stdClass Object ( [id] => 1372826 [title] => Debeljak objavio gradnju superluksuznog broda. Super! Samo što je to već učinio 2021. pa opet 2022. A od broda ni papira [alias] => debeljak-objavio-gradnju-superluksuznog-broda-super-samo-sto-je-to-vec-ucinio-2021-pa-opet-2022-a-od-broda-ni-papira [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Godine prolaze, sjedišta tvrtke se mijenjaju, graditelji također, a o rokovima gradnje da i ne govorimo, novi kupci se javljaju, stari odustaju, neki i umiru, obećanja se ciklički ponavljaju...

Ukratko – svega ima osim broda! Kako su to već primijetili mnogi zainteresirani za kupnju apartmana vrijednih od jedan do osam milijuna dolara (ili nešto povoljniji najam) na tom zamišljenom i čudesnom, nikad viđenom rezidencijskom plovilu koje bi trebalo neprestano kružiti svjetskim morima.

Mnogo je neodgovorenih pitanja o tom projektu s poteškoćama u razvoju. Dva su ključna: tko će ga financirati, a tko izgraditi?! Zasad se ipak čini – iako nam nije namjera minirati ga, naprotiv, oduševljeno bismo mu pljeskali – da ni financiranje ni gradnja nisu baš realni. O tomu ćemo konkretnije nešto kasnije, niz tekst...

A pisali smo mi, nije da nismo...     

Pažljiviji pratitelji pomorskih tema sjetit će se da je Slobodna Dalmacija u posljednje tri godine u nekoliko navrata pisala o čudu zvanom "Narrative". Prvi put početkom travnja 2021. godine, u vrijeme kada su Alister Punton i Shannon Lee, osnivači tvrtke "Storylines", u Miamiju svečano bili objavili:

"Uzbuđeni smo i oduševljeni što smo napokon pronašli brodogradilište koje će izgraditi naš novi rezidencijski brod na LNG pogon! Izgradit će ga Brodosplit!"

Američki portali specijalizirani za krstarenja navodili su tada kako će rezanje limova u Splitu početi do kraja 2021. ili početkom 2022. godine, a isporuka broda, čija gradnja bi trebala stajati 900 milijuna dolara, kako se isticalo, planirana je bila tijekom 2024. godine.

---

image

Brod NARRATIVE - trebao se financirati prodajom stambenih rezidencija unaprijed... Da, da, samo što nije

Storylines
---

Danas američka startup tvrtka "Storylines", kompanija australskih korijena iz 2016. godine, u jednoj fazi preseljena na britansku adresu, dugo pokušava prikupiti novac – nudeći na prodaju luksuzne rezidencijske apartmane – za gradnju toga zelenog plovila. Prema njihovoj procjeni, ukupan prihod od prodaje i najma brodskih prostora trebao bi donijeti milijardu i pol dolara.

Već spomenuti Alister Punton, još 22. listopada 2019. godine, u Forbesu je izjavio:

"Brod bi trebao biti porinut u Aziji krajem 2023. godine. Bit će izgrađen u Kini, a završne radove, kao što su interijeri i druge ključne komponente, dovršit će naši europski trgovinski partneri. Udružili smo se s nekim od najvećih imena u industriji kako bismo isporučili najčišći, najzeleniji i najmoderniji brod koji je danas dostupan..."

Eno ga i na CNN-u

I sve tako. S golemim odjekom u pomorskom svijetu. Čak je i CNN 12. 1. 2022. objavio tekst o rezidencijskom "Narrativeu" koji da se "u Hrvatskoj već gradi"!

Zatim je u kolovozu 2022. godine stigla nova vijest – ispratili smo i nju tekstom u Slobodnoj Dalmaciji: svečano je bilo objavljeno da je konačno potpisan brodograđevni ugovor između "Storylinesa" i "Brodosplita". Uz oduševljene Puntonove i izjave Tomislava Debeljaka. I najavu da će rezidencijski brod "Narrative", dug 230 metara, na 18 paluba i s 530 stambenih rezidencija ipak biti isporučen 2025. godine.

---

image

Brod NARRATIVE

Storylines
---

Onda se neko vrijeme nije događalo ništa posebno važno za javnost. "Brodosplit" bi povremeno objavio da se brod još projektira i dizajnira, a "Storylines" da najam i prodaja budućih rezidencija ide dobro. Za razvoj projekta, brodskog dizajna i tehničke dokumentacije angažirali su britansku tvrtku "Gelen Marine", čiji je direktor Paul Read postao projekt-menadžer zamišljene novogradnje.

