StoryEditorOCM

Veliki planovi mladog tima

Piše Mia Sesartić
11. ožujka 2023. - 08:00

Nakon osam godina rada u obiteljskoj firmi koju je osnovao moj otac i koja se bavi istom branšom, odlučio sam se okušati u vlastitom poslu. Zajedno sa svojim kolegama s kojima sam tada već radio ili surađivao, a u vremenu kada, doslovno, niste znali hoćete li sutra postojati - u srcu pandemije koronavirusa, 23. travnja osnivamo tvrtku, kaže direktor Stipe Borovac


Kada su prije nešto manje od tri godine u Dugopolju unajmili proizvodnu halu, u kojoj su se popravljali bageri, pa su je gotovo cijelu vlastitim rukama morali urediti i opremiti za bilo kakav početak bavljenja ovim poslom, nisu baš bili sigurni da će postići ovakav uspjeh u tako kratkom vremenu! Nadali se sigurno jesu!

Priča je ovo o mladom timu iz tvrtke AGS, Aluminium Glass Steel, koja projektira i proizvodi kompleksne aluminijske, čelične i staklene konstrukcije, dakle održiva aluminijska rješenja za prozore, vrata i fasade.

Na čelu joj je direktor Stipe Borovac koji sve ovo vodi zajedno s kolegama, a to su Teo Gnječ, Denis Garagić, kolegica Andrea Borovac i kolega Luka Rogulj, koji je voditelj njihova novog brenda pod nazivom “Frame studio”, prvog izložbenog prostora (showrooma) koji uskoro otvaraju u Splitu.

image

Park Kneževa, Zagreb

 

Obiteljska tvrtka

- Nakon osam godina rada u obiteljskoj firmi koju je osnovao moj otac i koja se bavi istom branšom, odlučio sam se okušati u vlastitom poslu. Zajedno sa svojim kolegama s kojima sam tada već radio ili surađivao, a u vremenu kada, doslovno, niste znali hoćete li sutra postojati - u srcu pandemije koronavirusa, 23. travnja osnivamo tvrtku. Danas, nakon samo tri godine, imamo čak 40-ak zaposlenika, proizvodni pogon i projektne urede, ovdje u Dugopolju, projektni ured u Zagrebu, a uskoro i djelatnost na novoj lokaciji, odnosno izložbeni prostor “Frame studio” u Splitu na Poljičkoj cesti - govori direktor Borovac, predstavljajući svoje suradnike i pokazujući kako izgleda jedan njihov radni dan.

- Najuži tim, uz mene kao direktora, čine, dakle, Denis Garagić, voditelj Službe izvođenja, Teo Gnječ, voditelj proizvodnje, Josip Boban, voditelj projektnog ureda u Zagrebu, Andrea Borovac, voditeljica financija i Luka Rogulj koji vodi “Frame studio”. Luka nam se priključio nedavno, ali s istom energijom koju imamo i mi, i on je voditelj našeg novog brenda “Frame studio”, koji je fokusiran na segment izgradnje vezan za ekskluzivne vile, najčešće inozemnih investitora na obali.

image

Z centar, Zagreb

- Ono što radimo, a što je važno istaknuti jest to da puno ulažemo u samo projektiranje aluminijskih, čeličnih i staklenih konstrukcija i ventiliranih fasada. Dakle, vrlo mnogo radimo na predprojektnim zadacima u projektnom uredu, poput 3D modela, render rješenja, animacija... Ono što radimo unutar projektnog ureda su i animacije u vidu videa, kada je tehničko rješenje kompleksno i potrebno je na nekakav vizualan način predočiti investitoru kako se nešto montira i na koji način nastaje, dakle, zorno, korak po korak. To pomaže i arhitektima i investitorima da detektiraju što je pravo tehničko rješenje, kako bi se prije projektiranja znalo na koji način će nešto biti izvedivije, pogotovo kada arhitekti imaju kompleksniju priču za fasadu koju osmišljavaju. Ta se vizualizacija pokazala odličnom u praksi - ističe Stipe, pa nam navodi brojne “reference”, primjere odrađenog posla na koje su ponosni.

