StoryEditorOCM
Crna kronikaosuđen u turskoj

Veleposlanik objasnio što slijedi u slučaju kapetana Bekavca i što je ključno: ‘To će trajati najmanje šest mjeseci‘

Piše Vijesti SD
18. rujna 2024. - 08:51

Splitski kapetan Marko Bekavac pred sudom u Turskoj osuđen je na 30 godina zatvora. Može li nakon žalbe doći do drukčije presude? Što može učiniti hrvatska diplomacija? 

O tome su u emisiji U mreži Prvog HTV-a govorili hrvatski veleposlanik u Turskoj Hrvoje Cvitanović, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan i predsjednik Udruge pomorskih kapetana Sanjin Dumanić. 

Kapetan Bekavac osuđen je prema zapovjednoj odgovornosti. Na njegovu brodu pronađeno je više od 100 kilograma kokaina.

Cvitanović je rekao da će se ići u žalbeni postupak, no mora se pričekati dokumentacija suda kako bi se na temelju te dokumentacije sastavila žalba.

- Ključna je uloga odvjetnika. Mi smo u nekoliko navrata upozoravali obitelj da moramo odlučiti kako ćemo slučaju pristupiti jer obitelj ima ključnu ulogu u tome kako će nas kao veleposlanstvo ovlastiti, rekao je.

Supruga kapetana Bekavca: ‘Ne želimo više vidjeti ovog odvjetnika‘; Brat: ‘Ne uključi li se država, neće se izvuć živ!‘

Postupak će trajati najmanje 6 mjeseci

Dodaje kako se mora ići u žalbeni postupak i kvalitetno sastaviti žalbu jer na temelju nje će drugostupanjski sud reagirati.

Na pitanje koliko bi postupak mogao trajati Cvitanović je odgovorio da, prema njegovim saznanjima, postupak traje najmanje 6 mjeseci.

Melvan je kazao kako se sada kapetan i njegova obitelj moraju odlučiti hoće li nastaviti s odvjetnikom ili će potražiti novog.

Na pitanje ima li kakvih dokaza glede krivnje kapetana, Melvan je odgovorio kako je upravo to frustrirajuće jer nije iznesen nijedan dokaz iz kojeg bi se moglo iščitati da je kapetan Bekavac bio u kontaktu s drogom.

- Izuzeto je mnogo otisaka na vrećama s drogom, ali nijedan nije pripadao članovima posade broda. Nikakva veza između droge i posade nije postojala, ali je donesena presuda da se 10 pomoraca pusti, a 10 zadrži. Po kojem ključu, to samo policija i sud znaju, rekao je.

Melvan govori kako je sada odlučeno da se 8 pomoraca pusti, a da kapetan i prvi časnik palube ostanu u zatvoru, što očito upućuje na zapovjednu odgovornost, a sindikat smatra da u ovom slučaju zapovjedna odgovornost nikako ne može postojati, piše HRT.

- To je klasična kriminalizacija pomoraca gdje ih se osuđuje što su bili na krivom mjestu u krivo vrijeme, naglašava.

Kod nikog od pomoraca ne postoji kriminalna povijest

Dodaje kako sudac nije imao hrabrost donijeti drugačiju odluku.

- Kod nikog od pomoraca ne postoji kriminalna povijest. Niti u tom se dijelu nije mogla pronaći nikakva spona, jer da je postojala, ona bi bila iznesena, istaknuo je.

Kapetan Dumanić pojasnio je proceduru ukrcavanja tereta na brod i kazao je kako je to na prvi pogled jednostavno, ali je to kompleksan proces.

- Brod najprije nije vezan već on stoji na 2 sidra i 3 bove po krmi. Teret dolazi s teglenicama i ukrcava se direktno što je vrlo teško nadgledati, a proces traje 1-2 dana, govori.

U cijelom procesu na brodu je stalno 20-25 uniformiranih ljudi. To su predstavnici policije, carine, predstavnici kolumbijske organizacije koja se bori protiv droge.

- To je kakofonija uniformi i stalno netko postavlja pitanja. Čovjek čak dobije osjećaj sigurnosti. Pred isplovljavanje netko od uniformiranih dođe i kaže kako će se vršiti pregled dna kako ne bi nešto bilo pričvršćeno ispod broda. Nakon što oni kažu da je sve u redu, brod napušta luku, govori.

Cijelu emisiju možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 08:58