Međutim, pregledate li malo internetske servise, čak i stranice na društvenim mrežama koje okupljaju ljude oko projekta "Narrative", vidjet ćete odmah da se mnogi sumnjičavo kolebaju i pitaju što je s brodom, kada će rezanje limova, kada će kobilica, porinuće i isporuka. I hoće li živi dočekati svoje rezidencije ili vidjeti povrat uloženog novca?

---

image

Brod NARRATIVE - uređenje rezidencijalnog stana

Storylines
---

Na primjer, stranica "Storylines – interested in purchasing" na Facebooku okuplja zajednicu od oko 900 ljudi zainteresiranih za kupnju ili najam rezidencija. Ima raznih svjedočanstava: jedni se tek uključuju i još su puni nade, drugi se raspituju hoće li gradnja ikada početi, treći razočarano odustaju i traže natrag svoj novac, četvrti kažu da su povrat uplata čekali mjesecima. U tom raspoloženju dočekali smo i najnoviju vijest: nekidan su "Storylines" i "Brodosplit" obznanili da su "obnovili ugovor o gradnji broda koji označava značajnu prekretnicu u području pomorskih inovacija".

"Ugovor o gradnji broda obnovljen je kao nužnost zbog ogromnih promjena u globalnim okolnostima, koje su utjecale na komercijalne i tehničke dobavne lance te financije projekta", rekao je sada isti onaj Punton.

A Debeljak dodao:

"Od posljednjeg ugovora, puno je posla obavljeno na dizajnu broda u pripremi za gradnju. Tehnički timovi s obje strane intenzivno su surađivali s vanjskim stručnjacima iz područja hidrodinamike, buke i vibracija; također s ekspertima glavnih dobavljača opreme i društva za klasifikaciju Lloyd‘s Register. Danas imamo brod s dizajnom koji implementira poboljšanja u vezi s održivošću, cyber sigurnošću, pogonom i pogonskim sustavima, itd. Imamo ekološki prihvatljiv brod optimalne performanse u skladu s primjenjivim pravilima i propisima."

---

image

Brod NARRATIVE

Storylines
---

Sve je medijima stiglo u obliku priopćenja. Pa je većina – domaćih, ali i stranih – objavila senzaciju. Doduše, moguće je pronaći i one koji ne prihvaćaju baš sve zdravo za gotovo. Tako je Elena Gorgan na portalu "autoevolution" jesenas objavila temu pod naslovom "Multimilijunska rezidencija na moru – san s potencijalom noćne more". Lako ćete je pronaći. Kaže da sve zvuči sjajno na papiru, ali da u tome i leži najveći problem, budući da "Narrative" i postoji samo na papiru:

Sve je samo na papiru

"Unatoč prvobitno obećanom porinuću 2019. godine, brod je probio nekoliko rokova, dok su se međunarodni uredi Storylinesa raspadali jedan po jedan, investitori su se počeli povlačiti, a najavljivana gradnja u više navrata nije počela. Rani ulagači i bezbrojni bivši zaposlenici izjavili su da je ‘Narrative‘, ako ne velika prijevara, onda barem nemoguć san. Kao i svi nemogući snovi, ni ovo plovilo nikada se neće ostvariti." Ili, Kate Taylor je na portalu Business Insider jesenas objavila tekst "Load of ship" ("opterećenje broda") u kojemu kaže kako "tvrdokorni ljubitelji krstarenja plaćaju do osam milijuna dolara za beskrajno putovanje", dok im bivši "ulagači i zaposlenici poručuju kako ga nikada neće doživjeti".

Našlo bi se toga još, ali da ne pretjeramo...

---

image

Brod NARRATIVE

Storylines
---

Uglavnom, još nije jasno u kojoj fazi je brodski projekt, bez kojeg nema ničega. Onda idu financije i gradnja. Po svemu sudeći, financiranje broda od 900 milijuna dolara teško da je osigurano prodajom budućih rezidencija. Znači, trebalo bi pronaći banku koja će dati kredit. A o tomu nema ni riječi u priopćenjima "Storylinesa" i "Brodosplita". Republika Hrvatska već se opekla s izdavanjem državnih jamstava škveru i ne čini se realnim da bi se ponovno izlagala tolikom riziku.

"Brodosplit" je posljednjih godina jedva preživio. Doslovno, dan prije stečaja. Gubitak u 2022. bio je gotovo 200 milijuna eura (182). Ostao je bez vojske najboljih radnika, meštara, inženjera... Zadnji brod uredno je isporučen 2019. godine (mali polarni kruzer "Hondius"), a veći polarni krstaš "Ultramarine" nedovršen je napustio Split 2021. godine, odmah se uputivši u tršćanski pa u crnogorski škver. Navozi u uvali Supaval odavno su pusti. Novih poslova već dugo nema.

