StoryEditorOCM
Crna kronikapobjegli u ameriku

Razotkriven jezivi plan koji je prekinut uhićenjem hrvatskog putopisca: Preljubnici osmislili ubojstvo bogatog muža

Piše TOmislav Mamić/Jl
5. lipnja 2023. - 06:29

Ta noć nije bila idealna za trčanje. Bilo je hladno, bio je 27. prosinca 1995., bura je udarala Crikvenicom i Selcem, i džoging uz obalu Ljubomiru Novaku nije se činio kao osobito dobra ideja.

No supruga Snježana bila je neumoljiva u nagovaranju pa je dvoje supružnika ipak krenulo na rekreaciju. Kod skladišta tadašnjeg Jadrankomerca Snježana se odvojila od Ljubomira, otrčala naprijed, a odmah potom začuli su se hici iz sačmarice. Njezin suprug bio je pogođen u leđa, na mjestu je ostao mrtav, piše Jutarnji list.

Jezivo ubojstvo Ljubomira Novaka rasplest će se tek sedam godina poslije, sud će na 15 godina zatvora osuditi njegovu suprugu Snježanu, isti broj godina zatvora dobit će i njezin pomagač Krešimir Luketić iz Crikvenice. Plaćeni ubojica Damir Perasz iz Bribira osuđen je na 20 godina zatvora.

Ipak, tek 23 godine poslije, u subotu 3. lipnja u Panami će biti uhićen čovjek koji je bio svojevrsni organizator ubojstva. Kako se neslužbeno doznaje, na temelju Interpolove tjeralice, tamo je uhićen Mario Pečaver, koji je još 2013. osuđen na 15 godina zatvora upravo zbog upletenosti u ovaj slučaj. Osim njega, na 15 godina zatvora osuđena je njegova kći Ana, koja je još u bijegu.

Ona se, prema pisanju medija, nalazi negdje na području SAD-a, a Pečaver se dugi niz godina skrivao na Karibima. Bio je veliki zaljubljenik u jedrenje, snimio je i putopisni dokumentarac "Mariova putovanja", koji se emitirao na HRT-u početkom 2000-ih.

Okrutno ubojstvo kao i tijek suđenja, prema presudama i pisanju medija, išlo je ovako. Mario Pečaver, kako se otkrilo na suđenju, bio je ljubavnik Snježane Novak, supruge ubijenog Ljubomira Novaka. On je osmislio plan ubojstva koji je uključivao Snježanu, njegovu kćer Anu te njezina tadašnjeg dečka Luketića.

Ana je prvo nagovara Luketića da ubije poduzetnika Novaka, no kada je on odbio, odlučili su pronaći profesionalca. Dogovorili su se s Damirom Peraszom, vojnikom iz Bribira.

Ana mu je preko Luketića dala najmanje 1500 njemačkih maraka, a tim novcem odlučio je kupiti sačmaricu. Zatim je kobnog 27. prosinca Snježana Novak izvukla svog supruga na trčanje i, točno prije dogovorene zasjede, otrčala naprijed. Parasz je zatim s leđa ubio Ljubomira Novaka, nakon čega se Snježana vratila do tijela. Uz Peraszovu pomoć bacila je ubijenog supruga na stijene pored ceste, podsjeća Jutarnji list.

image
Goran Mehkek/Cropix

Odmah uz mjesto ubojstva Perasz je imao pripremljeni automobil, VW bubu, za bijeg prema Rijeci. Snježana je odmah potom počela tražiti pomoć, a istražitelje je navela na krivi trag. Rekla je da je vidjela manji, bijeli automobil koji se kretao prema Selcu. Samo nekoliko minuta nakon ubojstva Perasz je doživio prometnu nesreću kod Kostrene, 20-ak kilometara udaljenoj od Crikvenice, u panici je ostavio automobil i pobjegao u šumu. No u tom trenutku policija nije povezivala ta dva slučaja. Perasz je naknadno dobio 9000 švedskih kruna i 2000 njemačkih maraka za izvršeno ubojstvo.

Istražitelji su dugo tragali za mogućim krivcima. U međuvremenu, Snježana Novak i Mario Pečaver idu na krstarenje Karibima, a 2002. se vraćaju u Selce gdje žele kupiti hotel.

Klupko se počelo odmotavati tek nakon sedam godina. Naime, policija je, pisali su mediji, imala doušnika koji je uspio snimiti Perasza kako govori "platila mi je ubojstvo". To se odnosilo na Snježanu Novak. Uskoro su svi akteri priče uhićeni - od Perasza i Krešimira Luketića do Snježane Novak, Ane Pečaver i njezina oca Marija Pečavera.

No ubrzo dolazi do preokreta. Istražitelji nemaju dokaze za Pečavere, odustaju od progona, pušteni su iz pritvora na slobodu. Ostali su pak morali pred sud. Posljednjeg dana suđenja Krešimir Luketić otkrio je kako su ga Pečaveri uvukli u cijelu priču.

Optužio je Anu Pečaver, koja mu je tada bila djevojka. Ona mu je, rekao je pokajnik Luketić, nudila novac za ubojstvo Ljubomira Novaka. Nakon što su izabrali Perasza da ubije Novaka, novac za nagradu poslali su mu upravo Mario Pečaver i Snježana Novak. Prema Luketićevu iskazu, mjesto ubojstva izabrao je upravo Pečaver.

Sutkinja Županijskog suda u Rijeci Ika Šarić 2013. godine ih je osudila na 15 godina zatvora u odsutnosti, a tu presudu je poslije potvrdio Vrhovni sud. Cijelo to vrijeme Mario Pečaver je bio na slobodi, u bijegu. Sve dok sada nije uhićen u međunarodnoj zračnoj luci Tocumen u Panami. Bio je na putovanju u tranzitu kroz tu zemlju. Sada se čeka njegovo izručenje.

Ana Pečaver je u bijegu, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:09