Bliži nam se Uskrs, a s njim i vrijeme pripreme slatkih uskrsnih poslastica: sirnice, pince i svih oni lijepih kolačića u pastelnim bojama kojima pokušavamo dočarati izgled popularnih simbola Uskrsa, proljeća i rađanja novog života - zečića, pilića, jaja i pisanica.
Jedna od ideja za takve slatke zalogajčiće su cupcakesi ukrašeni zečjim ušima, kakve u zadnje vrijeme sve češće viđamo po društvenim mrežama. Želite li se i sami iskušati u izradi takvih, ne morate mijenjati svoj omijeni recept za cupcakese (no za slučaj da ipak želite, priložit ćemo vam jedan u nastavku), samo ispečene kolačiće ukrasite jestivim ušima.
Dva su načina za to: slatke uši napravit ćete lako od dijagonalno prerezanog marshmallowa. Svaku polovicu trebate utisnuti u ružičaste šećerne mrvice, baš kao u ovom videu:
Drugi je način za izradu ušiju još ukusniji: napravite ih od rastopljene bijele čokolade kojom ćete iscrtati na masnom papiru nacrtane "uši", a za ružičasti dio dodajte joj koju kap jestive crvene boje.
Treći način uključuje šećernu masu za modeliranje i odgovarajuće kalupiće za izrezivanje - ili mirnu ruku, oštar nož i malo strpljenja i vještine.
A na kraju evo i recepta koji smo obećali.
Cupcakesi od vanilije
Sastojci:
190 grama brašna
200 grama šećera
1 1/2 žličice praška za pecivo
115 grama maslaca
115 mililitara kiselog vrhnja
1 jaje
2 žumanjka
1,5 žličice ekstrakta vanilije
malo soli
Za kremu:
230 grama maslaca
300 g šećera u prahu
1 žlica ekstrakta vanilije
po želji: prehrambene boje u gelu
za ukras: jestive zečje uši
Priprema:
Najprije napravite cupcakese. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a kalupe za cupcakese obložite papirom.
Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Dodajte maslac, kiselo vrhnje, jaja, žumanjke i vaniliju pa miješajte dok ne postane glatko. Tijesto ravnomjerno podijelite i pecite 20-ak minuta, odnosno dok vrhovi cupcakea ne postanu blijedozlatni. Izvadite kolačiće iz lima i prebacite ih na rešetku da se potpuno ohlade.
Napravite kremu od vanilije. Izradite maslac dok ne postane mek i kremast pa mu postupno dodajte šećer u prahu i vaniliju. Miksajte srednje velikom brzinom dok smjesa ne postane lagana i pahuljasto, oko 2 minute. Po želji podijelite kremu na više dijelova i u svaki kapnite koju kap prehrambene boje pa ukrasite cucpcakese. Na kraju dodajte i jestive uši.