Na žalost svih nas – ljubitelja brodogradnje i stogodišnje splitske brodograđevne tradicije, kao i brigada "Brodosplitovih" metalaca koji su od osnutka, ranih tridesetih godina prošlog stoljeća, isporučili barem 350 brodova nosivosti veće od 10 milijuna tona – teško je zamislivo da bi se u Splitu uskoro mogla realizirati utopija zvana "Narrative", rezidencijski brod za beskrajna putovanja.

Ispravak: 

Brodosplit: Želimo demantirati tvrdnju da je polarni krstaš ‘‘Ultramarine‘‘ nedovršen napustio Split

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZAPLOVIT ĆE... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => ZAPLOVIT ĆE... 2 0 7836 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-14 12:38:39 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => Damir Tolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-22 10:03:01 [modified_by] => 3259 [publish_up] => 2024-03-16 14:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Debeljak objavio gradnju superluksuznog broda. Super! Samo što je to već učinio 2021. pa opet 2022. A od broda ni papira page_title=Debeljak objavio gradnju superluksuznog broda. Super! Samo što je to već učinio 2021. pa opet 2022. A od broda ni papira [metakey] => splitski škver, Storylines, Narrative, Tomislav Debeljak, Brodosplit, div grupa [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/14\/26781928.png","\/images\/slike\/2024\/03\/14\/17371822.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/14\/17371824.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/14\/17371826.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/14\/17371846.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/14\/17371832.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/14\/17371834.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/14\/17371844.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/14\/17371838.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix, Storylines","Storylines"," Storylines","Storylines","Storylines","Storylines","Storylines","Storylines","Storylines"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Te\u0161ko je zamislivo da bi se u Splitu uskoro mogla realizirati utopija zvana \u2018Narrative\u2018, rezidencijski brod za beskrajna putovanja<\/p>","

Brod NARRATIVE - sve je to fino zami\u0161ljeno<\/p>","

Brod NARRATIVE - trebao se financirati prodajom stambenih rezidencija unaprijed... Da, da, samo \u0161to nije<\/p>","

Brod NARRATIVE<\/p>","

Brod NARRATIVE - ure\u0111enje rezidencijalnog stana<\/p>","

Brod NARRATIVE<\/p>","

Brod NARRATIVE - luksuz na svakom koraku<\/p>","

Brod NARRATIVE<\/p>","

