Overlay
Monsieur Dorian

Mlada umjetnica iz Vodica popularne dalmatinske motive podiže na novu razinu: svi su ludi za njenim nostalgičnim ilustracijama, upoznajte curu koja ih stvara!

Piše Ana Franić
10. kolovoza 2022. - 20:29

Sunce, more, kamene kuće i kale... motivi su Dalmacije koji nam prvi padnu na pamet, već stotinu puta viđeni na svoj sili fotografija, slika, majica, torbi i suvenira. Nećemo baš reći da su nam dosadili, ali... Ipak, mlada umjetnica Dora Barbarić koja stoji iza brenda "Monsieur Dorian" uspjela je klasične motive podignuti na novu razinu. Njezine ilustracije odišu ljetom, a sanjiva ružičasta boja koja njima dominira daje im izrazito umirujući efekt. Pomalo bude nostalgiju za vremenima kada nismo jurili, kad je život bio jednostavniji...

"Monsieur Dorian" kao prepoznatljivi brend zapravo postoji još od 2014. Tada je Dora kao studentica splitskog Filozofskog fakulteta odlučila krenuti s nekim hobijem, a kako cijeli život voli crtanje i ilustraciju, to joj se nametnulo samo od sebe.

image

Monsieur Dorian

- Ime "Monsieur Dorian" zapravo je bio naziv mog privatnog računa na Instagramu, a kako je tada bio popularan film "Grand Budapest Hotel" i jedan od protagonista Monsieur Gustave, svoje ime sam ukomponirala u tu igru riječi i dala si to ime, koje će poslije biti i ime brenda. Nakon završetka fakulteta i pronalaska posla napravila sam pauzu od nekoliko godina. Kako sam 2020. godine s prvim valom korone imala dosta vremena doma, zapravo me to potaknulo da ponovno krenem stvarati nove stvari. Počela sam s izradom naušnica, pa sam se opet uhvatila ilustracije. Sljedeće godine počela sam malo ozbiljnije raditi na svom brendu i sada mi je ovo full-time posao - objašnjava nam Dora, diplomirana magistra povijesti i povijesti umjetnosti.

Zanimalo nas je i kako se zainteresirala za ilustracije.

image

Monsieur Dorian

- Cijeli život sam bila kreativna, a najviše sam voljela crtati. To je jednostavno dio mene, a iako nisam akademski učena, uvijek sam voljela nekako sama otkrivati nove tehnike i tako njegovati vlastiti umjetnički stil. Odmalena sam imala razdoblja aktivnog crtanja, naravno, stil se mijenjao tijekom godina - govori nam Dora. 

Rođena je u Slavonskom Brodu, ali od druge godine živi u Vodicama. Inspiraciju nalazi upravo u Dalmaciji, nadahnjuje je Mediteran, život u malim kalama i ljepote hrvatskih gradova

- Moj stil se može okarakterizirati kao optimistični i veseli stil ilustracije koji koristi vedre i pastelne boje. Često, uz ilustracije gradova, oslikavam motive žena, dalmatinskih baba na prozoru, životinja, uzrečica i slično. Ljudi jako vole ilustracije mjesta i gradova, a od najpopularnijih bih istaknula Prvić Šepurine, Split, Zagreb i proljetne magnolije, Mali Lošinj i Primošten - objašnjava nam Dora. 

image

Monsieur Dorian

"Monsieur Dorian" u ponudi, osim ilustracija, ima i nakit i torbe. Kako ste se odlučili na iskorak u modni svijet i planirate li možda otići još dalje?

- Htjela sam mogućim kupcima ponuditi nešto osim samih postera jer netko voli umjetnost nositi na sebi. Zasad će ostati na torbama i naušnicama jer trenutačno nemam vremena za još neke dodatne projekte, ali tko zna, možda se jednom i više angažiram u tom pogledu - otkriva nam sugovornica.

Njezine ilustracije djeluju kao savršene razglednice, a osim na društvenim mrežama, njezine radove možete pronaći i u nekoliko gradova.   

- Nekoliko suvenirnica surađuje sa mnom i prodaje moje ilustracije u vidu postera, razglednica, torbi, bookmarkera. To su Babushka Boutique u Zagrebu, Galerija "Behar" u Rovinju, Gift shop "Blue" u Poreču, Gift shop "Fjok" u Vodicama i  "Šušur" shop u Primoštenu. Uz gotove ilustracije, radim i personalizirane ilustracije, a moguća je narudžba na mom profilu ili u Etsy storeu - za kraj nam govori Dora. 

 

Pratite Stil i na Facebooku te Instagramu!

 

19. travanj 2024 16:56