Overlay
jeste li čuli za njih?

Tri kul mjesta u Dalmaciji za koja se isplati znati, osobito ako volite vintage stvari, opuštanje i prirodu

Piše Stil
Foto Nikola Vilić/Cropix
17. lipnja 2022. - 14:12

U blizini popularnog šibenskog Trga četiri kafića smjestio se "Vintage shop", butik pomno i s puno mota odabrane odjeće, modnih dodataka i još "puno lipih stvari". Vode ga partnerski Maša Štrbinić Šunjić i Sandra Eraković, od kojih je potonja zaslužna za vrlo kul interijer pun otkačenih detalja, poput starih pisaćih mašina, svjetiljki Tiffany, prastarih gramofona sa zvučnikom u obliku trube, Elanovih skija, starih bakelitnih telefona, lampe izrađene od gudačkog roga..., od kojih se neki komadi mogu kupiti.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

A još svašta zanimljivo može se kupiti, spomenimo samo originalna svilena japanska kimona, bundice od umjetnog krzna, made in ex Yu, skijaške jakne iz 80-ih, vintage torbice Jimmy Choo... Svakako, mjesto vrijedno posjeta i pažljivog razgledavanja.

image

Yoga Garden

Nikola Vilić/Cropix

Yoga garden "Divota", smješten u splitskom Varošu, mjesto je koje itekako opravdava svoje ime. Smješten je u staroj kamenoj katnici, skriven tako da s Plinarske ulice, u kojoj se nalazi, ne biste mogli ni naslutiti da je iza starinskih zidina nalazi takvo moderno zen utočište s čarobnim vrtom i prostranim dvorištem.

image

Yoga Garden

Nikola Vilić/Cropix

Prostor od oko 900 metara četvornih s dvoranom od stotinjak kvadrata, s kliznim staklenim stijenkama koje se otvaraju prema vrtu, projektirala je, sukladno konzervatorskim preporukama, arhitektica Saša Bui, kreirajući ambijent jednostavnih oblika i čistih linija, povezan s mediteranskim vrtom. Napomenimo i da se gostima i polaznicima satova joge nude napitci i zalogaji od sastojaka uzgojenih lokalno prema načelima permakulture.

image
Zen Garden

Split ima još jedan zen vrt, no ovaj je posvećen isključivo biljkama. I biljkoljupcima, naravno. Simpatičan plant shop, čiji ste naziv vjerojatno pogodili, otvorila je Ana Miljković, inače znanstvena novakinja na splitskom Medicinskom fakultetu, kad je odlučila svoj hobi pretvoriti u stalni posao. Svojem je gradu ponudila trgovinu u kojoj se mogu kupiti manje uobičajene biljke te se mogu dobiti savjeti o tome kako se o njima pravilno brinuti.

Osim predivnih biljčica, dijelom iz domaćeg, a dijelom iz nizozemskog uzgoja, u "Zen Gardenu" nude se Anini unikatni terariji, idealni za one koji nisu usvojili koncept redovitog zalijevanja, zatim ručno rađene betonske posude hrvatskog brenda "Kut na kvadrat", te prigodne makrame dekoracije Fantea. 

 

26. travanj 2024 00:56