StoryEditorOCM
Bizniskako nas varaju

Može li niže od ovoga? Otkriveni nevjerojatni trikovi koje koriste trgovci, ovako kupce tjeraju da troše još i više

Piše VIJESTI SD
4. lipnja 2024. - 21:18

Posljednjih mjeseci, građani u Hrvatskoj suočavaju se s rastom cijena osnovnih namirnica u trgovinama. Ovo povećanje cijena nije prošlo nezapaženo, izazivajući zabrinutost među potrošačima koji svakodnevno osjećaju teret skupljih životnih troškova.

Pored visokih cijena, stručnjaci su otkrili metode koje trgovine koriste kako bi potaknule potrošače na povećano trošenje. “Supermarketi koriste nekoliko trikova kako bi potrošače zadržali duže u trgovinama, što često rezultira većom potrošnjom”, tvrdi Nikita Garg, profesorica marketinga, prenosi New York Post.

Primjer za to su osnovne namirnice poput mlijeka, kruha, sira i svježeg povrća koje su često raspoređene daleko jedna od druge kako bi se kupce potaknulo da prođu kroz što veći dio trgovine. Osim toga, supermarketi koriste zvukove i druge senzorne podražaje kako bi usporili kupce.

Savjeti stručnjaka

Inače, prema istraživanju koje je provela tvrtka za financijsko planiranje KDM Financial, 64 posto kupaca kupuje impulzivno kada su u trgovini. Kako bi izbjegli prekoračenje budžeta za kupnju, stručnjaci savjetuju sastavljanje popisa prije odlaska u trgovinu.

“Prije nego što kupite proizvod na popustu, zapitajte se hoćete li ga zaista koristiti. Čak i ako je na sniženju, hoćete li ga uspjeti iskoristiti?”, objašnjava Garg i navodi o kakvim se još taktikama radi.

“Supermarketi imaju vlastite glazbene kanale koje prilagođavaju dobu dana i godišnjem dobu kako bi utjecali na brzinu kretanja kupaca kroz trgovinu”, dodaje Garg.

Nadalje, grupa za zaštitu potrošača Choice nedavno je provela istraživanje koje pokazuje da čak četvrtina kupaca teško prepoznaje stvarne uštede u supermarketima. Iz Choicea su naveli kako je 29 posto kupaca netočno vjerovalo da su proizvodi označeni kao ‘cijena za članove’ sniženi, dok je trećina kupaca bila nesigurna u stvarnu vrijednost popusta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2024 21:19