StoryEditorOCM
BiznisPREMA DIREKTIVI EU-a

Stiže nam digitalno vino

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
29. rujna 2023. - 18:55

Prvi put zakonski se omogućuje prezentiranje obveznih informacija potrošaču pomoću tzv. e-Etikete (u digitalnoj formi), i to za vina i aromatizirana vina

Jeste li znali da od 8. prosinca 2023. sva vina koja se prodaju na tržištu EU-a moraju imati navedenu nutritivnu deklaraciju?

Iz Bruxellesa nam dolazi Uredba EU 2021/2117 koja se odnosi na vina i aromatizirana vina te donosi revolucionarnu novinu u informiranje potrošača.

Naime, prvi put se zakonski omogućuje prezentiranje obveznih informacija potrošaču pomoću tzv. e-Etikete (u digitalnoj formi), i to za vina, aromatizirana vina.

Uredba stupa na snagu 8. prosinca 2023. i odnosi se na sva vina i aromatizirana vina koja će biti proizvedena i označena nakon navedenog datuma, dok je za ostala alkoholna pića ova Uredba neobvezujuća (dobrovoljna).

Što to znači za proizvođače, odnosno distributere vina i aromatiziranih vina?

Uredba zahtijeva od proizvođača/distributera obavezno navođenje popisa sastojaka i nutritivne deklaracije na proizvodu, no ti podaci ne moraju biti tiskani na etiketi, nego mogu, pomoću QR kôda, biti dostupni u elektroničkom obliku (e-Etiketa). Time se ne narušava estetika proizvoda, a zadovoljavaju se regulatorni zahtjevi.

image

E-Etiketa: popis sastojaka i nutritivna deklaracija proizvoda ne moraju biti tiskani na etiketi, nego će ti podaci pomoću QR kôda biti dostupni u elektroničkom obliku

GS1infoScan kaojednostavno rješenje

GS1 Croatia razvila je GS1infoScan, online servis za kreiranje e-Etikete sa svim elementima koje zahtijeva Uredba.GS1infoScan je jednostavna online platforma koja omogućuje upis nutritivnih informacija te kreiranje QR koda koji se tiska na etiketu.

Skeniranjem QR koda pomoću pametnog telefona otvara se elektronički zapis upisanih nutritivnih podataka na hrvatskom i engleskom jeziku, čime se zadovoljavaju zakonski zahtjevi

Promotivna ponuda za rane prijave – svi koji se prijave za GS1infoScan do 31. siječnja 2024. dobivaju popust od 50 posto na prvu godinu korištenja.

Želite li i sami digitalizirati svoje vino? Doznajte više na www.gs1hr.org ili se javite na gs1infoscan@gs1hr.org.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2023 06:22