U manje od tri godine odradili su, kažu, neke od izuzetno velikih projekata kao što su Grand Hotel View u Postirama na Braču, stambeni kompleks VMD Model Park Kneževa, Z Centar, VMD Standard stambeni kompleks Heinzelova - Darwinova, sve u Zagrebu, Wurth - upravno logistički centar u Velikom Trgovišću, projekte Kauflanda, jedan u Rovinju i dva njihova objekta u Zagrebu, prošle godine dva projekta za Spar Hrvatska...

image

Projekt hotel View Brač, Postire

image

Upravno-skladišna zgrada Würth, Veliko Trgovišće

- Jedna od naših najozbiljnijih referencija je Z Centar Zagreb, jedan od najvećih šoping centara u Hrvatskoj. Vrlo atraktivan projekt gdje smo izvodili svjetlarnike na krovu, sve vanjske staklene površine centra. Dakle, pričamo negdje oko 2000 četvornih metara staklenih površina na samom objektu, a jedan od, možda naših najkompleksnijih projekata koje smo izvodili, je stambeni kompleks VMD Model Park Kneževa u Zagrebu. Riječ je o jednom od najluksuznijih stambenih kompleksa u Hrvatskoj koji se sastoji od šest zgrada. Projektanti su 3LHD i zajedno s njima smo razrađivali limove, istake, a ono što smo mi projektno izvodili to su sve staklene fasade prizemlja i limene istake, a ugrađivali smo i žardinjere. To je jedna zelena priča i jedan od ljepših projekata, jer ima čak 450 žardinjera koje su izgrađene po svim stanovima.

Rastemo jako brzo, svi se čude nekom našem rastu, međutim, ništa to nije slučajno, dugo smo zajedno. Ali ono što bismo izdvojili, ono što AGS dijeli od svih ostalih, to je posvećenost projektiranju i projektnom uredu, što nam omogućuje da radimo zahtjevne i visoko kompleksne projekte. Naravno, sve to treba biti popraćeno kvalitetnom proizvodnjom, montažom i svim drugim procesima i onda to može ispasti na zadovoljstvo investitora i sviju nas - ističe direktor, naglašavajući kako će skoro otvaranje “showrooma”, odnosno prostora u kojem će se nalaziti “Frame studio” u Splitu podignuti sve ovo na još jednu veću razinu.

- To će biti mjesto druženja, susreta i prezentacija, edukacija o novostima za sve nas, uključujući arhitekte, investitore, kao i sve dobavljače materijala - drži Stipe.

- Kada se sjetim kako nismo imali ni majstore, ni montere, ni strojeve, nismo ni znali gdje će nam biti hala, a već smo imali jedan ozbiljniji projekt u vrijednosti od 2,8 milijuna kuna... Malo po malo smo pronašli halu, uređivali je dan, noć, po Googleu tražili gdje ćemo kupiti polovne strojeve. Od dva stroja u početku i tri majstora u radnji danas imamo čak 20-ak ljudi u proizvodnji, a što se tiče sredstava za rad, možda smo na 80-90 posto željenog... Kada se vratite malo na to vrijeme, izgleda malo ludo. Ne izgledamo možda još onako kako bismo željeli, ali mislim da smo na dobrome putu - smatra i Teo Gnječ, voditelj proizvodnje, dok Denis Garagić u istom tonu mladenački nastavlja.

Trebalo je jako puno ‘ludosti’

- Za ovo je bilo potrebno jako puno “ludosti”. Zahvaljujući kolegi Stipi, a mi smo bili dovoljno ludi da popratimo početak tog uzbudljivog putovanja ove firme i biznisa u jeku korone koja nam je donijela dosta toga novog, neobičnog i čudnog. Travanj je 2020., a mi krećemo. Ne možemo jamčiti da će biti lijepo, ali možemo da će biti uzbudljivo. I evo, začas proletiše tri godine, bilo je uzbudljivo, a sada možemo reći i izuzetno lijepo.

