StoryEditorOCM
Tenisa onda je nestala

Prva trenerica Monike Seleš, koja je radila i s Ivaniševićem, otkrila kako je Monika spustila Goranu

Piše Sport SD
7. listopada 2024. - 08:07

Nekadašnja heroina jugoslavenskog sporta Monika Seleš (50) bila je apsolutna senzacija svjetskog tenisa osamdesetih godina prošlog stoljeća. Pod vodstvom slavne Jelene Genčić osvajala je turnire kao dijete, od nje je u Beogradu uz Gorana Ivaniševića učila važne teniske lekcije, a onda je jednog dana jednostavno nestala.

Dogodilo se to 1986. godine kada je s 12 godina postala europska prvakinja do 14 godina. A onda je sljedeći dan jednostavno nestala.

"Vraćali smo se s turnira na kojem je osvojila Europsko prvenstvo do 14 godina, iako je imala samo 12. Sutradan mi je direktor televizije rekao da hitno napišem scenarij, da snimim Monicu jer ju je cijeli svijet tražio, ali nje nije bilo nigdje. I onda mi je kolega rekao: ‘Čitaš li Politiku?‘. Jučer su preko Beograda krenuli za Ameriku kod trenera Nicka Bollettierija. Bez pozdrava i objašnjenja, više se nismo nikad vidjeli. Samo sam pročitala rezultate i ponosna sam na to kakva je", rekla je Jelena Genčić.

Griješiš, Gorane

Nekoć uspješna tenisačica i intelektualka, koja je završila dva fakulteta i predstavljala Jugoslaviju u rukometu, u prvim se danima brinula o Novaku Đokoviću, ali i Goranu Ivaniševiću.

"Monika, Goran i ja sjedimo i Goran kaže: ‘Monika, vidio sam tvoju protivnicu u polufinalu, velika je kao Jeca, zdrobit će te‘. A ona šuti i ne diže glavu niti gleda nego mu kaže: ‘Griješiš, Gorane, ja gledam samo loptu, ne gledam protivnika‘, odgovorila je Seleš.

image
Patrick Kovarik/Afp

“Pa to je šampionska veličina”, rekla je Jelena Genčić s puno topline o Moniki Seleš, bez obzira na njihov rastanak i činjenicu da je bez pozdrava otišla od nje u Ameriku.

Koliko je energije Genčić uložila u mladu Novosađanku govori još jedna situacija.

"Kad smo počeli raditi, nije se znalo je li ljevak, budući da se služila se s obje ruke. Onda sam išla po savjet kod psihologa, stručnjaka, liječnika, ali oni su mi rekli: ‘Pusti je, sama će odlučiti hoće li igrati lijevom ili desnom‘, izjavila je ona u emisiji "Agape".

Podsjetimo, Monica Seles bila je tenisko čudo od malena, od 1990. do 1993. osvojila je čak osam Grand Slam naslova, a onda je u Hamburgu doživjela stravičan napad poludjele Njemice koja je "navijala" za njezinu suparnicu Steffi Graf. Utrčao je na teren s nožem i zabio ga u leđa Moniki Seleš. Nakon toga je bila odsutna više od dvije godine i trebale su godine i godine da se od toga oporavi.

Ponovno je uzela reket u ruke i zaigrala na turnirima 1994. godine, kao američka državljanka, što je ostala do danas, a živi na Floridi. Jelena Genčić, njena ponosna učiteljica i trenerica, preminula je 2013. godine u Beogradu.

image
Pascal Guyot/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2024 08:09