Brod NARRATIVE - sve u ko\u017ei i drvu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1382x924","hd_26781928_1920.png":"1920x1080","k_26781928_1280.png":"1280x1280","k_26781928_1024.png":"1024x1024","k_26781928_640.png":"640x640","k_26781928_480.png":"480x480","k_26781928_340.png":"340x340","k_26781928_220.png":"220x220","o_26781928_1280.png":"1280x855","o_26781928_1024.png":"1024x684","o_26781928_640.png":"640x427","o_26781928_480.png":"480x320","o_26781928_340.png":"340x227","o_26781928_220.png":"220x147","h_26781928_1280.png":"1280x854","h_26781928_1024.png":"1024x683","h_26781928_640.png":"640x427","h_26781928_480.png":"480x320","h_26781928_340.png":"340x227","h_26781928_220.png":"220x147","pp_26781928_1280.png":"1280x1628","pp_26781928_1024.png":"1024x1303","pp_26781928_640.png":"640x814","pp_26781928_480.png":"480x611","pp_26781928_340.png":"340x432","pp_26781928_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_17371822_1920.jpg":"1920x1080","k_17371822_1280.jpg":"1280x1280","k_17371822_1024.jpg":"1024x1024","k_17371822_640.jpg":"640x640","k_17371822_480.jpg":"480x480","k_17371822_340.jpg":"340x340","k_17371822_220.jpg":"220x220","o_17371822_1280.jpg":"1280x720","o_17371822_1024.jpg":"1024x576","o_17371822_640.jpg":"640x360","o_17371822_480.jpg":"480x270","o_17371822_340.jpg":"340x191","o_17371822_220.jpg":"220x123","h_17371822_1280.jpg":"1280x854","h_17371822_1024.jpg":"1024x683","h_17371822_640.jpg":"640x427","h_17371822_480.jpg":"480x320","h_17371822_340.jpg":"340x227","h_17371822_220.jpg":"220x147","pp_17371822_1280.jpg":"1280x1628","pp_17371822_1024.jpg":"1024x1303","pp_17371822_640.jpg":"640x814","pp_17371822_480.jpg":"480x611","pp_17371822_340.jpg":"340x432","pp_17371822_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_17371824_1920.jpg":"1920x1080","k_17371824_1280.jpg":"1280x1280","k_17371824_1024.jpg":"1024x1024","k_17371824_640.jpg":"640x640","k_17371824_480.jpg":"480x480","k_17371824_340.jpg":"340x340","k_17371824_220.jpg":"220x220","o_17371824_1280.jpg":"1280x720","o_17371824_1024.jpg":"1024x576","o_17371824_640.jpg":"640x360","o_17371824_480.jpg":"480x270","o_17371824_340.jpg":"340x191","o_17371824_220.jpg":"220x123","h_17371824_1280.jpg":"1280x854","h_17371824_1024.jpg":"1024x683","h_17371824_640.jpg":"640x427","h_17371824_480.jpg":"480x320","h_17371824_340.jpg":"340x227","h_17371824_220.jpg":"220x147","pp_17371824_1280.jpg":"1280x1628","pp_17371824_1024.jpg":"1024x1303","pp_17371824_640.jpg":"640x814","pp_17371824_480.jpg":"480x611","pp_17371824_340.jpg":"340x432","pp_17371824_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_17371826_1920.jpg":"1920x1080","k_17371826_1280.jpg":"1280x1280","k_17371826_1024.jpg":"1024x1024","k_17371826_640.jpg":"640x640","k_17371826_480.jpg":"480x480","k_17371826_340.jpg":"340x340","k_17371826_220.jpg":"220x220","o_17371826_1280.jpg":"1280x720","o_17371826_1024.jpg":"1024x576","o_17371826_640.jpg":"640x360","o_17371826_480.jpg":"480x270","o_17371826_340.jpg":"340x191","o_17371826_220.jpg":"220x123","h_17371826_1280.jpg":"1280x854","h_17371826_1024.jpg":"1024x683","h_17371826_640.jpg":"640x427","h_17371826_480.jpg":"480x320","h_17371826_340.jpg":"340x227","h_17371826_220.jpg":"220x147","pp_17371826_1280.jpg":"1280x1628","pp_17371826_1024.jpg":"1024x1303","pp_17371826_640.jpg":"640x814","pp_17371826_480.jpg":"480x611","pp_17371826_340.jpg":"340x432","pp_17371826_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1536","hd_17371846_1920.jpg":"1920x1080","k_17371846_1280.jpg":"1280x1280","k_17371846_1024.jpg":"1024x1024","k_17371846_640.jpg":"640x640","k_17371846_480.jpg":"480x480","k_17371846_340.jpg":"340x340","k_17371846_220.jpg":"220x220","o_17371846_1280.jpg":"1280x1024","o_17371846_1024.jpg":"1024x819","o_17371846_640.jpg":"640x512","o_17371846_480.jpg":"480x384","o_17371846_340.jpg":"340x272","o_17371846_220.jpg":"220x176","h_17371846_1280.jpg":"1280x854","h_17371846_1024.jpg":"1024x683","h_17371846_640.jpg":"640x427","h_17371846_480.jpg":"480x320","h_17371846_340.jpg":"340x227","h_17371846_220.jpg":"220x147","pp_17371846_1280.jpg":"1280x1628","pp_17371846_1024.jpg":"1024x1303","pp_17371846_640.jpg":"640x814","pp_17371846_480.jpg":"480x611","pp_17371846_340.jpg":"340x432","pp_17371846_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1919x913","hd_17371832_1920.jpg":"1920x1080","k_17371832_1280.jpg":"1280x1280","k_17371832_1024.jpg":"1024x1024","k_17371832_640.jpg":"640x640","k_17371832_480.jpg":"480x480","k_17371832_340.jpg":"340x340","k_17371832_220.jpg":"220x220","o_17371832_1280.jpg":"1280x608","o_17371832_1024.jpg":"1024x487","o_17371832_640.jpg":"640x304","o_17371832_480.jpg":"480x228","o_17371832_340.jpg":"340x161","o_17371832_220.jpg":"220x104","h_17371832_1280.jpg":"1280x854","h_17371832_1024.jpg":"1024x683","h_17371832