SDŽ jača IT sektor

ICT županija - inovativnost u službi razvoja gospodarstva i digitalne transformacije

Piše Native studio SD
Foto ICT županija
20. studenog 2020. - 11:02

IT industrija u svijetu danas spada među najbrže rastuće industrije i ostvaruju enormne zarade. Još jučer na burzama su carevale energetske industrije poput Exxona i Shella, a danas su prva mjesta na burzama rezervirana redom za IT tvrtke Amazon, Google, Microsoft, Facebook.

Pa čak i kod nas su jednu IT tvrtku, poput Nanobita sa 125 zaposlenih, osnivači prodali jakoj međunarodnoj tvrtki za gotovo 960 milijuna kuna! To se u Hrvatskoj ne događa svaki dan, a pogotovo ne u drugim sektorima. Radi usporedbe, vrijednosti nekih hrvatskih tvrtki su sljedeće: ACI marine – 716 mil. kn, AD Plastik – 544 mil. kn, Franck – 214 mil. kn, HPB – 923 mil. kn.

Da ne spominjemo Infobip, koji ima gotovo 70 ureda na pet kontinenata, a s njima je i Hrvatska dobila "jednoroga", tj. tvrtku koja vrijedi više od milijardu dolara!

Primjera ima još, ali što nam ovi primjeri govore? Nema puno gospodarskih područja u Hrvatskoj danas gdje su ovakve priče moguće. Brodogradnja je već odavno proživjela svoje najbolje dane, autoindustrija nikako da dođe u Hrvatsku, greenfield investicije broje se na prste jedne ruke.

S druge strane, imamo sve više uspješnih priča malih i srednjih hrvatskih tvrtki iz IT sektora, poput gore navedenih, sa svjetski zapaženim uspjesima, proizvodima i financijskim rezultatima. Ne zaboravimo i inače da su najveći dio hrvatskih IT tvrtki izvoznici, tako da je trenutačno vrijednost izvoza hrvatskih IT tvrtki veća od vrijednosti izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Razlog uspjeha je inovativnost navedenih tvrtki u kombinaciji s dostupnošću svjetskog tržišta, pogotovo u segmentu prodaje IT proizvoda i usluga.

Inovativnost je i našeg Matu Rimca iz Sv. Nedjelje lansirala na svjetsku kartu autoindustrije, ali, također, nedostatak inovativnosti u jednom trenutku je i jednu Nokiju koštao gotovo pa propasti.

Treba li uza sve ovo biti vizionar i razmišljati bi li inovativna, odnosno IT industrija trebala biti hrvatski strateški sektor, ne samo na papiru, nego provođenjem aktivnih javnih politika vlade i svih sastavnica našeg društva.

Svjetski trendovi

Splitsko-dalmatinska županija svjesna je ovih svjetskih trendova u gospodarstvu te je još prije tri i pol godine pokrenula inovativan projekt – ICT županija, sa željom za jačanjem IT sektora kao nove ključne gospodarske grane, te digitalnom transformacijom naše županije na način da bude prepoznata kao hrvatska ICT županija.

Kako se uspjeh ne događa preko noći, ni sam od sebe, ICT županija je prepoznala neke od najvećih problema i odlučila djelovati u tom smjeru višegodišnjim mjerama i aktivnostima.

Cilj je nizom višegodišnjih mjera promijeniti nepovoljne strukture u više segmenata: IT edukaciji, inovativnom IT poduzetničkom razmišljanju i razvoju i potpori lokalnoj IT zajednici.

Da bi se oslobodila kreativnost i inovativnost, potrebno je bilo pokrenuti široki spektar modernih edukacija kakve naš obrazovni sustav trenutačno ne isporučuje. Preko Edukacijskog IT centra Splitsko-dalmatinske županije – EDIT pokrenut je cijeli niz suvremenih edukacija za kojima trenutačno svjetsko, ali i domaće tržište rada jednostavno vapi: EDIT CodeSchool – pet različitih programa učenja programerskih vještina. Ideja je što više popularizirati svijet programiranja i izložiti ga što većem broju djece u županiji.

Također, tu su i ostale edukacije potrebne inovativnom IT sektoru: EDIT GraphicStart – osnove grafičkog dizajna; edukacije za internetski marketing ili crowdfunding – inovativni način financiranja projekata.

image
ICT županija

A jedno područje industrije danas u svijetu koje je u fokusu i temelji se na razvoju inovativnih pristupa u rješavanju postojećih problema jest područje umjetne inteligencije i strojnog učenja (AI/ML – Artificial Intelligence & Machine Learning).

Splitsko-dalmatinska županija je preko ICT županije i u suradnji s PMF-om u Splitu aktivnosti u tom području pokrenula već prije dvije i pol godine, pokretanjem lokalne zajednice za razvoj umjetne inteligencije i strojnog učenja – ML/AI Split meetup group, koja trenutačno broji više od 350 članova.

Kako bi dodatno pokrenula razvoj ove iznimno inovativne grane IT industrije, ICT županija i PMF Split, skupa s lokalnim tvrtkama (Infobip Split, Atos Split...) i ML/AI Split pokreću Centar za razvoj umjetne inteligencije, gdje će u suradnji svih navedenih partnera cijelu priču oko razvoja inovativnih projekata temeljenih na umjetnoj inteligenciji podignuti na višu razinu i pokrenuti razvoj takvih inovativnih projekata i proizvoda i u Splitu, odnosnu županiji.

StartIT akademija

I kao vrhunac priče poticanja razvoja inovacija u IT sektoru je program poticanja i stvaranja IT poduzetništva putem StartIT i GrowIT programa.

Putem StartIT – osmotjedne IT startup akademije, svake godine iz velikog broja prijava odaberemo 15 inovativnih i kvalitetnih projekata timova ili osoba koje imaju kvalitetnu poslovnu ideju za tehnološki proizvod ili uslugu, ali ne znaju kako to pretočiti u kvalitetan IT proizvod te onda osnovati tvrtku i izići na tržište.

image
ICT županija

Specifičnost StartIT akademije je poticanje nastajanja novih tvrtki, i to u produkativnom IT sektoru, kako bi nastao što veći broj novih tvrtki koje do tada nisu postojale, jer to je ono što nam najviše treba; rast gospodarstva kroz razvoj poduzetništva i povećanje broja poduzetnika, a pogotovo u vrlo konkurentnom IT sektoru.

Sve ove aktivnosti održavaju se u županijskom Predinkubatoru i Coworkingu – PICS na FESB-u. U 200 metara četvornih korisnicima je na raspolaganju prostor za rad i druženje, kao i sva potrebna oprema za razvoj projekata.

Već sada imamo primjere potencijalno uspješnih tržišnih proizvoda koji se razvijaju u PICS-u u okviru StartIT i GrowIT programa. Rješavaju aktualne probleme iz područja zdravlja i prehrane, odnosno COVID-19 probleme, a usto se temelje na modernim tehnološkim rješenjima temeljenim na tehnologijama umjetne inteligencije i strojnog učenja, a koji su na tragu lokalnih uspješnih projekata, kao svima znanih: Mrvoševih naprednih klupa, Parklio – pametnih parkirnih barijera, Nolinog GammaChefa i dr.

Bitno je samo da kao društvo prepoznajemo svjetske gospodarske trendove, radimo na edukaciji, stvaranju poduzetničke klime i potičemo razvoj inovativnih proizvoda.

image
ICT županija
04. svibanj 2024 16:04