StoryEditorOCM
Biznisodluka vlade

Od ponoći nove cijene goriva: evo koje će se cijene mijenjati, a što ostaje nepromijenjeno

Piše hina
3. lipnja 2024. - 11:42

Od utorka cijena litre osnovnog benzinskog goriva na benzinskim postajama u Hrvatskoj iznosit će 1,47 eura, što je smanjenje od dva centa u odnosu na dosadašnju cijenu, dok cijena osnovnog dizela ostaje nepromijenjena na 1,38 eura po litri, odluka je Vlade na telefonskoj sjednici u ponedjeljak.

U sljedeća dva tjedna i cijena litre plavog dizela ostaje na dosadašnjih 0,84 eura po litri, dok UNP za spremnike poskupljuje pet centi po kilogramu, na 1,07 eura.

Cijena kilograma UNP-a za boce bit će 1,64 eura, također poskupljenje od pet centi, sukladno izmjeni Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Da nema mjera Vlade te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na razini premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, litra osnovnog benzinskog goriva stajala bi 1,59 eura, a osnovnog dizelskog 1,54 eura.

Plavi dizel bio bi 0,93 eura, a UNP za spremnike 1,32 eura po kilogramu. Na kraju, kilogram UNP-a za boce stajao bi 1,95 eura, izvijestili su iz Vlade.

Na današnjoj sjednici donesena je i Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Vlada je, navodi se, izmjenama Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju tijekom 2022. godine u devet navrata snižavala visinu trošarine na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo te u prosincu 2022. godine i na loživo ulje radi ublažavanja rasta maloprodajne cijene energenata, a od početka 2023. u trideset navrata.

S obzirom da i dalje postoje okolnosti koje utječu na povećanje cijena energenata te nastavno na snižavanja visine trošarine tijekom 2022. i 2023. godine, predloženom se izmjenom Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, a radi sprečavanja njihovih negativnih utjecaja, smanjuju visine trošarine za najprodavanije energente bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo, za razdoblje od 4. lipnja do 17. lipnja 2024., i to za 56,31 eura na tisuću litara bezolovnog motornog benzina i 23,13 eura na tisuću litara dizelskog goriva odnosno 0,0563 eura po litri bezolovnog motornog benzina te 0,0231 eura po litri dizelskog goriva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2024 11:43