StoryEditorOCM
Tenisnajduže polufinale

Ništa od finala Wimbledona i ostvarenja velikog sna: Donna Vekić spasila je dvije meč-lopte, ali...

Piše Sport SD
11. srpnja 2024. - 17:30

 Hrvatska tenisačica Donna Vekić nije se uspjela plasirati u finale Wimbledona nakon što je u polufinalu trećeg Grand Slama sezone poražena od Talijanke Jasmine Paolini sa 6-2, 4-6, 6-7 (8).

Mlada 28-godišnja Osječanka je u najvećem meču karijere nažalost, izgubila nakon dva sata i 50 minuta grčevite borbe.

Vekić je povela 1-0 u setovima, Talijanka je izjednačila, da bi u trećem setu gledali pravu dramu.

Hrvatska tenisačica je u odlučujućem setu vodila sa 3-1 uz break, te 4-3 uz break. No, ispustila je obje prednosti. Paolini je pak, kod 5-4 i 6-5 u gemovima imala meč lopte, ali se Donna spasila gurnuvši susret u 13. igru. Vekić je u "tie-breaku" propustila priliku života i u drami ostala bez finala Wimbledona izgubivši sa 8-10.

image
Henry Nicholls/Afp

Vekić je tek treća hrvatska tenisačica koja je igrala u polufinalu nekog Grand slam turnira, no samo je Iva Majoli prošla do finala osvojivši 1997. Roland Garros pobjedom u finalu protiv Švicarke Martine Hingis sa 6-4, 6-2.

Mirjana Lučić Baroni je dva puta dogurala do polufinala nekog Grand Slama, 1999. u Wimbledonu, te 2017. na Australian Openu, ali je oba puta izgubila. U All England Clubu je njezinu seriju zaustavila Njemica Steffi Graf, a u Melbourneu Amerikanka Serena Williams.

 

Hrvatska tenisačica je odlično ušla u meč. Već u prvom gemu, koji je trajao sedam minuta, imala je dvije prilike za oduzimanje servisa protivnici, no nije ih iskoristila i Paolini je povela sa 1-0. Novu priliku Donna je dočekala u petoj igri iskoristivši prvu break loptu za 3-2. Osvojila je potom svoj servis za 4-2, da bi još jednom oduzela servis sedmoj igračici svijeta za velikih 5-2. Posljednji gem u setu je osvojila bez izgubljenog poena za 6-2 i 1-0 u setovima.

U drugom setu Vekić je do nove break prilike stigla u trećem gemu, nažalost Paolini se ovoga puta izvukla. Već u idućoj igri i 28-godišnja Talijanka je stigla do prve prilike za obrat. Vekić spašava break-loptu neobranjivim servisom u kut, zatim osvaja gem za 2-2.

Uslijedio je gem s nove dvije break lopte za Vekić, međutim talijanska tenisačica se nije predavala. Izvukla se iz teške situacije i povela sa 3-2. Nažalost, ključnim se pokazala deseta igra, Paolini je pri vodstvu 5-4 ušla u gem s dva osvojena poena. Imala je i 40-15 uz dvije break i set lopte i odmah je iskoristila prvu za 6-4 i 1-1 u setovima.

Izgubljeni set očito nije pokolebao hrvatsku tenisačicu. Donna je nakratko otišla u svlačionicu po osvježenje i hrabro krenula u odlučujući set.

image
Andrej Isakovic/Afp

Vekić je već u prvom gemu napravila break, a potom osvojila servis za 2-0. I u trećem gemu je imala loptu za 3-0, ali je Paolini ipak smanjila na 2-1. Opasno je živjela Paolini, ali izvukla je break-loptu i ostala u meču. Donna je četvrti gem osvojila bez izgubljenog poena povevši sa 3-1. No, sjajna Talijanka je uzvratila s dva gema u nizu izjednačevši na 3-3. Prvo je na svoj servis smanjila na 2-3, a potom je napravila break za 3-3.

No, uslijedio je novi obrat, Vekić je napravila break za 4-3 stigavši na korak do velike pobjede. Talijanka je nakon promašaja za 15-40 kleknula na teren u nevjerici svjesna kako je ovo možda i ključni trenutak meča.

Nažalost, naša radost kratko je trajala, Paolini je vratila izgubljeni servis poravnavši rezultat na 4-4, a zatim bez izgubljenog poena na svoj servis povela sa 5-4. Talijanka je u idućem gemu imala i meč loptu, ali se Vekić spasila izjednačivši na 5-5.

Sjajna se borba vodila u jedanaestoj igri. Vekić je prva propustila break loptu, Talijanka zatim nije iskoristila tri gem lopte, Donna je došla do još jedne lopte za obrat, ali je gem ipak otišao na suparničku stranu za 6-5. Vekić je teško podnijela gubitak ovog gema, a u nove probleme je stigla kada je njezina suparnica u idućem gemu imala još jednu meč loptu, ali je Vekić smogla snage i izjednačila na 6-6 gurnuvši meč u odlučujući "tie-break".

Vekić je u trinaestoj igri povela 3-1 uz mini break, ali se Paolini vratila na 3-3. Uslijedila je grčevita borba za svaki poen, nažalost Talijanska je iskoristila treću meč loptu za 10-8.

image
Henry Nicholls/Afp

Bio je to njihov četvrti međusobni susret i treća pobjeda talijanske tenisačice.

U drugom polufinalu nešto kasnije sastaju se četvrta nositeljica Kazahstanka Elena Ribakina i Čehinja Barbora Krejcikova.

