StoryEditorOCM
Crna kronikaposeban tretman

Fatalna bankarica na blokiranom računu imala 2,5 milijuna kuna, direktor banke joj napravio ‘uslugu‘... Stigla presuda!

Piše Vladimir Urukalo
16. travnja 2024. - 15:37
Joško Čeh, branitelj Jasmine Bilonić (druga s lijeva) te Tomislav Božić i Rene Laura (prva s desna) na izricanju presudeVladimir Urukalo

Bivši direktor splitske poslovnice Partner banke Tomislav Božić (49) i nekadašnja bankarica Jasmina Bilonić (53), poznata široj javnosti po sintagmi "fatalna bankarica" koja je bila osuđena za poticanje fra Šime Nimca na zlouporabu položaja i ovlasti, osuđeni su nepravomoćno u utorak na splitskom Županijskom sudu na uvjetne kazne zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju odnosno poticanja na isto.

Tročlano sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Ankice Boban "odrezalo" im je svakome po godinu dana zatvora u koji, pak, neće otići ako u roku od tri godine ne počine neko novo kazneno djelo.

Sada već bivšoj bankarici koja se u ovom slučaju i okoristila kamatama koje su joj isplaćivane na iznos koji je na njenom računu bio blokiran baš zbog slučaja u kojem joj se sudilo sa fra Nimcem (i u kojem još uvijek nema pravomoćne odluke) određeno je i da mora vratiti preko 41 tisuću eura kamata, naravno ukoliko presuda postane pravomoćna.

Optužnica ŽDO-a koju je zastupala tužiteljica Rene Laura teretila je Božića, kao tadašnjeg direktora Partner banke za regiju srednja i južna Dalmacija da je, a kako bi pribavio znatnu imovinsku korist svojoj poznanici Jasmini Bilonić, odobrio isplatu kamata od oko 347 tisuća kuna s njezina računa u toj banci, iako je taj račun bio blokiran pravomoćnim sudskim rješenjem od 29. listopada 2012. godine.

image

Jasmina Bilonić
 

Paun Paunović/Cropix

Crkveni novac

Na tom je računu u Partner banci bilo dva i pol milijuna kuna, a bio je blokiran jer je postojala sumnja da je to dio od 9,8 milijuna kuna od prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, a koje je fra Nimac prebacio na svoj račun s računa Župe.

Po presudi, Božić je od 14. lipnja 2013. do 1. ožujka 2016. godine omogućio isplatu kamata i sklapanje novih ugovora o rentnoj štednji iako je to bilo u suprotnosti s pravilima banke koja zabranjuju promet sredstvima koja su blokirana privremenom mjerom.

Protivno privremenoj mjeri, Božić je, po dogovoru s Bilonić, u više navrata izdao naloge za kratkotrajne deblokade računa kako bi joj se isplaćivala kamata na glavnicu koja je bila blokirana. Dobila je tako Bilonić preko 312 tisuća tadašnjih kuna kamata.

- Vi ste Božiću, tvrdili da niste bili nadležni za evidentiranje sudskog rješenja o blokadi sredstava na tom računu odnosno rješenja o "zabrani raspolaganja sredstvima na računu". No, vi ste dugogodišnji bankar s velikim iskustvom, bili ste rukovodeća osoba i vrlo je čudno da vama ništa nije značila riječ "zabrana raspolaganja sredstvima na računu" te ste tvrdili da se nikad do tad niste susreli s tim pojmom. Ako piše zabranjeno, to bi valjda svatko, pa i laik, trebao razumjeti i bilo bi normalno da, ako se s nekim pojmom niste do tad sreli, da se raspitate o tome i da proučite što to znači.

Prebacili ste odgovornost na voditelja bankinog Ureda za sprječavanje pranja novca i šalterskog djelatnika, ali vi ste njima bili nadređeni i vi ste bili odgovorni za zakonito poslovanje.

I dalje, koji je to klijent osim Jasmine Bilonić imao takav tretman da je zvao direktora kad dolazi podići neki iznos? Zašto bi razgovarali o kamati na taj iznos od 2,5 milijuna kuna ako se radilo, kako ste rekli, o uobičajenom bankarskom proizvodu? Prikazivanje vašeg odnosa kao uobičajenog je za ovaj sud sumnjiv - uz ostalo je obrazložila sutkinja Boban nakon izricanja sankcije. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 15:37