_640.jpg":"640x427","h_17371832_480.jpg":"480x320","h_17371832_340.jpg":"340x227","h_17371832_220.jpg":"220x147","pp_17371832_1280.jpg":"1280x1628","pp_17371832_1024.jpg":"1024x1303","pp_17371832_640.jpg":"640x814","pp_17371832_480.jpg":"480x611","pp_17371832_340.jpg":"340x432","pp_17371832_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x966","hd_17371834_1920.jpg":"1920x1080","k_17371834_1280.jpg":"1280x1280","k_17371834_1024.jpg":"1024x1024","k_17371834_640.jpg":"640x640","k_17371834_480.jpg":"480x480","k_17371834_340.jpg":"340x340","k_17371834_220.jpg":"220x220","o_17371834_1280.jpg":"1280x644","o_17371834_1024.jpg":"1024x515","o_17371834_640.jpg":"640x322","o_17371834_480.jpg":"480x241","o_17371834_340.jpg":"340x171","o_17371834_220.jpg":"220x110","h_17371834_1280.jpg":"1280x854","h_17371834_1024.jpg":"1024x683","h_17371834_640.jpg":"640x427","h_17371834_480.jpg":"480x320","h_17371834_340.jpg":"340x227","h_17371834_220.jpg":"220x147","pp_17371834_1280.jpg":"1280x1628","pp_17371834_1024.jpg":"1024x1303","pp_17371834_640.jpg":"640x814","pp_17371834_480.jpg":"480x611","pp_17371834_340.jpg":"340x432","pp_17371834_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1283","hd_17371844_1920.jpg":"1920x1080","k_17371844_1280.jpg":"1280x1280","k_17371844_1024.jpg":"1024x1024","k_17371844_640.jpg":"640x640","k_17371844_480.jpg":"480x480","k_17371844_340.jpg":"340x340","k_17371844_220.jpg":"220x220","o_17371844_1280.jpg":"1280x855","o_17371844_1024.jpg":"1024x684","o_17371844_640.jpg":"640x427","o_17371844_480.jpg":"480x320","o_17371844_340.jpg":"340x227","o_17371844_220.jpg":"220x147","h_17371844_1280.jpg":"1280x854","h_17371844_1024.jpg":"1024x683","h_17371844_640.jpg":"640x427","h_17371844_480.jpg":"480x320","h_17371844_340.jpg":"340x227","h_17371844_220.jpg":"220x147","pp_17371844_1280.jpg":"1280x1628","pp_17371844_1024.jpg":"1024x1303","pp_17371844_640.jpg":"640x814","pp_17371844_480.jpg":"480x611","pp_17371844_340.jpg":"340x432","pp_17371844_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_17371838_1920.jpg":"1920x1080","k_17371838_1280.jpg":"1280x1280","k_17371838_1024.jpg":"1024x1024","k_17371838_640.jpg":"640x640","k_17371838_480.jpg":"480x480","k_17371838_340.jpg":"340x340","k_17371838_220.jpg":"220x220","o_17371838_1280.jpg":"1280x720","o_17371838_1024.jpg":"1024x576","o_17371838_640.jpg":"640x360","o_17371838_480.jpg":"480x270","o_17371838_340.jpg":"340x191","o_17371838_220.jpg":"220x123","h_17371838_1280.jpg":"1280x854","h_17371838_1024.jpg":"1024x683","h_17371838_640.jpg":"640x427","h_17371838_480.jpg":"480x320","h_17371838_340.jpg":"340x227","h_17371838_220.jpg":"220x147","pp_17371838_1280.jpg":"1280x1628","pp_17371838_1024.jpg":"1024x1303","pp_17371838_640.jpg":"640x814","pp_17371838_480.jpg":"480x611","pp_17371838_340.jpg":"340x432","pp_17371838_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7758500 Threads: 3 Questions: 1632604210 Slow queries: 4851288 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111310715 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/biznis/debeljak-objavio-gradnju-superluksuznog-broda-super-samo-sto-je-to-vec-ucinio-2021-pa-opet-2022-a-od-broda-ni-papira-1372826 [printLink] => /vijesti/biznis/debeljak-objavio-gradnju-superluksuznog-broda-super-samo-sto-je-to-vec-ucinio-2021-pa-opet-2022-a-od-broda-ni-papira-1372826?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 365584 [name] => splitski škver [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => splitski-skver [link] => /tag/splitski-skver ) [1] => stdClass Object ( [id] => 635063 [name] => Storylines [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-02 08:09:08 [main_article_id] => 0 [alias] => storylines [link] => /tag/storylines ) [2] => stdClass Object ( [id] => 688256 [name] => Narrative [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-19 12:07:43 [main_article_id] => 0 [alias] => narrative [link] => /tag/narrative ) [3] => stdClass Object ( [id] => 362802 [name] => Tomislav Debeljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislav-debeljak [link] => /tag/tomislav-debeljak ) [4] => stdClass Object ( [id] => 501137 [name] => brodosplit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brodosplit [link] => /tag/brodosplit ) [5] => stdClass Object ( [id] => 483541 [name] => div grupa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => div-grupa [link] => /tag/div-grupa ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZAPLOVIT ĆE... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Debeljak objavio gradnju superluksuznog broda. Super! Samo što je to već učinio 2021. pa opet 2022. A od broda ni papira [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/14/26781928.png [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix, Storylines [mainImageDesc] =>

