StoryEditorOCM
Crna kronikamučne priče

Uzinić o pedofiliji u Crkvi: ‘Ne odustajem. A ako ne uspijem, spreman sam otići‘; Ima i poruku za žrtve

Piše Vijesti SD
26. svibnja 2023. - 23:00

Riječki nadbiskup Mate Uzinić danas je za RTL Danas komentirao slučajeve pedofilije u Crkvi. Podsjetimo, riječ je o svećeniku pedofilu Milanu Špeharu, koji je priznao da je zlostavljao 13 dječaka, ali za to nije odgovarao, već se sada nalazi u Italiji.

Špehar je u Italiji bez kazne jer su svi zločini otišli u zastaru. O Špeharu i njegovom zlostavljanju djece javnost je upoznata prije nekoliko dana kada je na konferenciji za medije to rekao riječki nadbiskup Mate Uzinić.

Što kažete na ispovijest žrtve, razgovarali ste s njim, bio je kod Vas, je li on na neki način pokrenuo lavinu?

"Meni je drago da je on progovorio jer to je dobro, dobro je to zbog toga što to osnažuje i druge žrtve da naprave to što je on napravio."

Ispovijest pročitajte ovdje:

Potresna ispovijest žrtve svećenika pedofila: ‘Naredio mi je da obavim posao. Trajalo je od drugog do sedmog razreda‘

Koliko Vas je to šokiralo?

"To je šokantna ispovijest koju sam ja znao i ranije, mene nije to potaknulo jer sam se s predmetom upoznao i prije. Kada sam se upoznao, pokrenuo sam određene mehanizme tako da sam prijavio i Županijskom državnom odvjetništvu, smatrao sam da se trebam sastati i sa žrtvom. Drago mi je da sam to uspio."

Kako ste saznali za zlostavljanja?

"Ja sam to našao u svojoj arhivi kad sam preuzeo upravu nadbiskupije. Bilo je napisano da je taj slučaj arhiviran."

Zašto Vaš prethodnik nije reagirao ako je znao?

"On je reagirao tako da je potaknuo istraživanje radnji unutar nadbiskupije. Vjerojatno je vezano uz prijavu smatrao da je dovoljno to što se nakon toga i sam zlostavljač prijavio."

Je li po Vama to bilo dovoljno?

"Kada sam vidio i pročitao spise i vidio opise zlodjela, znao sam da to nije dovoljno."

Dolaze li policija ili DORH u nadbiskupiju?

"Ne, nisu dolazili, nemam dati više što od ovoga što sam dao. Ja sam sve spise koji se odnose na ovaj predmet predao Županijskom državnom odvjetništvu."

Smatrate li da je Vaš prethodnik znao, ali je na neki način zataškao?

"Teško mi je to reći. Može biti da je on loše procijenio."

Svi ovi zločini su u zastari?

"Nažalost, ti zločini su bili u zastari u trenutku kad su prijavljeni, to je ono što moramo svi raditi i to je poziv koji sam već učinio u vezi ovog slučaja i svih drugih slučajeva, poziv državnim vlastima da pokrenu proceduru za ukidanje zastare za zločine koji su počinjeni nad djecom i maloljetnicima. Drago mi je da je moj poziv dobio veći odjek i da su određene parlamentarne stranke

Je li Vam se netko od kolega javio i rekao da će istupiti?

"Mi imamo jedan dogovor na razini Hrvatske biskupske konferencije da bismo zapravo trebali pokušati otkriti kakvo je stvarno stanje. Osobno neću odustati od toga, ako ne uspijem, jasno ću dati do znanja da se povlačim zato što nisam uspio."

Vaša poruka žrtvama?

"Molim ih da se jave jer to nam može pomoći da vidimo potpuni opseg ovoga što se dogodilo. Imam dojam da su stvari postavljene tako da se sve prijavi i ispita kao da se dogodila zastara, a ne znamo što se događalo nakon toga, možda postoji slučaj u kojem zastara nije nastupila i zato molim sve povrijeđene da se jave, spreman sam sa svima razgovarati i pokušati sa svoje strane napraviti što je u mojoj moći."

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 19:25