StoryEditorOCM
Crna kronikaNEOBORIVI ARGUMENT

Poznati odvjetnik stopirao izručenje Splićanina zbog narko trgovine: rafali na svadbi ‘jači‘ od njemačkih istražitelja

2. prosinca 2023. - 12:50
Svako izručenje provodi se pod nadzorom policije; Istražitelji su naveli niz situacija s preprodajom velikih količina drogeCropix

“Kako je Kliški pir pobijedio Njemačko pravosuđe”, naslov je koji bi odgovarao ovom tekstu. Pritom se ne radi o sportskom susretu, već nevjerojatnoj situaciji u kojoj je represivni aparat druge države morao ustuknuti pred rafalom iz kalašnjikova ispaljenim u noćno nebo za vrijeme svadbenog slavlja u zaleđu Splita.

Rezultat je ukidanje istražnog zatvora Tomislavu Malenici (35) iz Splita, čije izručenje traži Njemačka zbog kaznenog djela zlouporabe opojne droge i kojeg su povezivali s Nenadom Petrakom, narkobosom iz Splita uhićenim u Turskoj. Zahvaljujući pravnom manevru njegovog odvjetnika Vinka Gulišije, Nijemci su ostali praznih ruku, a Tomislav Malenica je dobio dugotrajni poček izručenja.

No, krenimo redom kada je početkom listopada ove godine Tomislav Malenica uhićen u Splitu na temelju Europskog istražnog naloga koji je izdala Njemačka zbog poduzimanje istražnih mjera. U njihovom nalogu stoji da  Malenicu povezuju sa zlouporabom opojne droge te su taksativni nabrojene situacije u kojima je navodno sudjelovao u narko trgovini.

image

Uhićenje jedne od ‘zločinačkih‘ iz Splita

MUP

Tako spominje više događaja još iz prve polovice 2021. godine u kojima se mešetarilo s kilogramima kokaina i desecima kilograma marihuane u Frankfurtu na Majni. Na Županijskom sudu u Splitu je na temelju njemačkog naloga pokrenut postupak predaje tražene osobe SR Njemačkoj i nad Malenicom je određen ekstradicijski pritvor.

U isto vrijeme je u Splitu došlo do uhićenja 19 osoba iz zločinačke udruge na čelu s Nenadom Petrakom, koje je također otkrilo njemačko tužiteljstvo i policija Frankfurta na Majni. Kako su i Malenicu tražili Njemački istražitelji, izgledalo je kako je i on povezan u isti slučaj.

No, pokazalo se kako je Malenica u odvojenom predmetu, u kojem je procesuiran kao pojedinac. Njegov odvjetnik Vinko Gulišija je odmah zatražio puštanje iz istražnog zatvora u zamjenu za tri mjere opreza: 100.000 eura, predaju putovnice i javljanje policiji svaki tjedan.

Splitski sud je odbio jamstva, a ubrzo su stigli svi dokumenti iz Njemačke na temelju kojih je Malenica trebao biti izručen. Ali, tada nastaje preokret zbog kojeg su vjerojatno požalili što nisu prihvatili 100.000 eura jamčevine.

image

Niemci su ubjeđeni da je Splićanin bitna karika trgovine opijatima

Matija Djanjesic/Cropix

Odvjetnik Vinko Gulišija traži prekid postupka za predaju Njemačkoj jer njegov klijent ima kazneni postupak u Hrvatskoj koji nije okončan. Prema zakonu, prednost imaju sudski postupci u matičnoj držati te se postupak izvršenja europskog uhidbenog naloga mora prekinuti dok se ovaj u Hrvatskoj pravomoćno ne okonča.

Da situacija bude još nevjerojatnija, nad Tomislavom Malenicom se vodi postupak zbog banalnog kaznenog djela “neprimjerenog svadbenog veselja”. Radi se o suđenju zbog javno objavljene snimke nazvane Kliški pir na kojoj su uzvanici na svadbi u prosincu 2015. godine pucali iz kalašnjikova i pištolja.