Teško je zamislivo da bi se u Splitu uskoro mogla realizirati utopija zvana ‘Narrative‘, rezidencijski brod za beskrajna putovanja

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/14/26781928.png [title] =>

Teško je zamislivo da bi se u Splitu uskoro mogla realizirati utopija zvana ‘Narrative‘, rezidencijski brod za beskrajna putovanja

Cropix, Storylines ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/14/17371822.jpg [title] =>

Brod NARRATIVE - sve je to fino zamišljeno

Storylines ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/14/17371824.jpg [title] =>

Brod NARRATIVE - trebao se financirati prodajom stambenih rezidencija unaprijed... Da, da, samo što nije

Storylines ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/14/17371826.jpg [title] =>

Brod NARRATIVE

Storylines ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/14/17371846.jpg [title] =>

Brod NARRATIVE - uređenje rezidencijalnog stana

Storylines ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/14/17371832.jpg [title] =>

Brod NARRATIVE

Storylines ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/14/17371834.jpg [title] =>

Brod NARRATIVE - luksuz na svakom koraku

Storylines ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/14/17371844.jpg [title] =>

Brod NARRATIVE

Storylines ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/14/17371838.jpg [title] =>

Brod NARRATIVE - sve u koži i drvu

Storylines ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Godine prolaze, sjedišta tvrtke se mijenjaju, graditelji također, a o rokovima gradnje da i ne govorimo, novi kupci se javljaju, stari odustaju, neki i umiru, obećanja se ciklički ponavljaju...

Ukratko – svega ima osim broda! Kako su to već primijetili mnogi zainteresirani za kupnju apartmana vrijednih od jedan do osam milijuna dolara (ili nešto povoljniji najam) na tom zamišljenom i čudesnom, nikad viđenom rezidencijskom plovilu koje bi trebalo neprestano kružiti svjetskim morima.

Mnogo je neodgovorenih pitanja o tom projektu s poteškoćama u razvoju. Dva su ključna: tko će ga financirati, a tko izgraditi?! Zasad se ipak čini – iako nam nije namjera minirati ga, naprotiv, oduševljeno bismo mu pljeskali – da ni financiranje ni gradnja nisu baš realni. O tomu ćemo konkretnije nešto kasnije, niz tekst...

A pisali smo mi, nije da nismo...     

Pažljiviji pratitelji pomorskih tema sjetit će se da je Slobodna Dalmacija u posljednje tri godine u nekoliko navrata pisala o čudu zvanom "Narrative". Prvi put početkom travnja 2021. godine, u vrijeme kada su Alister Punton i Shannon Lee, osnivači tvrtke "Storylines", u Miamiju svečano bili objavili:

"Uzbuđeni smo i oduševljeni što smo napokon pronašli brodogradilište koje će izgraditi naš novi rezidencijski brod na LNG pogon! Izgradit će ga Brodosplit!"

Američki portali specijalizirani za krstarenja navodili su tada kako će rezanje limova u Splitu početi do kraja 2021. ili početkom 2022. godine, a isporuka broda, čija gradnja bi trebala stajati 900 milijuna dolara, kako se isticalo, planirana je bila tijekom 2024. godine.

---

image

Brod NARRATIVE - trebao se financirati prodajom stambenih rezidencija unaprijed... Da, da, samo što nije

Storylines
---

Danas američka startup tvrtka "Storylines", kompanija australskih korijena iz 2016. godine, u jednoj fazi preseljena na britansku adresu, dugo pokušava prikupiti novac – nudeći na prodaju luksuzne rezidencijske apartmane – za gradnju toga zelenog plovila. Prema njihovoj procjeni, ukupan prihod od prodaje i najma brodskih prostora trebao bi donijeti milijardu i pol dolara.

Već spomenuti Alister Punton, još 22. listopada 2019. godine, u Forbesu je izjavio:

"Brod bi trebao biti porinut u Aziji krajem 2023. godine. Bit će izgrađen u Kini, a završne radove, kao što su interijeri i druge ključne komponente, dovršit će naši europski trgovinski partneri. Udružili smo se s nekim od najvećih imena u industriji kako bismo isporučili najčišći, najzeleniji i najmoderniji brod koji je danas dostupan..."

Eno ga i na CNN-u

I sve tako. S golemim odjekom u pomorskom svijetu. Čak je i CNN 12. 1. 2022. objavio tekst o rezidencijskom "Narrativeu" koji da se "u Hrvatskoj već gradi"!

