StoryEditorOCM
Vaterpoloodlične vijesti

Ovo smo čekali godinama, navijači, pripremite se! Liga prvaka igrat će se u Poljudu i bez kvalifikacija

Piše Iva Majić
25. svibnja 2023. - 11:20

LEN (Europske organizacije vodenih sportova) je predstavila novi sustav natjecanja Lige prvaka, a dobra je to vijest za splitsku momčad. Od iduće sezone, klupsko vaterpolsko natjecanje u Europi doživjet će određene izmjene, a nakon "šuškanja", LEN je i službeno izvijestila nacionalne saveze i klubove o promjenama koje će stupiti na snagu od jeseni.

Broj klubova sudionika Lige prvaka ostaje isti (16), ali sve ostalo bitnije se mijenja. Međutim, ono najvažnije za VK Jadran je to da neće morati u kvalifikacije Lige prvaka, već će se kao prvak Hrvatske direktno naći u najelitnijem društvu!

Pravo izravnog nastupa u Ligi prvaka stječu prvak Europe i prvaci 11 država koje imaju najbolji nacionalni klupski rejting koji je nedavno promovirala LEN.

Temeljem tog rejtinga, 11 državnih prvaka koji su osigurali nastup u Ligi prvaka 2023./24. su – Pro Recco (Italija), Ferencvaros (Mađarska), Barceloneta (Španjolska), Jadran Split (Hrvatska), Olympiacos (Grčka), Novi Beograd (Srbija), Spandau 04 (Njemačka), Marseille (Francuska), Jadran Herceg Novi (Crna Gora), Steaua ili Oradea (Rumunjska), te Dinamo Tbilisi (Gruzija).

Osim najbitnije promjene za splitsku momčad, velika su izmjene i po pitanju završnog turnira koji se vraća na format četiri najbolje momčadi ili Final Four. Također, klub koji se prijavi i dobije domaćinstvo Final Foura ne stječe time automatski pravo sudjelovanja na završnom turniru.

Ujedno, prema novom sustavu i propozicijama Lige prvaka, branitelj naslova najboljih će jedini biti oslobođen plaćanja kotizacije, dok svi ostali plaćaju, ali umanjenu. Ukupno 30.000 eura, a ne kao dosad 35.000 eura.

Također, država koja da prvaka Europe odnosno pobjednika Lige prvaka, stječe pravo i na još jedan klub u Ligi prvaka.

Što se tiče sustava natjecanja, on će sada izgledati ovako:

– kvalifikacije (borba za 4 mjesta)

– 1. etapa – 4 skupine od po 4 kluba

– 2. etapa – 2 skupine od po 4 kluba

– 3. etapa – Final Four

Dakle, manji je broj skupina, te će po dva najbolja u skupini u 1. etapi izboriti pravo nastupa u 2. etapi. Jednako će tako po dva najbolja iz dvije skupine u 2. etapi izboriti pravo sudjelovanja na završnom turniru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:00