StoryEditorOCM
BiznisWOW!

Ovi projekti osvojili su Hrvatsku: jedan je oduševio američki MIT, u videoigri se prvi put igraju balote i plete čipka

Piše Sara Šarić/ SPONZORIRANI SADRŽAJ
29. lipnja 2024. - 00:00

Od ambicioznih studenata, vođenih strašću i kreativnošću, do ponosnih vlasnika inovativnih tvrtki koje koriste digitalne tehnologije, Petar Crnjak i Rea Budić pokazali su što znači biti pravi poduzetnici. Na domaće tržište unijeli su promjene, a pouzdano možemo reći da su ga i osvojili!

Petar, mladi mehatroničar i osnivač tvrtke "Source Robotics", te Rea, osnivačica video game development studija "Tiny Meow", jedni su od dobitnika ovogodišnjeg programa potpore impact poduzetnicima "Pokreni nešto svoje".

Već osam godina zaredom ACT Grupa i Philip Morris Zagreb dodjeljuju sredstva i pružaju mentorstvo za hrvatske impact poduzetnike, kako bi potaknuli poduzetnike s pozitivnim društvenim utjecajem te sudionicima programa pružili svu moguću pomoć. Svaki početak nije lagan, stoga je ovakva podrška za razvoj poslovanja entuzijastičnim kreativcima i više nego potrebna.

Program je i ove godine privukao niz inovativnih kompanija. Zaprimljene su čak 274 prijave, pridošle iz svih dijelova Hrvatske, za koje je predviđena financijska potpora u ukupnoj vrijednosti od 90.000 eura. U vrlo ozbiljnoj konkurenciji neki su se ipak istaknuli, a evo zašto su Petar i Rea oduševili...
 

ROBOTIKA ZA SVE!

Područje robotike brzo napreduje i neće proći dugo prije nego što tehnologija uđe u mnoge aspekte naših života, uključujući kuhinju. Petar je u svijetu robotike cijeli život te smatra da ona treba biti pristupačna. Stoga je iz velike želje te ogromnog interesa javnosti za svoje robotske projekte, koje je godinama radio tijekom studiranja, ali i kao hobi u slobodno vrijeme, pokrenuo svoj vlastiti posao u tvrtki "Source Robotics".

Dizajnirao je vlastitu robotsku ruku, a osim toga, u svojoj tvrtki nudi i dijelove za robote pomoću kojih se mogu razviti vlastita rješenja. Za sve zaljubljenike u robotiku nudi i open source vodiče, priručnike za sastavljanje robota. Njegovi videozapisi na YouTubeu, koji vas obučavaju o robotici te vode kroz vlastitu mehatroničku izradu, imaju i nekoliko tisuća gledanja.

– Želimo povezati edukacijsku, istraživačku i industrijsku robotiku i time omogućiti svakome pristup ozbiljnoj robotici koja se koristi diljem svijeta. Naglasak kod naših proizvoda je također na integraciji AI-ja i robotike. Svjesni smo brzog razvoja ovih područja te smatramo da je budućnost robotike usko povezana s AI-jem – objašnjava Petar.

image

Petar Crnjak, mladi mehatroničar i pokretač tvrtke ‘Source Robotics‘

/Privatni Album

IDEJA IZ ŠKOLSKIH KLUPA

Trenutno postoji značajan nedostatak ovakvih proizvoda u STEM obrazovanju i razvoju. Svaka tehnička škola ili fakultet koji ima program robotike radi s nekom vrstom robotske ruke ili manipulatora. Međutim, učionice su često opremljene samo jednim robotom zbog čega studenti nemaju mogućnost iskusiti stvarni rad robota.