Zatim je u kolovozu 2022. godine stigla nova vijest – ispratili smo i nju tekstom u Slobodnoj Dalmaciji: svečano je bilo objavljeno da je konačno potpisan brodograđevni ugovor između "Storylinesa" i "Brodosplita". Uz oduševljene Puntonove i izjave Tomislava Debeljaka. I najavu da će rezidencijski brod "Narrative", dug 230 metara, na 18 paluba i s 530 stambenih rezidencija ipak biti isporučen 2025. godine.

---

image

Brod NARRATIVE

Storylines
---

Onda se neko vrijeme nije događalo ništa posebno važno za javnost. "Brodosplit" bi povremeno objavio da se brod još projektira i dizajnira, a "Storylines" da najam i prodaja budućih rezidencija ide dobro. Za razvoj projekta, brodskog dizajna i tehničke dokumentacije angažirali su britansku tvrtku "Gelen Marine", čiji je direktor Paul Read postao projekt-menadžer zamišljene novogradnje.

Međutim, pregledate li malo internetske servise, čak i stranice na društvenim mrežama koje okupljaju ljude oko projekta "Narrative", vidjet ćete odmah da se mnogi sumnjičavo kolebaju i pitaju što je s brodom, kada će rezanje limova, kada će kobilica, porinuće i isporuka. I hoće li živi dočekati svoje rezidencije ili vidjeti povrat uloženog novca?

---

image

Brod NARRATIVE - uređenje rezidencijalnog stana

Storylines
---

Na primjer, stranica "Storylines – interested in purchasing" na Facebooku okuplja zajednicu od oko 900 ljudi zainteresiranih za kupnju ili najam rezidencija. Ima raznih svjedočanstava: jedni se tek uključuju i još su puni nade, drugi se raspituju hoće li gradnja ikada početi, treći razočarano odustaju i traže natrag svoj novac, četvrti kažu da su povrat uplata čekali mjesecima. U tom raspoloženju dočekali smo i najnoviju vijest: nekidan su "Storylines" i "Brodosplit" obznanili da su "obnovili ugovor o gradnji broda koji označava značajnu prekretnicu u području pomorskih inovacija".

"Ugovor o gradnji broda obnovljen je kao nužnost zbog ogromnih promjena u globalnim okolnostima, koje su utjecale na komercijalne i tehničke dobavne lance te financije projekta", rekao je sada isti onaj Punton.

A Debeljak dodao:

"Od posljednjeg ugovora, puno je posla obavljeno na dizajnu broda u pripremi za gradnju. Tehnički timovi s obje strane intenzivno su surađivali s vanjskim stručnjacima iz područja hidrodinamike, buke i vibracija; također s ekspertima glavnih dobavljača opreme i društva za klasifikaciju Lloyd‘s Register. Danas imamo brod s dizajnom koji implementira poboljšanja u vezi s održivošću, cyber sigurnošću, pogonom i pogonskim sustavima, itd. Imamo ekološki prihvatljiv brod optimalne performanse u skladu s primjenjivim pravilima i propisima."

---

image

Brod NARRATIVE

Storylines
---

Sve je medijima stiglo u obliku priopćenja. Pa je većina – domaćih, ali i stranih – objavila senzaciju. Doduše, moguće je pronaći i one koji ne prihvaćaju baš sve zdravo za gotovo. Tako je Elena Gorgan na portalu "autoevolution" jesenas objavila temu pod naslovom "Multimilijunska rezidencija na moru – san s potencijalom noćne more". Lako ćete je pronaći. Kaže da sve zvuči sjajno na papiru, ali da u tome i leži najveći problem, budući da "Narrative" i postoji samo na papiru:

Sve je samo na papiru

"Unatoč prvobitno obećanom porinuću 2019. godine, brod je probio nekoliko rokova, dok su se međunarodni uredi Storylinesa raspadali jedan po jedan, investitori su se počeli povlačiti, a najavljivana gradnja u više navrata nije počela. Rani ulagači i bezbrojni bivši zaposlenici izjavili su da je ‘Narrative‘, ako ne velika prijevara, onda barem nemoguć san. Kao i svi nemogući snovi, ni ovo plovilo nikada se neće ostvariti." Ili, Kate Taylor je na portalu Business Insider jesenas objavila tekst "Load of ship" ("opterećenje broda") u kojemu kaže kako "tvrdokorni ljubitelji krstarenja plaćaju do osam milijuna dolara za beskrajno putovanje", dok im bivši "ulagači i zaposlenici poručuju kako ga nikada neće doživjeti".

Našlo bi se toga još, ali da ne pretjeramo...