Usudio bih se reći da smo jedna atipična priča u tipičnoj branši, da smo “trendseteri”, dobro nam čini i konkurencija koja nas gura naprijed.

image

Direktor Stipe Borovac: Puno ulažemo u samo projektiranje aluminijskih, čeličnih i staklenih konstrukcija i ventiliranih fasada

Jakov Prkić/Cropix

Želimo otvoriti tržište Amerike, ne znamo koliko izazova nosi, ali sama činjenica da može biti uzbudljivo nas vodi tamo. Mi smo poprilično skup sustav i nešto novo, a da bi to funkcioniralo sljedećih 50 godina moramo izići prema vani i djelovati.

Ciljevi su rast i razvoj

- Želimo rast i razvoj, imamo viši cilj. Želimo širiti i naš projektni ured, kao i proizvodni pogon, imamo dugoročne ambicije, a nedostatak radne snage pokušavamo riješiti i stimulativnim i adekvatnim primanjima za sve naše zaposlenike. I naravno, odnosima, jer samo s takvim kvalitetnim pristupom prema kolegama i djelatnicima možemo ostvariti najbolji rezultat - drži Denis Garagić kao i cijeli tim.

- Najbitnije je da je dobra energija u firmi, da je mlada ekipa. Mislim da imamo jako dobru viziju i planove za budućnost. Hrvatska je jako dobro tržište za ovaj segment rada, ali vjerujemo da s našim znanjem i kvalitetom možemo ostvariti puno bolje rezultate na vanjskim tržištima.

Svaki izlazak na tržište ima svoju problematiku, sad smo u fazi gdje želimo vidjeti što je najpametnije, i prema kojem tržištu se fokusirati... - govori Stipe.

I zato svoj put putuju u trenutku objave ovog teksta, na sajam građevine - New York Build Expo, po nove ideje, i nove snove!

image

Frame studio na Poljičkoj cesti

Susreti arhitekata, proizvođača i investitora

Prateći svjetske trendove, te osluškujući zahtjeve tržišta, AGS širi svoje poslovanje otvaranjem prvog izložbenog prostora (showrooma) pod novim brendom “Frame studio”. Prvi izložbeni prostor tvrtke Frame Studio uskoro se otvara u Splitu, na adresi Poljička cesta 26D - pored hotela Ora, na površini od 222 četvorna metra i prvi je takav showroom na ovim prostorima, navode naši sugovornici.

Zamišljen je kao jedinstveni prostor za suradnju, razmjenu ideja i druženje arhitekata, proizvođača i investitora. Unutar svoga prostranog i modernog izložbenog prostora omogućavat će svima da uživo dožive izložene sisteme te na taj način odaberu pravo rješenje za svoj projekt. Izložbeni prostor također omogućuje partnerima da mogu planirati arhitektonska događanja i specijalističke treninge kao i radionice i druženja za arhitekte, doznajemo od Luke Rogulja, voditelja novog brenda.

“Frame studio” će unutar showrooma nuditi opsežan prikaz minimum design otvora, premium aluminijskih sistema, sustava zaštite od sunca, sve vrste ventiliranih fasada te druge proizvode za dizajn eksterijera.

- Cilj nam je zajedničkim snagama s našim partnerima i investitorima stvoriti održivo životno i radno okruženje - kaže Rogulj.

Na tom mjestu arhitekti mogu očekivati podršku od nas, mi im možemo pomoći pri projektiranju savjetovanjem i odabiru proizvoda. Ulažemo puno energije kako bi se prepoznala dobrobit našeg rada, jer se danas luksuzne kuće i vile više ne grade standardno, sve je više velikih staklenih površina, svaka ima svoje specifičnosti...

Ideja je da napravimo sličan koncept ovakvog showrooma i u Zagrebu. Naime, puno se gradi na obali, ali su investitori mahom iz Zagreba - veli voditelj Luka Rogulj.

 

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom AGS d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 20:48