StoryEditorOCM
Više od sportaSrce i duša škole

Na dan kada bi Žana Lelas Lokica proslavila rođendan, ukazano joj novo priznanje: ‘Ovo nikada neće izblijediti!‘

Piše Frane Vulas
28. svibnja 2024. - 15:22

Točno na dan kada bi, da je još uvijek s nama, Žana Lelas Lokica napunila 54 godine, sportska dvorana OŠ Ravne njive-Neslanovac koja je lani nazvana po toj velikanki hrvatske košarke, dobila je i prigodnu ploču s njenim imenom. Na ulazu u dvoranu koja je već nosila njeno ime sada stoji i natpis "Sportska dvorana Žana Lelas Lokica".

Tom prilikom održan je prigodni program koji su u školi spojili s dolaskom gostiju, učenika koji su stigli iz Francuske, iz okoline Strasboruga. Naime, lani su učenici ove splitske škole bili njihovi gosti povodom 70. godina Europskog parlamenta, kao jedina škola u Hrvatskoj pozvana među 28 škola u Europi. Ovo je uzvratni posjet. Na koncu je pak, uz mnogo emocija, suza, njeno ime i na služenoj ploči na ulazu dobila dvorana u kojoj uz učenike i druge klubove već godinama trenira i Košarkaška Akademija Žana Lelas, klub koju je pokrenula i od njega napravila jedan od najboljih hrvatskih klubova, pogotovo u radu s mladima. Otkrivena je spomen ploča s novim nazivom sportske dvorane škole koju je Žana i sama pohađala.

Malo je poteškoća bilo pri otkrivanju ploče, uz malo smijeha. Kćer pokojne Žane, također košarkašica Nika Lokica nije iz nekoliko pokušaja uspijevala otkriti ploču koju su poklonili i napravili učenici Klesarske škole iz Pučišća. A zatim su otpuštene sve kočnice, krenule su suze.

image

Nika Lokica, kćer pokojne Žane Lelas Lokica, otkrila je spomen ploču
 

Tom Dubravec/Cropix

U srcu praznina

- Lavina je emocija. Ovo nam je velika čast. Veliko hvala ravnatelju i svim djelatnicima škole. Uvijek je u srcu praznina koja nikada neće otići, ali s danima, mjesecima i godinama naučili smo svi da život ide dalje. Uvijek ćemo imati lijepe uspomene, od osnutka kluba, velikih uspjeha, velikog broja osvojenih medalja... Brojne reprezentativke su izašle iz ovog kluba. Ne damo se, borimo se – rekla je aludirajući na obitelj i klub kćer Nika Lokica.

Podsjetimo, iznenada je Lelas Lokica napustila ovaj svijet tog 15. rujna 2021. godine. Bila je velika košarkašica i još veća osoba, ali klub je sportski ipak Žanina najveća ostavština.

- Upravo tako. Nažalost moje majke više nema. Ona je tu išla u školu, ja također. Ovo je jedna predivna uspomena koja nikada neće izblijediti – rekla je suznih očiju Nika.

image
Tom Dubravec/Cropix

U dvorani je pak stavljen vijenac na također ranije postavljenu veliku fotografiju Žane Lelas Lokica. Autor fotografije, napravljene prilikom jednog razgovora za Slobodnu Dalmaciju na temu kluba, je fotograf Cropixa Jakov Prkić. S jedne strane dvorane tako je Žanina fotografija, a s druge je „gleda” fotografija velikana hrvatske muške košarke, također prerano preminulog Dražena Petrovića.

Predsjednik i jedan od trenera u klubu, alfa i omega kluba otkad više nema Žane, njen tadašnji suprug koji je s njom osnovao klub Vjekoslav Lokica, jedva je nakon svega govorio kroz suze.

Emocije su prevelike

- Nije lako... Hvala ravnatelju i školi koji su stalno bili uz klub. Žana je ovdje odrasla, pohađala školu, vodila sportske selekcije... Emocije su prevelike... - govorio je isprekidano Lokica, "raspadao se".

Nakon njenog preranog odlaska trebalo je sačuvati klub ne samo na životu, nego i na razinama na kojima je bio.

- Nastojali smo održati klub, mukom i odricanjem svih smo uspjeli. Imamo stotinjak članova, a nastupamo sa seniorkama u Premijer ligi. Ove sezonu smo sa seniorkama završili na petom mjestu. U mlađim kategorijama smo u osam godina od moguće 32 medalje osvojili 22... Koliko god to nekima možda smetalo, nastojat ćemo da klub nastavi ovako i dalje – jedva je pričao Lokica.

image

Vjekoslav Lokica

Tom Dubravec/Cropix

Prvotimka KAŽL-a Klara Sokanović (17) je pojasnila recept za uspjeh(e).

- Treniramo vrijedno, svakodnevno, tako dolazimo do medalja i uspjeha. Nekad je teško, termini treninga su kasnije, žrtvujemo nekada san, ali na kraju se isplati - pojasnila je Sokanović.

Trenerica KAŽL-a Anita Rade već je dugo u klubu, od samih početaka. Sada radi uz trenera/predsjednika Lokicu koji je inače poznat kao nogometni trener.

- Jako dobro se snašao u košarci, ne bi se reklo da je iz nogometa. Trudi se da nikome ništa ne nedostaje – naglasila je Rade.

Žana je bila duša škole i kvarta

Škola je također već dugo, od početaka uz klub.

- Ovo je jedinstveni događaj, i za školu i za Grad Split. S obzirom da se radi o jedinstvenoj osobi, koja je ovdje išla u školu, osnovala klub, mi smo joj se kao škola željeli na neki način odužiti s obzirom da više nije među nama. Želim da njeno ime ostane zapisano u vječnosti - rekao je ravnatelj škole Miljenko Bitanga.

image

Ravnatelj OŠ Ravne Njive Miljenko Bitanga i Vjekoslav Lokica

Tom Dubravec/Cropix

Čija je ovo bila ideja, inicijativa?

- Obzirom da je Žana bila jedinstvena osoba, duša ove škole i ovog kvarta, neskromno mogu kazati kako je to bila moja ideja jer zaista je to Žana zaslužila – otkrio je Bitanga.

Domaće seniorske službene utakmice KAŽL-a igraju se u SC Gripe. Može li se napraviti neke preinake u dvorani pa da budu domaćin na Ravnim njivama?

- Ne vidim tu nikakvih problema, sve ovisi o organizaciji kluba. Ovdje su vrata uvijek otvorena – rekao je Bitanga.

image

Lik Žane Lelas Lokica na majicama polaznica Košarkaške akademije Žana Lelas

Tom Dubravec/Cropix
image

Vjekoslav Lokica i kćer Nika

Tom Dubravec/Cropix
image

Vjekoslav Lokica stavio je vijenac ispod slike pokojne supruge

Tom Dubravec/Cropix
image

Vjekoslav Lokica sa polaznicama Košarkaske akademije Žana Lelas

Tom Dubravec/Cropix
image

Sportska dvorana OŠ Ravne Njive-Neslanovac koja nosi ime Žane Lelas Lokica

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 15:25