StoryEditorOCM
Crna kronikateško zanemarivanje

Mladim roditeljima oduzeto dvoje djece, beba spavala na stolu, hranili su je mlijekom iz tetrapaka, nisu je ni kupali

Piše vijesti sd
15. lipnja 2024. - 10:30
Socijalna radnica navela je da su živjeli u ljetnoj kuhinji, potpuno neuvjetno uređenoj, tako da je dijete ležalo na kuhinjskom stolu (ilustracija)/Shutterstock

Roditelji iz Slavonije osuđeni sujer se nisu brinuli o djeci niti su slušali višekratna upozorennja djelatnika nadležnog centra za socijalnu skrb. Otac od 22 godine i majka od 23  nepravomoćno su proglašeni krivima što su od prosinca 2019. do siječnja 2021. kao roditelji, iako svjesni minimalnih potreba djece za njihov pravilan rast i razvoj, nisu znali nahraniti djecu, previti ih, nisu bili upućeni u važne činjenice vezane uz adekvatnu skrb o djeci kao što je djetetov liječnik, težina djeteta, veličina odjeće koju dijete nosi.

Kuća je bila hladna, neuredna, nisu osigurali ogrjev ni prehranu za djecu, bili su usmjereni isključivo na zadovoljenje vlastitih potreba, a njihovo ponašanje bilo je ozbiljna ugroza za život, zdravlje i razvoj djece. Zbog toga su na prijedlog Centra za socijalnu skrb, rješenjem suda, lišeni prava na roditeljsku skrb za oboje djece, piše Glas Slavonije.

Kao roditelji grubo  su zanemarili svoje dužnosti podizanja, odgoja i obrazovanja djece te nisu provodili odluku za zaštitu dobrobiti djeteta koje je odredio Centar za socijalnu skrb, čime su počinili tri kaznena djela protiv braka, obitelji i djece. Sud ih je svakog pojedinačno osudio za svako kazneno djelo na po šest mjeseci zatvora, objedinjeno na deset mjeseci zatvora, no uvjetno su kažnjeni tako što u zatvor neće ići ako u vremenu u dvije godine ne počine novo kazneno djelo.

image

Roditelji nisu ni na koji način pokazali interes za edukacijom oko roditeljskih kompetencija, nisu slušali upute ni savjete djelatnika Centra za socijalnu skrb (ilustracija)

/Shutterstock

Socijalna radnica navela je da su živjeli u malom prostoru, ljetnoj kuhinji, potpuno neuvjetno uređenoj, tako da je dijete ležalo na kuhinjskom stolu. S obzirom na činjenicu da roditelji u međuvremenu nisu stvorili sigurno okruženje za dijete odmah nakon dolaska iz bolnice i drugo je dijete izdvojeno iz te obitelji. Majci je ponuđen smještaj s malodobnim djetetom u udomiteljskoj obitelji, međutim ona je to odbila.

Roditelji nisu ni na koji način pokazali interes za edukacijom oko roditeljskih kompetencija, nisu slušali upute ni savjete djelatnika Centra za socijalnu skrb, svjesno su vrijeme provodili na mobitelima i slično.

  Ni jedan roditelj nije znao reći kada je dijete jelo, koliko spava, otac ne zna djetetu promijeniti pelenu. Majka je u nekoliko dana promijenila samo oko 12 pelena, pupak nije tretiran jer navodi da joj nitko nije ništa za to dao. Dijete nisu kupali od kada je došlo iz bolnice. Kadu za kupanje nemaju. Nemaju ni jedan ručnik za dijete. Dijete su hranili mlijekom iz tetrapaka iako majka navodi da je dojila dijete. Majka nije znala ni kolika treba biti temperatura dječje hrane, piše Glas Slavonije.

image

 Majka je u nekoliko dana promijenila samo oko 12 pelena, pupak nije tretiran jer navodi da joj nitko nije ništa za to dao (ilustracija)

/Shutterstock

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 10:31