StoryEditor
HrvatskaOZREN POLAŠEK

Član Znanstvenog savjeta Vlade: Namjerno širenje virusa je u zoni bioterorizma i mora se osuditi

Piše PSD.
27. studenog 2020. - 21:10
Dr. Ozren PolašekPaun Paunović/Cropix

- Mjere su dvosmjerna ulica jer zahtijevaju suradnju i populacije i zdravstvenog sustava - rekao je dr. Ozren Polašek, pročelnik Katedre za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu te član Znanstvenog savjeta Vlade.

- Pri tome moramo razlikovati zaštitne mjere od restriktivnih. Zaštitne su one koje štite nas, maska, pleksiglas, fizička udaljenost. Ako pomoću njih ne uspijemo polučiti dovoljno dobre rezultate, potrebne su nerestriktivne mjere poput obustave rada. U konačnici, sve su mjere onoliko učinkovite koliko ih se pridržavamo - dodao je dr. Polašek gostujući u Dnevniku HTV-a.

Smatra da apeli i pozivi nisu bili učinkoviti te da nam od sad trebaju represivnije mjere.

- Namjerno širenje virusa je apsolutno u zoni bioterorizma i kao društvo ga moramo apsolutno osuditi - rekao je.

- Stanje zdravstvenog sustava odredit će opseg, težinu i trajanje mjera. Nadamo se da ćemo ovim novim pooštrenjem mjera doći u situaciju da ćemo se moći boriti s virusom korištenjem cjepiva. Pobornik sam cijepljenja i svima to sugeriram, ali za javnost je važno reći da nam je potrebno još rasprava o koristi i sigurnosti cjepiva.

Kad sam čuo za ideju korona putovnice u proljeće, to me malo zateklo, ali svakako trebamo razmišljati o tome da je cijepljenje stvarno važno - ne samo zdravstveno, nego i ekonomski pa tako o njemu ovisi cijela turistička sezona. Stoga nam je jako važno osigurati dovoljnu procijepljenost populacije.

Na pitanje treba li povećati opseg testiranja, rekao je da su asimptomatski zaraženi veliki problem ove epidemije.

- Bilo koje povećanje kapaciteta za testiranje znači korak naprijed. Brzi antigenski testovi su definitivno zanimljiva pomoć - izjavio je za Dnevnik HTV-a.

On je za svoju obitelj kupio set antigenskih testova koje će upotrijebiti prije odlaska roditeljima za Božić i Novu godinu kako bi bio dodatno siguran da neće riskirati njihovo zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. siječanj 2021 18:21