StoryEditorOCM
Crna kronikau dugom selu

Prosvjed zbog pogibije djevojčice koju je pregazio kamion: ‘Hoćemo rješenja, dosta je bilo prebacivanja odgovornosti!‘

Piše I.P./JL
29. svibnja 2024. - 20:34

Nakon što je prošlog utorka na osmogodišnju djevojčicu naletio kamion, ispred Gradske uprave Dugog Sela u 19 sati započeo je prosvjed kojim se traži rješavanje problema prometne infrastrukture i sigurnosti djece. Prosvjed, na kojem se okupilo 300-tinjak ljudi, započeo je minutom šutnje za poginulu djevojčicu.

Tragedija koja je Dugo Selo zavila u crno prema mišljenju mnogih građana mogla se izbjeći te su odlučni u tome da se tako nešto ne ponovi. Među okupljenima bila su i brojna djeca koja su u zraku držala transparente s natpisima: "Svako dijete zaslužuje pješački prijelaz" te one sa slikovnim prikazom koji pokazuju "sigurno od kuće do škole", piše Jutarnji list.

Prvi korak bila je peticija koja je prikupila više od 4000 potpisa, a sad je na red došao prosvjed u organizaciji građanske inicijative "Dugo Selo za sigurnost djece".

image
Darko Tomas/Cropix

Zahtjevi su jasni: vraćanje školskog autobusa za Rugvičku ulicu, rješenje rasvjete i prometne signalizacije oko osnovnih škola i vrtića te veći angažman policije na tim područjima.

- Sigurnost djece na cestama je zajednička odgovornost i moralna obveza svih nas. Djeca moraju biti prioritet - poručili su iz inicijative.

Djeca iz dijela naselja u kojem je živjela preminula djevojčica do svibnja prošle godine imala su organizirani školski prijevoz koji je ukinut nakon što je izgrađen nadvožnjak. Nakon pritužbi mještana isti je vraćen ali samo za dio stanara Rugvičke ulice u kojoj se dogodila nesreća.

image
Darko Tomas/Cropix

- Ne vjerujemo u kolektivnu odgovornost već smatramo da svatko od nas treba pridonijeti promjeni, poručila je Antonija Petričušić iz Inicijative.

Najavili su i da će poslati otvoreno pismo predsjedniku, premijeru, Saboru, Vladi, županu, gradonačelniku, Gradskom vijeću i pravobraniteljici za djecu.

Gradonačelnik nije došao, niti je išta poručio ljudima iz Inicijative.

image

Bruno Jelinić iz Inicijative građana Dugog Sela

Darko Tomas/Cropix

- Nije pitanje hoće li se dogoditi nova tragedija, već kad će se dogoditi. Zahtijevamo sastanak s predstavnicima gradske i županijske vlasti te predstavnicima MUP-a i županijskih cesta na kojem će nam ponuditi rješenja. Dosta je loptanja s odgovornošću, rekao je Bruno Jelinić iz Inicijative, prenosi Jutarnji list.

Zaključio je kako će se prosvjedi nastaviti dok ne dobiju ono što traže - sigurnost za svu djecu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2024 11:07