---

image

Brod NARRATIVE

Storylines
---

Uglavnom, još nije jasno u kojoj fazi je brodski projekt, bez kojeg nema ničega. Onda idu financije i gradnja. Po svemu sudeći, financiranje broda od 900 milijuna dolara teško da je osigurano prodajom budućih rezidencija. Znači, trebalo bi pronaći banku koja će dati kredit. A o tomu nema ni riječi u priopćenjima "Storylinesa" i "Brodosplita". Republika Hrvatska već se opekla s izdavanjem državnih jamstava škveru i ne čini se realnim da bi se ponovno izlagala tolikom riziku.

"Brodosplit" je posljednjih godina jedva preživio. Doslovno, dan prije stečaja. Gubitak u 2022. bio je gotovo 200 milijuna eura (182). Ostao je bez vojske najboljih radnika, meštara, inženjera... Zadnji brod uredno je isporučen 2019. godine (mali polarni kruzer "Hondius"), a veći polarni krstaš "Ultramarine" nedovršen je napustio Split 2021. godine, odmah se uputivši u tršćanski pa u crnogorski škver. Navozi u uvali Supaval odavno su pusti. Novih poslova već dugo nema.

Na žalost svih nas – ljubitelja brodogradnje i stogodišnje splitske brodograđevne tradicije, kao i brigada "Brodosplitovih" metalaca koji su od osnutka, ranih tridesetih godina prošlog stoljeća, isporučili barem 350 brodova nosivosti veće od 10 milijuna tona – teško je zamislivo da bi se u Splitu uskoro mogla realizirati utopija zvana "Narrative", rezidencijski brod za beskrajna putovanja.

Ispravak: 

Brodosplit: Želimo demantirati tvrdnju da je polarni krstaš ‘‘Ultramarine‘‘ nedovršen napustio Split

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix, Storylines Storylines  Storylines Storylines Storylines Storylines Storylines Storylines Storylines
Cropix, Storylines

Teško je zamislivo da bi se u Splitu uskoro mogla realizirati utopija zvana ‘Narrative‘, rezidencijski brod za beskrajna putovanja

Storylines

Brod NARRATIVE - sve je to fino zamišljeno

Storylines

Brod NARRATIVE - trebao se financirati prodajom stambenih rezidencija unaprijed... Da, da, samo što nije

Storylines

Brod NARRATIVE

Storylines

Brod NARRATIVE - uređenje rezidencijalnog stana

Storylines

Brod NARRATIVE

Storylines

Brod NARRATIVE - luksuz na svakom koraku

Storylines

Brod NARRATIVE

Storylines

Brod NARRATIVE - sve u koži i drvu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/debeljak-objavio-gradnju-superluksuznog-broda-super-samo-sto-je-to-vec-ucinio-2021-pa-opet-2022-a-od-broda-ni-papira-1372826 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=65a00fefd65ab851062c2db2c2c4d7b2d5ab8f36 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Debeljak+objavio+gradnju+superluksuznog+broda.+Super%21+Samo+%C5%A1to+je+to+ve%C4%87+u%C4%8Dinio+2021.+pa+opet+2022.+A+od+broda+ni+papira&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fdebeljak-objavio-gradnju-superluksuznog-broda-super-samo-sto-je-to-vec-ucinio-2021-pa-opet-2022-a-od-broda-ni-papira-1372826 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fdebeljak-objavio-gradnju-superluksuznog-broda-super-samo-sto-je-to-vec-ucinio-2021-pa-opet-2022-a-od-broda-ni-papira-1372826 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZAPLOVIT ĆE... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
BiznisZAPLOVIT ĆE...

Debeljak objavio gradnju superluksuznog broda. Super! Samo što je to već učinio 2021. pa opet 2022. A od broda ni papira

Piše Damir Tolj
16. ožujka 2024. - 15:59
Teško je zamislivo da bi se u Splitu uskoro mogla realizirati utopija zvana ‘Narrative‘, rezidencijski brod za beskrajna putovanjaCropix, Storylines

Godine prolaze, sjedišta tvrtke se mijenjaju, graditelji također, a o rokovima gradnje da i ne govorimo, novi kupci se javljaju, stari odustaju, neki i umiru, obećanja se ciklički ponavljaju...

Ukratko – svega ima osim broda! Kako su to već primijetili mnogi zainteresirani za kupnju apartmana vrijednih od jedan do osam milijuna dolara (ili nešto povoljniji najam) na tom zamišljenom i čudesnom, nikad viđenom rezidencijskom plovilu koje bi trebalo neprestano kružiti svjetskim morima.

Mnogo je neodgovorenih pitanja o tom projektu s poteškoćama u razvoju. Dva su ključna: tko će ga financirati, a tko izgraditi?! Zasad se ipak čini – iako nam nije namjera minirati ga, naprotiv, oduševljeno bismo mu pljeskali – da ni financiranje ni gradnja nisu baš realni. O tomu ćemo konkretnije ne...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 04:58