Vekić je do sada osvojila ukupno četiri turnira u 13 odigranih finala. Prvo finale je igrala sa 16 godina u Taškentu, a sa 17 je osvojila svoj prvi turnir u Kuala Lumpuru. Slavila je i u Nottinghamu (2017),  Courmayeuru (2021), te Monterreyju (2023).

Zanimljivo, ovo je za Donnu 43. nastup na nekom od četiri Grand Slam turnira i daleko najveći uspjeh. Čak 20 puta je ispadala u prvom kolima, a do sada je najdalje dogurala do četvrtfinala Australian Opena (2023) i četvrtfinala US Opena (2019).

S druge strane Paolini je do ove godine imala ukupno četiri pobjede na Grand Slamu, a sad je u razmaku od mjesec dana upisala finale Roland Garrosa i najmanje finale Wimbledona.

WimbleDonna Vekić opalila žestoku pljusku Splitu, u Banovini bi se svi trebali crvenjeti kad vide što je napravila

image
Andrej Isakovic/Afp

UŽIVO

Vekić i Paolini su dosad igrale triput. Donna je slavila prije tri godine u Courmayeru, a Talijanka lani u Montrealu i prije tri godine Cinncinatiju.

6:2, 4:6, 6:7 (8:10)

Tie break se igra do deset poena, drama je potrajala do samog kraja, povela je Vekić 3:1m vratila se Paolini na 3:3, izmjenjivale su se djevojke do samo kraja, a onda je kod 9:8 Paolini iskoristila treću-meč loptu i izborila finale Wimbledona

6:2, 4:6, 6:6

Može li dramatičnije od ovog, imala je Paolini još jednu meč loptu, ali je Vekić uspjela izvući i nemoguće, idemo u tie break

6:2, 4:6, 5:6

Kakav dugačak gem, imale su obje igračice po dvije prilike za osvajanje, borba do zadnje lopte, na kraju je Talijankaa bila s(p)retnija

6:2, 4:6, 5:5

Veliku šansu je propustila Paolini, imala je meč-loptu, sve u svojim rukama, ali nije uspjela, drama se nastavlja

6:2, 4:6, 4:5

Ovaj put nije bilo drama, Paolini je bez problema dobila svoj servis gem

6:2, 4:6, 4:4

Opet smo na početku, Paolini je iskoristila slabiju igre Vekić i novim breakom poravnala rezultat

6:2, 4:6, 4:3

Veliki povratak Donne Vekić, uspjela je vratiti break prednosti, odigrala je izvrtan gem na servi Paolini još je bliže finalu

6:2, 4:6, 3:3

Velika drama na pomolu, Paolini je dvaput jedva sačuvala servis, a sada je napravila break i poravnala rezultat

6:2, 4:6, 3:2

Opet se Paolini uspjela izvući iz neugodne situacije, pritisak na njenom servisu je veliki

6:2, 4:6, 3:1

Još jedan gem bez izgubljenog poena, Vekić izgleda uvjerljivo na svom servisu

6:2, 4:6, 2:1

Uspjela se Paolini izvući iz nezgodne situacije, imala je Vekić loptu i za 3:0 što bi već bio ogroman korak do finala, ovako se nastavlja napeta borba

6:2, 4:6, 2:0

Donna express juri prema finalu, bez problema je dobila svoj servis gem, očito je stanka dobro djelovala

6:2, 4:6, 1:0

Fantastičan početak seta, break odmah na startu, Paolini se ponudila, prvu break-loptu Vekić nije iskoristila, ali drugu jest za vodstvo

Kratka pauza pred početak trećeg seta, Vekić je otišla do svlačionie

6:2, 4:6

Šteta, odlično je Paolini odigrala na returnu, osvojila drugi set i favorit je za meč

6:2, 4:5

Paolini bez većih problema osvaja gem, imala je Donna na 15:15 čisti "smash", ali velika pogreška okrenula je gem u stranu Talijanke

6:2, 4:4

Vekić ponovno solidna na servisu, je li napokon vrijeme za break?

6:2, 3:4

Ponovno je Paolini obranila servis, ponovno je Donni malo nedostajalo za break. Na korak je do tog zadnjeg poena koji bi joj osigurao prednost i poslao je u finale Wimbledona

6:2, 3:3

Kakav gem Donne, nije Talijanki dala nijedan poen. Dominacija hrvatske tenisačice

6:2, 2:3

Vlada velika borba za svaki gem, imala je Donna sada dvije break lopte, ali obranila je Paolini servis.

6:2, 2:2

Najteži servis za Donnu do sada, imala je Paolini i break loptu, ali Vekić je uspjela izvući gem i poravnati

6:2, 1:2

Bila je Donna blizu još jednom breaku, imala je i break loptu, ali nažalost, napravila je pogrešku.

6:2, 1:1

Nastavlja Donna dobro igrati na svom servisu, bilo je i 30:30, moglo je postati i opasno, ali je Vekić izvukla sjajan poen i poravnala

6:2, 0:1

Obranila je Talijanka svoj servis, prvi joj je ovo gem nakon dugo vremena. Imala je problema, ali djeluje bolje nego u prvom setu

6:2 Vekić

Sjajno igra Donna, puna samopouzdanja, osvojila je prvi set! Talijanka nije imala šanse

5:2 Vekić

Još jedan break za Donnu! Na korak je do prvog seta!

4:2 Vekić

Do 2:2 obje su tenisačice držale svoj servir, a sad je Donna napravila breka za 3:2! Ludilo na tribinama u Londonu, publika je podijeljena... Potom je i potvrdila break i izgeda samouvjereno, sigurnije od Talijanke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. kolovoz 2024 20:40