Overlay
‘PROBA‘

Simulacija života u najboljoj seriji ljeta: ‘The Rehearsal‘ je nešto najinovativnije i najunikatnije što je televizija dala ove sezone, ako ne i godine

Piše Marko Njegić
4. kolovoza 2022. - 21:48

Originalnost je sve teže naći na malom ekranu budući da je televizija postala opsjednutija remakeovima u odnosu na kino. Proteklih dana mogli smo vidjeti "trailere" za serijske verzije filmova kao što su "Neka uđe onaj pravi" i "Njihova liga", ubrzo stiže "Gospodar prstenova", a u bližoj i daljoj najavi su među ostalim i "Kobna privlačnost" i "Zaposlena djevojka".

Još malo i praktički neće biti filma koji nije postao serija. Pa ipak, da nije sve crno i da se na TV može naći nešto originalno pokazuje nova šestodijelna serija na HBO Maxu "Proba" ili "The Rehearsal" kanadskog komičara Nathana Fieldera. "Proba" je nešto najinovativnije i najunikatnije što je televizija dala ovog ljeta i godine, pa i šire.

Rijetko viđena kombinacija komedije i drame, dokumentarca i "realityja" inspirirana je filmovima kao što su "Beskrajni dan", "Trumanov show", "Igra" i "Sinegdoha, New York", ali u toj inspiraciji je iznjedrila nešto svoje. "The Rehearsal" je kao realistična verzija spomenutih filmova koja briše granicu između zbilje i fikcije.

"Rekli su mi da se zbog moje osobnosti ljudi katkada osjećaju neugodno, instinktivno pribjegavam humoru", ispovijeda se Fielder u uvodu prve epizode i polako predstavlja koncept iz domene društvenog eksperimenta.

Fielder će ljudima omogućiti da nešto što im je važno u životu ponovno prožive ili prvi put dožive, bilo da je posrijedi isprika prijateljima zbog laganja ili podizanje djeteta.

Ljubitelj kvizova Kor dobit će priliku da se ispovijedi i kaže istinu prijateljici Triciji u replici njegovog omiljenog bara. Za svaki način na koji bi Tricia mogla reagirati Fielder je unio potencijalnu reakciju od Kora i tako se jedna situacija može proći 13 puta kao u filmovima "Groudhog Day" vrste.

Ono što Fielder radi jest vježbanje situacije i(z) scenarija pomoću glumaca-dvojnika, tj. izvođenje simulacije života, ali "za razliku od pravog života ovdje uvijek možeš pritisnuti tipku za resetiranje i početi ispočetka".

Kasnije će Fielder jednoj ženi omogućiti simulaciju roditeljstva od 0 do 18 godina u rasponu od dva mjeseca prije nego što se ona odluči želi li imati jedno dijete. Napravit će to uz pomoć djece glumaca, čak i robotske bebe, sve kako bi ona dobila iluziju da podiže dijete.

Iluzija je ključna riječ: "Proba" je jedinstvena serija upravo zato jer se na trenutke ne zna što je stvarno, a što inscenirano dok Fielderove simulacije, na razmeđi komedije i drame, potiču nepatvorene ljudske emocije.

SERIJA: The Rehearsal; komična drama; SAD, 2022. KREATOR: Nathan Fielder OCJENA: **** ½

18. travanj 2024 23:58