StoryEditorOCM

Leteća ‘beštija‘ šokirala Poljud, novinar se prestravio: ‘To je križanac šišmiša, skakavca...‘ Evo o čemu se radi

Piše Sport SD
1. kolovoza 2023. - 20:53

Što to leti Poljudom? Da smo u SAD-u, ljudi bi se pitali: is it a bird, is it a plane?! Ne, nije ni Superman, već nešto puno „strašnije”. Štoviše, uplašilo je to gledatelje na utakmici Hajduka i Rijeke. Ali i komentatora utakmice na Max Sportu Andriju Cmrečnjaka.

- Bio je to miks šišmiša, skakavca i kolibrića – slikovito je Cmrečnjak započeo opis „neidentificiranog letećeg objekta” na Tribina podcastu.

- Čekaj, to je nešto malo, a ti si to nazvao „živina”!? – ubacio se njegov kolega.

Nije se dao Cmrečnjak.

- Ne, ne, nije malo. Mijenja smjer poput šišmiša, izgleda kao skakavac, a ima krila kao kolibrić. Bilo je dosta veliko. Ma, imalo je sigurno tridesetak centimetara – pričao je kroz smijeh.

Nije komentator utakmice jedini kojemu je ova leteća životinja utjerala strah u kosti. Javile su nam se i navijačice. I one su imale slikovit opis...

- Bile smo na zapadnoj tribini. Šokirale smo se kad smo vidjele velikog letećeg kukca! Bio je brz, mijenjao smjer, a ogroman. Svako malo bi se ukazao u zraku, izgledao je još strašnije pod svjetlom reflektora. U nekom trenutku smo se zezale da je toliko velik da bi ga se moglo “bacit na gradele”.

image
Niksa Stipaničev/Cropix

Svjedočili smo

Srećom po rješavanje ovog misterija, na utakmici smo bili i mi. I to na poziciji nedaleko od one komentatorske. „Živinu” smo vidjeli. No, nitko od susjednih kolega nije joj pridavao previše pažnje. Zaokupljeni smo valjda bili događanjima na terenu. Istina, vidjeli smo je, upala nam je u oko jer je stalno prelijetala Poljud. Vamo – tamo... Bio je pun teren.

Nikako nije uspijevala pronaći svoje odredište. I tako je nesretna životinja preletjela koliko i veznjaci čeličnih pluća na terenu. No, kako bismo do kraja riješili ovaj misteriji nazvali smo ornitologa, podrobno mu opisali što smo vidjeli. A on je odmah ispalio odgovor.

- Pa to je vretenca!

Riječ je o velikom letećem kukcu koji izgledom podsjeća na male helikoptere. Nije, dakle, šišmiš. Nešto je slično skakavcu. Njihovo stanište su područja bara, rijeka, jezera... Jedna je tako zalutala na Poljud. Ni vretenca nije htjela propustiti Jadranski derbi!

Ono što je najvažnije, za ljude nisu opasni. Istina, izazivaju nelagodu. I to mahom zbog jedne činjenice – najbrži su letači u svijetu kukaca. Također, jako brzo mijenjaju smjer. Grabežljivci su, pa im se tako na meniju često nađu drugi kukci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2024 18:34