StoryEditorOCM
Crna kronikaimao je i bombu?

Opet uhićen splitski student koji je prijetio masovnim ubojstvom na Filozofskom. Otkrivene su stravične snimke

28. travnja 2023. - 16:15

Splitski policajci Odjela organiziranog kriminaliteta u samo desetak dana dva su puta uhitili 22-godišnjeg studenta splitskog Filozofskog fakulteta zbog ozbiljnih prijetnji masovnim ubojstvom svojih kolega studenata i profesora.

Prvi je put mladić uhićen zbog kaznenog djela lažne uzbune i prijetnje kada je na engleskom jeziku, preko platforme koja omogućava nesmetanu komunikaciju iz bilo kojeg dijela svijeta, sudjelovao u razgovoru s nekoliko svojih kolega te je u jednom trenutku napisao da će ih sve zaključati u dvoranu za predavanja i pobiti hicima iz vatrenog oružja.

Kako doznajemo, najvjerojatnije su američke službe koje nadziru razgovore na takvim platformama i reagiraju na svaku napisanu riječ koja se veže za smrt, ubojstva, oružje i slično, o onome što su zabilježili odmah obavijestili svoje hrvatske kolege.

Studentove su riječi shvaćene ozbiljno te je splitska policija obavila pretragu stana u kojem student živi, no nikakvo oružje niti streljivo tada nisu pronašli. Nakon što je uhićen, proveo je noć u ćeliji kod pritvorskog nadzornika te je priveden na ispitivanje na Općinsko državno odvjetništvo odakle je, kad je dao svoju obranu, pušten da se brani sa slobode.

No, onda dolazi do preokreta. Nakon što je u sklopu istrage u tom prvom slučaju zatražen i od suda dobiven nalog za pretragu njegovog mobitela i računala te su potom i detaljno pregledani, istražitelji su imali što vidjeti!

Kako smo doznali, na uređajima je pronađeno više desetaka uznemirujućih snimaka masovnih pokolja po američkim školama i fakultetima te snimke mladića kako s još nekoliko svojih prijatelja vježba pucanje iz vatrenog oružja po jednom selu u okolici Splita.

Također, otkriveni su i video uradci na kojima sam sebe mobitelom snima dok hoda po hodnicima i dvoranama fakulteta kojeg pohađa te pojašnjava kako se u pojedinim prostorima okuplja veći broj njegovih kolega i na koji način bi se što više njih moglo usmrtiti bacanjem bombe ili pucnjavom iz automatskog oružja.

Prema našim izvorima, nađena je i snimka na kojoj 22-godišnjak drži pravu bombu i ozbiljnog lica govori da je on spreman za napad i da je samo treba aktivirati i baciti među kolege.

Sve ovo ukazalo je i policiji i ODO-u da se očito ne radi samo o "praznim tlapnjama i mladenačkoj ludosti" trenutno uznemirenog studenta nego da momak ima puno ozbiljnije probleme i namjere. Činjenica je, ako je suditi po primjerima masovnih pokolja po američkim školama i fakultetima, da počinitelji svoje namjere uglavnom prije nego krenu u krvave pohode, najave snimkama koje objavljuju na društvenim mrežama, a koje policija u pravilu otkrije tek kad iza njih ostanu deseci mrtvih ljudi.

Nakon što je splitski student opet uhićen, policija je ponovno pretražila stan kojeg koristi, no opet nisu pronašli nikakvo oružje što, naravno, ne znači da ga nema i da ga ne drži negdje drugdje.

Priveden je ponovno na ODO te je naloženo psihijatrijsko vještačenje kako bi se utvrdilo da li se radi o osobi koja je u vrijeme počinjenja djela bila neubrojiva zbog težih duševnih smetnji ili, pak, on takvih problema nema.

- Općinsko državno odvjetništvo je 20. travnja 2023. provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja okrivljenika zbog počinjenog kaznenog djela prijetnje nakon čega je provelo više dokaznih radnji i prikupilo relevantnu dokumentaciju na temelju čega je ocijenilo kako postoji osnovana sumnja da bi okrivljenik počinio i kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja, kao i osobite okolnosti koje upućuju na opasnost da bi okrivljenik boravkom na slobodi mogao počiniti isto ili teže kazneno djelo.

Slijedom toga je državno odvjetništvo naložilo uhićenje okrivljenika te provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja okrivljenika uz prisutnost stalne sudske vještakinje za psihijatriju.

Okrivljeniku se stavlja na teret da je dana 11. travnja 2023., na jednoj internetskoj platformi, u nakani da zastraši grupu studenata jednog fakulteta u Splitu, koji pristupaju polaganju kolokvija dana 20. travnja 2023., objavio tekst na engleskom jeziku u kojem između ostalog navodi da je student tog fakulteta gdje će izvesti napad sa smrtnim posljedicama nakon što napiše ispit, opisujući detaljno na koji način će napad izvršiti, opisujući pritom svoje narušeno psihofizičko stanje.

Nadalje mu se stavlja na teret da je neutvrđenog dana tijekom ove i prošle godine nabavio i držao ručnu bombu, iako svjestan da je to građanima zabranjeno te ujedno snimio dva audio-videozapisa sa svojim mobitelom na kojima drži i vrti opisanu ručnu bombu, govoreći o napadu s ljudskim žrtvama.

ODO je nakon ispitivanja okrivljenika i nakon procjene vještaka psihijatra o opasnosti od počinjenja težeg kaznenog djela, predložilo sucu istrage da odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela što je i prihvaćeno - pojasnila je Marina Pavić, glasnogovornica ODO-a Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:37