– Takav jedan robot košta i do 30.000 eura jer nisu namijenjeni samo za edukaciju već i za rad u tvornicama. Kako ga ne bi oštetili, profesori se boje dati ga učenicima na korištenje zbog visoke cijene koštanja pa se sve zapravo radi na simulatorima – što nije realno iskustvo. Užitak i pravo učenje dolazi onda kad to vidite i primijenite znanje u pravom svijetu s pravim robotima – pojašnjava.

image

Dijelovi za robotsku ruku, proizvodi tvrtke ‘Source Robotics‘

/Privatni Album

Ovo je bila glavna motivacija za njegovu vlastitu robotsku ruku, koju je dizajnirao sam – od nule! Pristupačne je cijene i stoga omogućava dostupnost primijenjenog znanja u obrazovnim institucijama. Danas je najviše kupuju i izrađuju studenti te se koristi na fakultetima. Osim toga, namijenjena je svim entuzijastima za robotiku te firmama koje žele automatizirati svoje radnje.

– Ako ljudi žele sami kupiti dijelove za našeg robota i sami ga napraviti to će ih koštati od 900 do 1000 eura, a uz to će naučiti još jako jako puno o konstrukciji robota, 3D printanju, elektronici… Nakon toga imaju profesionalnog robota s kojim mogu raditi i istraživati – veli.

OSVOJIO SVJETSKO TRŽIŠTE

Da je Petar smislio nešto iznimno potvrđuje to što je jedan od prvih kupaca bilo i prestižno američko sveučilište Massachusetts Institute of Technology (MIT).

– Iskreno, to je bio znak da je projekt prepoznat i da ozbiljni fakulteti i studenti koriste takve robote. Očekivao sam da će projekt biti uspješan zbog ogromnog interesa od prije, ali nisam očekivao ovakav tempo – iskreno će.

U početnoj fazi u kojoj se trenutno nalazi njegova tvrtka, otkriva nam Petar, svaka je pomoć dobrodošla... Pogotovo u obliku savjeta i mentoriranja koje program "Pokreni nešto svoje" nudi. Planova za budućnost ne manjka. Cilj je fokusirati se na dijelove za izradu robota. Također, zbog velikog rasta interesa AI-ja i robotike kreću se i u tom smjeru, a u planu je i nova robotska ruka s ljudskim performansama.

– Mislimo da će to biti projekt koji će nas još više staviti na svjetsku scenu. Tako da – stay tuned – poručuje Crnjak.

image
/Privatni Album

"TINY MEOW" STUDIO

Još jedan jedinstveni proizvod, ali onaj koji spaja zabavu i kulturu, originalna je videoigra koja vas vodi u srce Dalmacije i vraća u djetinjstvo. Tiny Meow studio je specijaliziran za izradu videoigara s poukama u stilu bajki i basni koje smo čitali kao djeca. Iako se videoigre često povezuje s djecom ova nije namijenjena najmlađima, već svim ljudima starijim od 15 te čak uključuje i igrače starije životne dobi.

– Oduvijek je u meni postojala neka kreativna crta, koju sam s vremenom gradila. Tako sam preko ilustracija, grafičkog i web-dizajna došla do 3D dizajna. U početku sam bila očarana animiranim filmovima te sam uz radnju pratila na koji način su napravili likove, kako se kosa ili more kreće, kako rade izraze lica i slično. S vremenom se ta zanimacija spojila s ljubavi prema videoigrama i odlučila sam naučiti više o izradi modela i animacija za videoigre čiji je proces potpuno drugačiji nego za animirani film.

– Nakon završene gimnazije, sama sam učila i razvijala se u smjeru koji me zanimao, te sad nakon toliko godina mogu reći da radim ono što mnoga djeca sanjaju – izrađujem videoigre – ponosno će Rea, osnivačica studija.

image

Rea Budić, osnivačica videogame development​ Tiny Meow studija

/Privatni Album

VIDEOIGRA INSPIRIRANA DALMACIJOM

Prvi proizvod ovog studija je nenasilna videoigra "Bura: The Way the Wind Blows", inspirirana načinom života u Dalmaciji, njezinim krajolikom i kulturnom baštinom. Nastala je, kaže nam Rea, u suradnji s kolegom Renatom Lovrekovićem, kao skup kulturnih i društvenih obilježja povezanih starim dalmatinskim legendama, pretočenim u digitalni svijet videoigre.

