StoryEditorOCM
Biznissvečana sjednica HGK

Dodijeljene nagrade najuspješnijim tvrtkama u Splitsko-dalmatinskoj županiji: ‘Oni su ponos naše cijele regije‘

Piše Sara Šarić
26. rujna 2024. - 17:17
Nikola Koceić Bilan, Antonio Kuzmanić, Ante Šošić, Mirjana Čagalj, Ante Matijaca, Alen Voloder, Drago Višić, Joze Tomaš te Miroslav VitkovićPaun Paunovic/Cropix

Svečana sjednica Gospodarskog vijeća HGK-a – Županijske komore Split održana je danas u novootvorenom Tehnološkom parku Split, na kojoj su se dodijelila priznanja HKG-a, plakete Zlatna kuna, najuspješnijim trgovačkim društvima u Splitsko-dalmatinskoj županiji u 2023. godini te posebna priznanja tvrtkama i institucijama koje ove godine obilježavaju značajne jubileje.

Svečanoj sjednici prisustvovali su članovi Gospodarskog vijeća i ugledni županijski gospodarstvenici, predstavnici lokalne i regionalne samouprave te značajnih gospodarskih i drugih institucija, a svojim impresivnim glazbenim nastupom pjevačica Lorena Bućan dodatno je obogatila cijelo događanje.

image
Paun Paunovic/Cropix

Gospodarska kretanja u Splitsko-dalmatinskoj županiji u 2023. godinu, u usporedbi s prethodnom godinom, prema riječima Mirjane Čagalj, potpredsjednice Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo i promet, pokazala su značajan napredak.

– Ukupan prihod je 10,6 milijardi, što je 17 posto više u odnosu na 2022. Dobit poduzetnika je 80 posto veća. Broj zaposlenih je veći za osam posto, a isplaćena prosječno neto plaća veća je za deset posto. Možemo biti ponosni na pokazatelje naše županije, a općenito kad gledamo sve pokazatelje, udio u Republici Hrvatskoj je između šest i deset posto, što je isto povećanje u odnosu na prošlu godinu. Iznimno sam ponosna što dobitnici dolaze iz sektora koji su već kontinuirano prepoznati u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pa to više nije ni slučajnost, nego dobar i kontinuirani rad. Posebno me veseli što graditeljski sektor stoji bolje nego ikada – izjavila je Čagalj.

image

Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK-a za graditeljstvo i promet

Dodijeljene nagrade

Hrvatska gospodarska komora od 1997. godine dodjeljuje prestižnu nagradu Zlatna kuna, kojom se prepoznaju tvrtke za njihovu uspješnost u poslovanju i doprinos razvoju hrvatskoga gospodarstva. Nagrada se dodjeljuje u tri kategorije: za velika, srednja i mala trgovačka društva, čime se ističu najbolji među domaćim poduzetnicima u različitim sektorima.

Cemex Hrvatska d.d., vodeća tvrtka u Splitsko-dalmatinskoj županiji, proglašena je najuspješnijom velikom tvrtkom u protekloj godini. Kao lider u proizvodnji građevinskih materijala, posebno cementa te raznih vrsta specijalnih i dekorativnih betona, Cemex se ističe ne samo po novostvorenoj vrijednosti, već i kao jedan od najvećih izvoznika u zemlji. Njihova klimatska strategija "Budućnost na djelu" usmjerena je na dekarbonizaciju proizvodnje, korištenje čiste energije i razvoj niskougljičnih te dugoročno ugljično neutralnih građevinskih proizvoda.

image

Alen Voloder, predsjednik uprave tvrtke Cemex Hrvatska d.d.

Paun Paunovic/Cropix

– Zadovoljni smo što se nalazimo u ovom društvu koje pridonosi razvoju gospodarstva Dalmacije, ali i Hrvatske. Za ove rezultate najzaslužniji su naši djelatnici i njima bih prvo zahvalio, a nakon toga i našim dobavljačima i kupcima, s kojima ćemo i dalje raditi na razvoju hrvatske industrije i hrvatskoga gospodarstva – poručuje Alen Voloder, predsjednik uprave tvrtke Cemex Hrvatska d.d.

Ključ uspješnog poslovanja, smatra, jesu ustrajan rad i kontinuirani razvoj novih tehnologija kako bi se prevladali izazovi na tržištu.

– Mi smo sad usmjereni na zeleni plan. Idemo sa smanjivanjem stalnog CO2 i emisija koje se nalaze u cementu. To nam je sad najvažniji plan i najviše smo koncentrirani na to. Uskoro ćemo ići i s većim projektima usmjerenim prema europskom zelenom planu – najavio je Voloder.

Branitelji naslova

U kategoriji najuspješnijih srednjih tvrtki, nagradu je osvojila tvrtka Calvados Club d.o.o., a splitski Profico, Innovatio Proficit d.o.o., dobio je priznanje za najuspješniju malu tvrtku. Ono što ove nagrade čini posebnima jest činjenica da obje tvrtke ove godine uspješno brane svoje prošlogodišnje naslove.

