StoryEditorOCM
Više od sportaplanovi za la

Vijest koja je šokirala mnoge: Olimpijske igre ostaju bez sporta u kojem Hrvatska ima medalju? ‘To bi bilo porazno‘

Piše SN
13. kolovoza 2024. - 07:54

Dok se spušta zastor nad Olimpijskim igrama u Parizu, pažnja se već polako počinje okretati prema smotri koja će se za četiri godine održati u Los Angelesu. Ipak, na popisu sportova - kako sada stvari stoje - nema boksa. Hoće li se boks ipak naći na konačnom popisu, bit će odlučeno iduće godine, rekao je Thomas Bach, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora.

Važnost boksa za Olimpijske igre istaknuo je Boris van der Vorst, predsjednik World Boxinga, organizacije osnovane kao odgovor na raspad odnosa između Međunarodnog olimpijskog odbora i Međunarodnog boksačkog saveza, pišu Sportske novosti.

image

Boris van der Vorst

Arne Dedert/Dpa Picture-alliance Via Afp

- Za sve koji su uključeni u sport na svim razinama, za cijeli svijet, to bi bilo porazno. Sport bi onda privlačio manje ljudi na početnim razinama i bilo bi manje prilika za boksače na elitnom nivou, i amaterske, i profesionalne. To bi bila katastrofa koju ne smijemo dopustiti - rekao je Van der Vorst.

World Boxing na scenu je stupio u svibnju 2023. i spreman je popuniti prazninu nastalu isključivanjem IBA-e iz globalnog upravljanja boksom. Trenutačno ne postoji upravno tijelo koje Međunarodni olimpijski odbor priznaje, a u prvoj polovici iduće godine trebalo bi biti poznato tko će ispuniti tu prazninu.

Boks je dio ljetnih Olimpijskih igara od 1904. godine, a nije ga bilo jedino u Stockholmu 1912., s obzirom na to da je švedski zakon u to vrijeme zabranjivao taj sport. Medalju u tom sportu ima i Hrvatska, radi se o bronci Filipa Hrgovića iz Rija 2016. godine.

image

Filip Hrgović

Yuri Cortez/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 20:20