StoryEditorOCM
BiznisKO TO MORE PLATIT?

Zašto su plaće u Splitu manje od hrvatskog prosjeka? Čak 67 posto Splićana je s plaćom ispod prosječne od 1326 eura!

Piše Paško Burnać
25. svibnja 2024. - 09:57

Prema recentnim podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj za ožujak ove godine iznosila je 1326 eura ili gotovo deset tisuća kuna. Za ovu priču ćemo pokušati zanemariti neke bitne informacije koje upotpunjuju naizgled blistavu sliku o prosječnoj hrvatskoj plaći.

Zanemarit ćemo da smo nekad za deset tisuća kuna mogli kupiti znatno više nego što možemo danas za 1326 eura. Zanemarit ćemo da srednju vrijednost puno bolje reprezentira podatak koji se nažalost rjeđe spominje, a to je medijalna plaća, koja je ipak manja od prosječne za 240 eura. Zanemarit ćemo i to da je zadnji porast prosječne plaće u najvećem dijelu rezultat predizbornog povećanja plaća u javnom sektoru.

Sve ćemo to zanemariti ne zbog toga jer te stvari nisu bitne, nego radi toga što ćemo se ovdje usredotočiti na nešto drugo. Povežemo li podatke o prosječnim plaćama sa strukturom zaposlenih po gradovima, pokušat ćemo ustanoviti koliko građana Splita, Rijeke ili Zadra zaista prima prosječnu hrvatsku plaću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 13:11