– Želimo zahvaliti Županijskoj komori što nas podržava i podupire sve naše napore koje iz godine u godine ulažemo u sektor turizma. Ako stavimo čovjeka u sredinu, sve ide i sve funkcionira – rekao je Drago Višić, direktor prodaje tvrtke Calvados Club d.o.o.

image

Drago Višić, direktor prodaje tvrtke Calvados Club d.o.o.

Paun Paunovic/Cropix

Jedan od ključnih načina, mišljenja je Višić, kako preživjeti u svijetu masovnosti leži u usmjerenosti na održivi turizam.

– Mi smo se fokusirali na održivi turizam. Mislim da je to budućnost i da je to ono čemu svi trebamo težiti. Tako ćemo svi ići naprijed – zaključio je.

– Posljednje dvije godine IT sektor je u krizi, tako da mi je stvarno jako važno što smo uspjeli doći tu i da je HGK prepoznao naš rad. Jako sam zahvalan našem timu jer su oni izgurali sve prošle i ove godine. Nadam se da će ih biti još – zadovoljno je poručio Ante Matijaca, suvlasnik tvrtke Profico, Innovatio Proficit d.o.o. u Splitu.

image

Antonio Kuzmanić, zamjenik gradonačelnika Splita, i Ante Matijaca

Paun Paunovic/Cropix

Zlatne nagrade

Posebna priznanja u 2024. godini dodijeljena su dvjema institucijama koje obilježavaju značajne jubileje. Sveučilište u Splitu dobilo je priznanje za 50 godina uspješnog djelovanja, tijekom kojih je postalo jedno od vodećih obrazovnih i znanstvenih središta u Hrvatskoj.

– Čast i zadovoljstvo mi je primiti ovo priznanje i nagradu u ime našeg rektora prof. dr. sc. Dragana Ljutića. Ovih 50 godina, mogu to smiono reći, Sveučilište je postalo jedan od prepoznatljivih simbola grada Splita, što je dosta teško. Ali postali smo jedan jaki brend koji u ovom trenutku ima gotovo 20.000 studenata i više od 200 modernih studijskih programa. Tri nosiva stupa svakog sveučilišta u svijetu su znanost, nastava i praksa. Mi intenzivno radimo na širenju mreže nastavnih baza i surađujemo s jako velikim brojem gospodarskih subjekata kod kojih naši studenti odlaze na praksu. Od srca čestitam laureatima. Oni su ponos naše cijele regije, ali isto tako našim studentima daju posebnu dimenziju i smisao njihova studiranja te jedan dodatan motiv da ostanu ovdje nakon studija i vide da se može uspjeti i prosperirati na ponos cijele zajednice – naglasio je prof. dr. sc. Nikola Koceić-Bilan, prorektor za studente, nastavu i poslovanje Sveučilišta u Splitu.

image

Nikola Koceić-Bilan i Joze Tomaš

Paun Paunovic/Cropix

Tvrtka Bobis, prepoznata po svojoj bogatoj tradiciji u proizvodnji pekarskih i slastičarskih proizvoda, nagrađena je u povodu 75 godina postojanja i kontinuiranog uspješnog poslovanja, čime je ostavila dubok trag u gospodarskoj i kulinarskoj povijesti regije. Ova priznanja simboliziraju dugogodišnju predanost i doprinos razvoju Splitsko-dalmatinske županije.

– 75 godina Bobisove izvrsnosti je ponos koji svi dijelimo unutar naše kompanije, ali isto tako i velika odgovornost. Želja nam je da dragi potrošači koji su rasli s nama ovih godina i dalje budu tu. Mi ćemo napraviti sve da novi proizvodi koje lansiramo budu u trendu i inovativni, ali istodobno da čuvamo tradiciju koja nas je dovela ovdje gdje jesmo. Želimo spojiti jednu budućnost s prošlošću i sadašnjošću. To je naš osnovni cilj – istaknuo je Miroslav Vitković, predsjednik Uprave Bobisa d.o.o.

image

Ante Matijaca, Alen Voloder, Drago Višić i Joze Tomaš

Paun Paunovic/Cropix

Nije sve u turizmu

Joze Tomaš, predsjednik HGK Županijske komore Split, osvrnuo se na kriterije koji su odlučivali o pobjednicima, naglasivši da se gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije ne oslanja isključivo na turizam, već bilježi značajan razvoj i u drugim sektorima.

image

Joze Tomaš, predsjednik HGK Županijske komore Split

Paun Paunovic/Cropix

– Svake godine nastojimo upravo našu "Zlatnu kunu" dignuti na jedan viši nivo. Ove godine smo imali izazov, tako da smo upravo u Tehnološkom parku Split organizirali ovaj svečani događaj, što pokazuje kako naša županija osim samoga turizma ima i nešto drugo. Kad statistički gledamo sve moguće pokazatelje, od zaposlenih, broja tvrtki, do ukupnog prihoda, rashoda i dobiti, turizam ipak nije prva grana, što se češće percipira u našoj županiji. Idemo tehnološkim napretkom. Vjerujemo u tehnološku budućnost i Komora je tu – zaključio je Tomaš.

Sadržaj je nastao u suradnji s HGK

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 17:18