StoryEditorOCM
Više od sportakomemoracija u hnk

Split u suzama, legenda Jadrana otišla je prerano, opraštaju se od voljenog Bezme: ‘Pravi sportaš, iznad svega čovjek‘

Piše Pero Smolčić
4. rujna 2024. - 12:00

Splitski vaterpolo nastavit će dalje bez Mislava Bezmalinovića. Legendarni igrač i dužnosnik Jadrana umro je u petak od srčanog infarkta kasno uvečer u svome domu.

Mislav Bezmalinović rodio se u Splitu, 11. svibnja 1967. Dijete mora i Jadrana, vaterpolsku je ljubav pronašao dakako u Jadranu. Zlatni olimpijac, s Jadranom prvak Europe kao igrač, a kao član Uprave vratio je Jadrana na europsku mapu, u Ligu prvaka.

Od njega se danas u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu opraštaju njegovi prijatelji, suigrači, ljudi koji su ga pratili kroz karijeru...

- Velika tragedija, dojma smo, teška srca. Odlaze naši velikani prerano. Nismo na to spremni. Pogotovo u ovom slučaju, jer ostavlja veliku prazninu jer gospodin Bezmalinović, naš dragi Bezma nije bio samo veliki sportaš, čovjek koji je za Split napravio neprocjenjivo velike stvari, nego isto tako i snažno sposoban i veliki poduzetnik. U značajnom smislu je doprinio hrvatskom vaterpolu, splitskom vaterpolu, svom Jadranu, izjavio je ministar turizma i sporta Tonči Glavina uoči komemoracije.

Splitsko se kazalište napunilo da oda počast Bezmalinoviću. Predsjednik HVS-a i Jadrana Mladen Drnasin dočekuje sve one koji su živjeli s Bezmom i na koje je ostavio trag.

- Ponosan sam što sam imao priliku postati prijatelj s čovjekom koji mi je bio uzor i jedan od razloga da se počnem baviti vaterpolom - rekao je naš proslavljeni golman Josip Pavić.

Stigli su prvotimci Jadrana, bivši suigrači, tu je i bivši predsjednik Juga i Hajduka Lukša Jakobušić, Bezmin veliki prijatelj Dean Računica, bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara, Perica Bukić, Dean Savičević, Adrian Ježina, Albert Pavlović, Renco Posinković... Tu su i župan Blaženko Boban i gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

Dok su Bezmine slike iz života i karijere jurile platnom, ponos, ali i neopisiva tuga ispunila je kazalište.

Mladen Drnasin (predsjednik HVS-a i Jadrana):

- Prije nekoliko dana izgubili smo zlatnog olimpijca, prijatelja, velikog čovjeka. Poznajem ga 45 godina, zadnjih devet godina smo se intenzivno družili, djeca nam idu u razred... Mislav je bio jedan od, ako ne i najveći motor novog Jadrana. Nismo se uvijek slagali, ali smo se poštovali. Rješavao je stvari u trenu, to je imao u sebi. Pun strasti i energije. Kad ne bi išlo pitao bi me hoću li da on prekine utakmicu... Bio je lider, kapetan Jadrana koji je osvojio prvu klupsku titulu prvaka Europe za Hrvatsku. A nikad nije trčao pred kamere.... Volio sam ga i baš će mi nedostajati - zaplakao je Drna.

- Otišao je naš Čombe. Moj Čombe. Vođa, lider, veseljak. Pravi sportaš, iznad svega čovjek. Od subote ne spavam... - zaplakao je Renco Posinković pa nekako uspio nastaviti:

- Ne mogu vjerovati da ovo izgovaram, ispred svih...  Bio je prvi u svemu, vođa...  Bio je uspješan poslovni čovjek, bez njega ni mi ne bismo bili ovakvi ljudi.

Ivica Puljak:

- Okupili smo se u tuzi, ali s dostojanstvenim sjećanjem na Mislava Bezmalinovića. Bio je simbol vaterpola, sportskog Splita... Ostavio je neizbrisiv trag na terenu i u našim srcima. Veliki sportaš, uspješni poduzetnik i humanitarac. Njegov život priča je koja nadahnjuje. Jadran i zajednica ostaju brz svog kapetana, naš je zadatak promicati vrijednosti koje je izgradio, rekao je splitski gradonačelnik.

Blaženko Boban:

- Vjerojatno nitko nije popio u subotu ujutro slatko kavu. Nisam vjerovao, a onda... Zovem Šimu u Postira, točno je. Širio je altruizam, još veći sportaš i poduzetnik i jedan od najvećih humanitaraca. Dolazio je u županiju, najčešće zbog neke obitelji ili Jadrana, najmanje za sebe.

Prijateljica s Brača Rea Karninčić otkrila je kako je na njihovom zadnjem ručku planirao izgraditi kućicu na Braču, samo za prijatelje, razmišljao je o tome gdje će sin na fakultet...

Posljednji ispraćaj Mislava Bezmalinovića bit će u 15.00 sati na groblju Lovrinac.

image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
P. S.
image
P. S.
image
P. S.
image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix

Bezmini trofeji

– zlato na Olimpijskim igrama (Seoul, 1988.)

– zlato na Svjetskom prvenstvu (Perth, 1991.)

– srebro na Europskom prvenstvu (Strasbourg, 1987.)

– srebro na Europskom prvenstvu (Bonn, 1989.)

– srebro na Mediteranskim igrama (Atena, 1991.)

– prvak Europe: 1992. i 1993. (Jadran Split)

– prvak države: 1991. (Jadran Split)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:51