Kad zagrizete zrelu smokvu, ne čini li vam se da ste zagrizli u samu srž ljeta? Okej, možda pretjerujemo, ali smokve su nam baš super i rado bismo u njima uživali i kad ljeto već padne u zaborav. Slažete li se s nama, pokušajte ih osušiti, na način koji smo vam već opisali, a možete ih i skuhati u džem.
Isprobajte ovaj recept, kojem posebnost daju topli začini koji baš lijepo nadopunjuju aromu smokve, a ako želite, količinu šećera možete smanjiti i to poprilično.
Neodoljiva smokva
5 kilograma smokava
500 grama šećera
2 vrećice sredstva za želiranje
1 žličica cimeta prahu
1/4 žličice mljevenih klinčića
malo limunovog soka
Smokve očistite i sameljite. Promiješajte sve ostale sastojke, a šećer možete i izostaviti. Možete birati i između 2 načina pripreme: kuhajte voće u posudi debljeg dna na umjerenoj vatri oko sat-dva ili ga iuspecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. U drugom slučaju pripazite da je posuda dovoljno visoka kako voće ne bi isprskalo pećnicu. Gotovo je kad se reduciralo na oko 2/3. Prebacite pekmez u sterilizirane staklenke i dobro zatvorite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....