Overlay
‘COBRA KAI V‘

Karate na kamate: peta sezona je najslabija i najneujednačenija, ali nekim čudom opet uspijeva biti gledljiva, a u zadnjoj trećini i prilično uzbudljiva

Piše Marko Njegić
16. rujna 2022. - 08:10

U istoj, 2022. godini Netflix je izbacio prvi i drugi dio četvrte sezone serije "Ozark" te "Stranger Things 4-1" i "Stranger Things 4-2" plus filmove "365 dana: Ovaj dan" i "Još 356 dana". Tom nizu može se praktički pridodati i "Cobra Kai".

Četvrta sezona akcijsko-dramske serije, ponajbolja nakon nastupne prve, objavljena je na prijelazu 2021. u 2022., a peta devet mjeseci kasnije.

Ljudi vole serijski nastavak omiljenih "Karate Kid" filmova osamdesetih i Netflix žurno isporučuje nove sezone otkako je s "Cobra Kai III" preuzeo seriju od YouTubea. Manje od dvije godine trebalo je proći da dobijemo tri sezone ove serije.

No, možda Netflix ne bi trebao tako žuriti. Jer, u "Cobra Kai V" se dosad najviše osjeća štancanje, navlačenje i razvlačenje priče, odlaganje završetka (ni ovo nije kraj).

Peta sezona je najslabija uz drugu, a vjerojatno i najneujednačenija dosad, ali nekim čudom opet uspijeva biti barem gledljiva, a u zadnjoj trećini i prilično uzbudljiva.

"Cobra Kai V" predstavlja ono najlošije (koketiranje s tinejdžerskom sapunicom, pretjerano gomilanje podzapleta nastalih iz nesporazuma) i najbolje od serije (borilačka akcija, emocija, zezancija i nostalgija za osamdesetima). Prvih pet-šest epizoda se vrte u krug i sve je to sad već pomalo melodramski zamorno i repetitivno.

Fanovi prve i još uvijek najbolje sezone mogli bi s pravom zagunđati da se priča o iskupljenju Johnnyja Lawrencea (uvijek dobri William Zabka), "negativca" iz "Karate Kida", te njegovom rivalstvu s Danielom LaRussom (Ralph Macchio), pogubila u podgrijanim podpričama.

Kolo sve više vode mlađi, također rivalski nastrojeni karakteri, poput Johnnyjeva sina Robbyja (Tanner Buchanan) i i Miguela (Xolo Mariduena) te Danielove kćerke Sam (Mary Mouser) i Tory (Peyton List), koji naizgled napokon zakopavaju ratnu sjekiru, dok stari likovi iz filmova uskrsavaju i dobivaju neki vlastiti "redemption arc".

Ovaj put je iskupničku liniju priče dobio Chozen (Yuji Okumoto), antagonist "Karate Kida II", a u seriju se, nakon negativca iz trećeg dijela filmskog serijala Terryja Silvera (Thomas Ian Griffith) koji je silom preuzeo nemilosrdni Cobra Kai "dojo" od "senseija" Kreesea (Martin Kove), vratio i njegov nekadašnji pulen.

"Zločesti dečko karatea" Mike Barnes (Sean Kanan), međutim, više nije "bad boy", ali je i dalje raspoložen za sparinge, kao i serija koja u tom smislu obnaša "fan service".

Ipak, posljednjih par epizoda pronalaze solidan balans između akcije i drame s daškom komedije za humor uvijek spremnog Zabke.

Johnny se još uvijek loži na osamdesete i njegova posveta "Top Gunu" je urnebesno zabavna, kao i "Rocky III" karaoke s Danielom i Chozenom ("Eye Of The Tiger"). Citira se i "Rocky IV", no da ne ostane sve na osamdesetima, tu su i "borbe u stilu Johna Wicka".

Zadnja epizoda spada među najbolje i najintenzivnije u cijeloj seriji sa visokim akcijsko-dramskim ulozima tijekom simultanog obračuna zaraćenih starih i mladih oponenata. Likovi koje je lako voljeti, poput Johnnyja, imaju što za izgubiti kao nikad prije i gledatelju je teško ne navijati da to ne izgube.

SERIJA: Cobra Kai V; akcijska drama; SAD, 2022. KREATORI: Jon Hurwitz, Hayden Schlossberg i Josh Heald ULOGE: Ralph Macchio, William Zabka OCJENA: ***

19. travanj 2024 00:07