StoryEditorOCM
Više od sportadanas u saboru

Legendarni trener koji je lansirao Đokovićevu karijeru dobio najveće hrvatsko sportsko priznanje

Piše Sport SD
27. studenog 2023. - 14:07

U Hrvatskom saboru predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas su uručili Državne nagrade za sport "Franjo Bučar" za 2023. godinu. Nagradu za životno djelo dobili su Nikola Pilić, Damir Šolman (posthumno) i prof. dr. sc. Slavko Trninić, dok su godišnje nagrade pripale Josipu Šojatu, Ivici Jeliću, Josipu Reiću, Korneliji Kvesić, Tigranu Goričkom, Zlatku Žagmešteru, Ivanu Katanušiću, Josipu Vrliću, Mladenu Drnasinu, Damiru Poliću, Iliji Matijeviću i Veslačkom klubu "Krka" Šibenik.

Državna nagrada za sport "Franjo Bučar" najviše je priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta u Republici Hrvatskoj. Dodjeljuje se stručnim i javnim djelatnicima u području sporta, sportašima, pravnim i fizičkim osobama koje obavljaju sportsku djelatnost te drugim pravnim i fizičkim osobama zaslužnim za razvoj sporta. U povijesti Republike Hrvatske od 1991. do 2023. godine dodijeljena je ukupno 81 nagrada za životno djelo i 390 godišnjih nagrada.

Predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković i ministrica Brnjac čestitali su svim dobitnicima te naglasili kako su od 2016. godine napravljeni mnogi iskoraci u dodatnoj brizi i razvoju sustava sporta te je stvoren strateški i zakonski okvir, a izdvajanja za sport svake godine su rasla u rekordnom iznosu.

„Čestitam svim ovogodišnjim dobitnicima, a posebno dobitnicima nagrade za životno djelo, gospodinu Piliću, koji je hrvatski tenis pozicionirao na svjetskoj pozornici, gospodinu Trniniću, koji je odgojio generacije i generacije naših košarkaša, te obitelji Šolman, za sva postignuća gospodina Šolmana, koja će ostati kao trajno bogatstvo hrvatskog sporta. Naše sportašice i sportaši i ove su godine ostvarili iznimne rezultate, a Vlada Republike Hrvatske kontinuirano ih prati u svim aktivnostima te smo za 2024. godinu, posebno vodeći računa da se radi o olimpijskoj i paraolimpijskoj godini, ponovo planirali sredstva za sport u rekordnom iznosu

koji će biti veći od 110 milijuna eura“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:24