– To je narativna avantura usredotočena na istraživanje, kako prirode, tako i sebe. Priča prati životni put djevojčice, njezina suočavanja s nedaćama tijekom odrastanja te naposljetku prihvaćanje prolaznosti svijeta oko nas. Kroz videoigru se provlači pouka koja omogućuje igračima da uspore, da obrate pozornost na stvari oko sebe te da se podsjete kako je to uživati u trenutku, kao kad smo bili djeca – objašnjava Rea.

U videoigru uključili su raznu materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu kako bi svijetu dočarali ljepote i "duh" Dalmacije, a igrače čeka puno više od same igre...

– Igrači mogu zaigrati balote na neravnom terenu ili će ih baka naučiti plesti čipku. Moći će upoznati svijet prepun folklora te raznih magičnih bića iz starih dalmatinskih legendi. Sve to je prikazano u vizualnom stilu i inspirirano svjetski poznatim studijem Ghibli koji je stekao slavu po animiranim filmovima. To je jedan od razloga zašto je ovaj projekt financirao Hrvatski audiovizualni centar u 2022. godini – ističe.

image

Screenshot Videoigre: "Bura: The Way The Wind Blows"

Videoigra je 2022. godine predstavljena na Reboot Online Games Weeku, te kao potvrda uspješnosti nominirana za Colors of Indie nagradu. U srpnju ove godine, doznajemo, pokreću i Kickstarter kampanju kojom planiraju osigurati dodatna sredstva kako bi igru učinili još boljom. Gotova igra bit će objavljena na platformi Steam i Nintendo Switch 2025. godine, a osnivačica je zadovoljna dosadašnjim napretkom.

POKRETANJE POSLA

Rea već tri godine aktivno korača stopama ponosne vlasnice studija. Ponukana vlastitim iskustvom naučila je kako se nositi s izazovima i prednostima poduzetništva, ali pozitivni rezultati samo se nižu...

– Zadovoljna sam razvojem Tiny Meow studija. Naš se tim proširio, posao je napredovao te sad ulazimo u sljedeću fazu poduzetništva. Ponosna sam na čitavi tim koji stoji iza naših studija. Ipak, velike je promjene teško donijeti sam. Izrazito sam zahvalna što ćemo imati mentore u sklopu programa "Pokreni nešto svoje" u tom procesu, kako bi taj prijelaz bio što bezbolniji – iskreno će Rea.

U svijetu poduzetništva, posebice u industriji videoigara, podrška i suradnja ključni su za uspjeh. Osnivačica i kreativna snaga Tiny Meow studija, najbolje zna koliko je važno imati pravu ekipu iza sebe. Bez svoje obitelji i poslovnog partnera Renata Lovrekovića, kaže nam, Tiny Meow studio ne bi bio ovakav kakav je danas.

– Prije nego što sam ušla u industriju smatrala sam da nisam dovoljno dobra... Da moram puno više učiti kako bih uopće tražila posao među developerima. Danas vidim mnogo mladih djevojaka koje tako razmišljaju i želim im poručiti da u industriji videoigara postoje žene, uključujući i mene, kojima se mogu javiti za savjet ili preporuku – poručuje Rea.

image

Prvi proizvod Tiny Meow studija, videoigra: ‘Bura: The Way the Wind Blows‘

POGLED U BUDUĆNOST

Imamo velike planove za budućnost i nadamo se da ćemo ih dostići. Imamo par ideja za nove igre te smo zahvalni što je Hrvatski audiovizualni centar prepoznao još jednu našu videoigru koja je tek u procesu razvoja. No više o tome u budućnosti. Planovi su tu, ali fokus je još uvijek na danas i na tome da "Bura: The Way the Wind Blows" prođe kako smo zamislili – zaključuje Rea.

Mladi inovatori pokazuju nam kako tehnologija može biti alat za društvenu promjenu i napredak. Njihovi projekti ne samo da potiču razvoj svojih područja, već i osnažuju zajednicu svojim pozitivnim doprinosom. Svojim radom dokazuju da mladi ljudi mogu biti lideri u digitalnoj revoluciji, stvarajući budućnost koju želimo vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 00:02