Overlay
‘IRMA VEP‘

Remakeom na remake: serijska verzija kultnog istoimenog filma s oskarovkom Alicijom Vikander podbada trenutno stanje televizijske i filmske industrije

Piše Marko Njegić
10. lipnja 2022. - 21:00

"Irma Vep" u produkciji HBO Maxa na papiru načelno ne obećava kao još jedan u nizu serijskih remakeova nekog filma. U pitanju je, konkretno, serija snimljena prema istoimenom (i kultnom) francuskom filmu redatelja Oliviera Assayasa iz 1996., premijerno prikazanom na Cannesu, s hongkonškom glumicom Maggie Cheung u glavnoj ulozi.

Međutim, remake je u srži "Irme Vep". Cheung je glumila svojevrsnu verziju same sebe, glumicu koja u filmu unutar filma snima remake nijemog francuskog klasika Louisa Feuilladesa "Les Vampires" (Irma Vep je anagram od vampir).

Stoga, ustvari, ima smisla da smo dobili remake, posebice danas, kad se nove verzije starih filmova snimaju puno više nego u devedesetima, sve češće i u formi serija.

No, "Irma Rep" je ispala bolja i "potrebnija" od većine nepotrebnih serijskih remakeova filmova zato što je Assayas u ovom remakeu vidio priliku da kao kreator i režiser dade satirični metafilmski/metaserijski komentar trenutnog stanja u filmskoj/televizijskoj industriji, odnosno promjena koje su nastupile od 1996. do 2022. godine.

Za to se Assayas spremao prethodnim projektima, satirički intoniranim filmovima "Oblaci nad Sils Marijom" i "Dvostruki životi". Dosta je reći da Assayas sada snima seriju, a ne film, s obzirom da su serije u međuvremenu postale iznimno popularne, jednako kao što se i u novoj "Irmi Vep", za razliku od stare, snima serijski, a ne filmski remake francuskog nijemog filma.

Uz to, umjesto Cheung je sada angažirana mlada oskarovka i hollywoodska zvijezda Alicia Vikander ("Dankinja", "Svjetlo između oceana", "Tulipanska groznica", novi "Tomb Raider", "Beckett", "Zeleni vitez"), što je već samo po sebi komentar "pomlađivanja" današnjeg filmskog i televizijskog svijeta.

Čudno je da Assayas nije glavnu ulogu, kao u "Stilistici", dodijelio Kirsten Stewart koja je bila na putu da postane njegova kućna glumica ("Clouds Of Sils Maria"), ali Vikander je dobra kao Mira.

Ona je američka glumica koja je upravo snimila SF akcijski blockbuster "Doomsday" gdje glumi svojevrsnu modernu Barbarellu. Ponude pljušte sa svih strana, od nastavka tog filma do nove verzije Marvelovog Silver Surfera u kojem bi superjunaka igrala upravo Mira s obzirom da je danas normalno mijenjati spolove poznatim likovima i snimati ženske verzije, što je još jedan Assayasov žalac.

"Ne trebam hit, nego dobar film", kaže Mira. "Da, ali blockbusteri ti omogućavaju da snimaš filmove koje želiš", govori joj agentica.

Slične riječi je zasigurno čula i Vikander koja također treba snimiti nastavak blockbustera "Tomb Raider", ali voli birati i manje, neblockbusterske projekte poput "Irme Vep", baš kao i Mira.

Stvarnost i fikcija, komercijalno i umjetničko zamagljuju se u seriji u kojoj se Assayas zasigurno poistovjećuje s likom redatelja Renéa Vidala (Vincent Macaigne) i njegove neuroze na setu, svađe s glumcem Edmondom Lagrangeom (Vincent Lacoste), te dijaloge s Mirom vjeroatno crpi iz osobnog iskustva, kao i Vikander.

Serija u tom "meta" balansu između osobnog i poslovnog svijeta likova i aktera pronalazi originalnost, unatoč tome (ili baš zato) što je remake remakea puta dva.

SERIJA: Irma Vep; komična drama; SAD, 2022. KREATOR: Olivier Assayas ULOGE: Alicia Vikander, Vincent Macaigne OCJENA: ****

18. travanj 2024 20:08