 posto, koliko mu je naplaćeno na ime PDV-a.

Iznenadio se zato što se u javnosti uglavnom barata informacijom da je PDV na plin smanjen na pet posto, da se time građanima pokušava pomoći prebroditi inflaciju i da je to jedna od mjera Vladine politike.

"I zašto ja onda plaćam porez od čak 25 posto", čudio se naš čitatelj, a mi smo odmah kontaktirali Inu koja mu je izdala račun, piše Jutarnji list.

Na njemu se vidi kako je naš čitatelj kupio smjesu propan-butan za koju je ukupno plaćeno 1089 eura, od čega je na ime PDV-a od 25 posto naš čitatelj platio 217,80 eura. Riječ je o plinu koji nabavlja za potrebe kućanstva, za obiteljsku kuću koja nije spojena na toplinsku stanicu, nego plin drži u posebnoj cisterni i tako ga koristi za grijanje.

Upravo to je, doznajemo iz Ine, razlog zbog kojeg je naš čitatelj platio višu cijenu PDV-a.

‘ukapljeni plin je naftni derivat‘

Naime, snižena stopa PDV-a od pet posto, pojašnjavaju nam, prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost iznosi pet posto isključivo za prirodni plin dok je porez na ukapljeni plin, pod što spada i smjesa propan-butan, 25 posto.

"Prirodni i ukapljeni plin dva su različita proizvoda, a osnovna je razlika u načinu njegova dobivanja. Prirodni plin nalazi se u prirodnim podzemnim ležištima te se crpi iz zemlje, dok je ukapljeni naftni plin produkt rafinerijske prerade te se smatra naftnim derivatom", pojasnili su iz Ine.

Dodali su kako je Zakonom o porezu na dodanu vrijednost propisano da prirodni plin ima PDV od 13, a ukapljeni od 25 posto, ali je Vlada zbog inflacije donijela odluku o dodatnoj sniženoj stopi PDV-a na isporuku prirodnog plina koja traje do 31. ožujka 2025.

Kako je i zašto ukapljeni plin izuzet iz ove odluke, posebno s obzirom na činjenicu da se dobar dio kućanstava grije upravo uz pomoć tog derivata, iz Ine ne pojašnjavaju jer nisu tijelo koje donosi odluku o visini PDV-a.

Treba još dodati da pod ukapljeni plin spadaju i autoplin te plin u boci na koje građani također plaćaju stopu PDV-a od 25 posto.

image

Iz Ine su poručili kako je Zakonom o porezu na dodanu vrijednost propisano da prirodni plin ima PDV od 13, a ukapljeni od 25 posto (ilustracija)

Željko Hajdinjak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 16:47