StoryEditorOCM
Više od sportagodišnjica tragedije

Dan kada je umro nogomet: 39 ljudi poginulo na tribinama, klubovi natjerani igrati na stadionu gdje leže leševi

Piše SPORT SD
29. svibnja 2024. - 14:36

Na današnji dan, 29. svibnja 1985. godine na stadionu Heysel u Bruxellesu dogodila se jedna od najvećih tragedija u povijesti nogometa u kojoj je život izgubilo 39 navijača, a više od 600 ih je ozlijeđeno.

Utakmica Liverpoola i Juventusa održana te srijede, koja je trebala biti vrhunac nogometne sezone, pretvorila se (iako nije po broju žrtava najveća) u vjerojatno najpoznatiju tragediju na nogometnim stadionima i sportskim borilištima uopće.

image
Dominique Faget/Afp

Uoči susreta eskalirali su navijački neredi i sukobi između engleskih i talijanskih navijača koji su nemarom organizatora jednim dijelom bili i pomiješani na tribinama stadiona koji je bio kilometrima daleko od standarda uvjeta sigurnosti na kojima UEFA danas inzistira, uz neadekvatne ograde, mogućnost unošenja ranih predmeta na stadion, pomiješane navijače oba kluba na jednom sektoru stadiona... Do kulminacije tragedije je došlo prije susreta nakon što su ratoborni engleski navijači navalili na talijanske koji su u bijegu nasrnuli na ogradu i zid. Pod pritiskom tijela zid je popustio...

image
Dominique Faget/Afp

Kako bi se spriječilo daljnje nasilje utakmica je ipak odigrana, a pobijedio je Juventus pogotkom iz jedanaesterca Michela Platinija u drugom poluvremenu, a tek nakon susreta spoznali su se potpuni razmjeri tragedije. Čak 39 navijača je poginulo, dok ih je oko 600 ozlijeđeno. Među poginulima bila su 32 Talijana, četiri Belgijca, dva Francuza te jedan državljanin Sjeverne Irske.

"Šef gradske policije ušao je u našu svlačionicu i ispričao nam što se dogodilo. Inzistirao je da moramo igrati, a Juventus je pristao. Nismo htjeli, pa kako možemo razmišljati o nogometu na stadionu gdje ima mrtvih ljudi", rekao je. tada je kapetan Liverpoola Phil Neal.

Nakon tragedije engleski klubovi su na pet godina izbačeni iz svih europskih natjecanja dok je za Liverpool suspenzija vrijedila godinu duže. Četiri godine nakon heyselske katastrofe, nakon petomjesečnog suđenja 14 navijača Liverpoola osuđeno je na trogodišnje zatvorske kazne zbog ubojstava iz nehaja.

image
Bruno Fahy/Belga Via Afp

Stadion izgrađen 1930. godine više nije korišten za nogometne utakmice, a nakon što je desetak godina kasnije potpuno obnovljen i nazvan stadionom Kralja Baudouina ugostio je i Euro 2000. Nikada međutim za očite manjkavosti u organizaciji susreta nije odgovarala UEFA, policija i osiguranje stadiona, iako je i prije susreta bilo protesta, prije svega protiv stadiona na kojem se susret očito nije ni trebao igrati.

image
Dominique Faget/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 11:57