Prema optužnici je društvo u kojem je bioTomislav Malenica, nakon dolaska pred svadbeni salon u Dugopolju, slavilo rafalnom paljbom iz automatske puške i pucnjevima iz pištolja u zrak. Kako su sve to radili unatoč brojnim gostima na parkiralištu, Općinsko državno odvjetništvo ih tereti za općeopasnu radnju kojom su izazvali opasnost za živote i tijelo ljudi.

Optužnica protiv Malenice i još trojice je potvrđena, ali suđenje još uvijek nije provedeno te je odvjetnik Gulišija pobjedonosno došao s tim argumentom na sud u Splitu tražeći prekid postupka izručenja. Sukladno zakonu, postupak izručenja je prekinut, ali Tomislava Malenicu nisu odmah pustili iz istražnog zatvora već je bilo “povuci-potegni”.

image

Odvjetnik Vinko Gulišija

Jure Mišković/Cropix

Naime, tada Općinsko državno odvjetništvo traži određivanje istražnog zatvora zbog afere Kliški pir, osam godina nakon događaja, ne bi li Tomislava Malenicu ipak zadržali na Bilicama. Naveli su tako u svom zahtjevu kako je izbjegavao dolaske na suđenje za pucanje na svadbi.

No, argument im nije opstao jer je s druge strane njegov odvjetnik dokazao kako suđenje nije bilo ni zakazano tako da ga njegov klijent nije ni mogao izbjegavati. Slijedom navedenoga, sudac istrage Županijskog suda u Splitu je početkom studenog nad Tomislavom Malenicom ukinuo istražni zatvor.

DORH ponovno ne odustaje, želeći podržati kolege iz Njemačke i po svaku cijenu zadržati Malenicu iza rešetaka. Stoga podnose žalbu tvrdeći kako je postupak u Njemačkoj pokrenut za puno teže kazneno djelo, nego li za pucanje na piru po Dugopolju.

No, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu njihovi žalbu nije prihvatilo. Zakon je, naime, jasan te se ne radi o težini ili lakoći kaznenog djela već o tome u kojoj je državi pokrenuti i kada. Stoga su prošli tjedan potvrdili odluku o puštanju Tomislava Malenice na slobodu.

Odvjetnika Vinka Gulišiju smo pitali da nam prokomentira izlazak svog klijenta iz istražnog zatvora, ali bio je škrt na riječima.

- Mislim kako se o mom klijentu pisalo po medijima i više nego što je trebalo stoga ne želim davati izjavu - kazao je.

Nijemci bi se tako morali strpjeti do pravomoćnog okončanja postupka za pucanje na piru. S obzirom na to da se to zbilo 2015. godine, a suđenje još nije ni počelo, nije vjerojatno da će biti pravomoćno okončan u skorije vrijeme.

Teško da će Njemačko pravosuđe imati toliko strpljenja. Vjerojatnije je kako će pokušati na neki drugi način finalizirati istragu oko Malenice te ostaje vidjeti kakvom municijom će tada odgovoriti splitski odvjetnik.

Za njegovo smaknuće angažiran plaćenik

Tomislavu Malenica se spominje kao žrtvu u optužnici protiv splitske zločinačke udruge na čijem čelu je Dean Majstorović zvani Điđi. Majstorović je u razdoblju od 4. srpnja 2019. godine do 21. svibnja 2020. godine dogovorio s članovima organizacije da ubiju Tomislava Malenicu zbog duga od 270 tisuća eura nastalog u sporu oko prodaje droge, izrijekom je u optužnici naveo USKOK.

Razradili su plan i međusobno podijelili zadaće za izviđanje stanova i kuća koje koristi  te su pratili njegovo kretanje. Utvrdili su da Malenica koristi automobil marke "Lamborghini", njemačkih registarskih oznaka, i parkira ga u garaži ispod stambene zgrade u ulici Hrvatske mornarice gdje koristi  stan kada dođe iz Njemačke.

Naoružan prikupljenim podacima, Majstorović je za 50 tisuća eura angažirao osobu koju je nazvao "Killer". Plan zasjede i ubojstva Malenice ipak Điđi i njegovi nisu proveli u djelo, a taj dio iz optužnice je ostao u nepravomoćnoj presudi kojom su osuđeni na visoke zatvorske kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:19