StoryEditorOCM
Tenisvratio se

Borna Gojo otkrio detalje agonije: ‘Injekcije, tablete... Četiri mjeseca nisam trčao. Hvala tabletama protiv bolova‘

Piše Ivan Jelkić/SN
16. rujna 2024. - 14:59

Hrvatska je pomela Litvu u prvom međusobnom Davis Cup dvoboju, iako nismo bili u punom ili najjačem sastavu. Srećom, ovoga puta suparnik ipak nije bio takve kvalitete da bi se osjetilo na konačnom rezultatu, jer smo, između ostalog, opet u sastavu imali i Bornu Goju.

Korpulentni Splićanin, otkako je debitirao u nacionalnom dresu 2019. godine, nije propustio niti jedno okupljanje do ovogodišnjeg u veljači, kada smo igrali protiv Belgije. Doduše, i tada je Gojo bio s reprezentacijom, došao je u Varaždin, ali samo kao navijač u prvom redu uz teren, pišu Sportske novosti.

Sada je u Varaždinu bio i na terenu te “načeo” Litvu na samom startu sudara u Grupi 1 Davis Cupa te još jednom donio bod reprezentaciji za koju uvijek igra s posebnom inspiracijom. Pobijedio je njihovog nominalno prvog igrača, Viliusa Gaubasa (ATP 182) - makar je puno impresivniji dojam kod gostiju u dva varaždinska dana ostavio Edas Butvilas (ATP 368), ali to je neka druga priča.

Nisam još na 100 posto

Nama je važno da se Gojo vratio ne samo u krug reprezentacije, već općenito na teniske terene. Jer od siječnja do kolovoza uopće nije igrao, već je tih sedam mjeseci bio za sportaše u najgoroj situaciji - u borbi s ozljedom. Nakon tako dugačke stanke nekako se potiho, na “mala vrata” vratio igrajući na Challengerima u SAD-u prije malo više od mjesec dana. Upisao je dva poraza, odigrao potom i kvalifikacije US Opena (2. kolo) i, eto, sada igrao i Davis Cup.

- Solidan meč s moje strane - sažeo je Borna svoj povratnički nastup za reprezentaciju, a zapravo svoj ukupno tek sedmi meč u 2024.

image
Ronald Gorsic/Cropix

- Uspio sam kroz meč ubaciti u višu brzinu, biti čvršći od njega i drago mi je da sam, nakon ne puno odigranih mečeva ove godine, bio u stanju sve mirno završiti.

Još Gojo traži tenisku formu koja se akumulira s mečevima, makar je i dalje njegovo fizičko stanje ono o čemu sve ovisi.

- Nije idealno, nisam još na 100%, ali igra se za Hrvatsku i moja je dužnost da se stavim na raspolaganje izborniku te dam maksimum svojih mogućnosti u ovom trenutku. Možda bi to inače bilo samo 70 ili 80%, ali trenutačno je ovo mojih 100%. Na izborniku je da procijeni koliko to vrijedi te odluči hoće li me poslati na teren ili ne. Hvala njemu na povjerenju, drago mi je da sam ga i opravdao. Ali, isto tako hvala i tabletama protiv bolova.

Igrao je Borna, naime, pod lijekovima i meč u Varaždinu, kao i prethodna četiri meča u SAD-u.

- To je trenutačno tako. Razlog je isti kao i prije, leđa.

Odnosno, ona su ga i u startu izbacila iz pogona na tako dugo vremena.

- To je ozljeda koja traje sada već zapravo godinu dana. Od Davis Cupa u Splitu prošle godine pa, eto, do sada. Tada sam poslije Splita odigrao još dva turnira, u Stockholmu i Beču, ali uz velike bolove, makar sam svejedno u Beču odigrao odlično - počeo je 26-godišnji Splićanin iznositi “povijest bolesti”.

- I onda su uslijedile puste injekcije, neki pokušaji oporavka, odradio sam i pripreme za novu sezonu, što je bilo čak bez nekih velikih bolova. No, potom u prvom meču ove sezone, u Hong Kongu, opet sve isto.

Tada je napokon dobio i potpunu dijagnozu problema.

image
Ronald Gorsic/Cropix

- Zaključak je da sam imao stres reakciju. To je neko stanje na kosti pred stres frakturu na leđima. I poslije toga nisam četiri mjeseca smio ništa raditi, ni potrčati, nikakva fizička aktivnost nije dolazila u obzir. Kad sam opet počeo skroz lagano trenirati, opet se i bol vratila pa sam se sljedeća dva-tri mjeseca vrtio u krug. Treniram, pa bude dobro, pa onda opet “stisne”, pa je opet malo bolje. Onda sam negdje sredinom ljeta odlučio da se jednostavno ne mogu više tako vrtiti u krug i čekati. Krenuo sam igrati s tabletama protiv bolova, a na US Openu me, nažalost, opet zaboljelo i tjedan dana nisam uopće trenirao. Sam sad, evo, tu jer ovo je reprezentacija i stisnuo sam zube. Trenirali smo dobro u Varaždinu, a za meč je stanje bilo izdrživo.

Plan su Challengeri po Europi

Odnosno, da je kojim slučajem trebao igrati i drugi dan, tko zna bi li izašao na teren. Srećom, pa nije došlo do toga, pišu Sportske novosti.

- Trenutačno, iskreno, ne znam gdje sam u pogledu rješavanja tog problema dugoročno. Trudim se, bio sam već na 100 mjesta, tražio mišljenja i nadam se da ću uskoro uspjeti to riješiti - dodao je Gojo, kojem se gotovo pa u glasu mogao osjetiti očaj radi takve situacije.

- Ne znam, možda je neko iduće rješenje korištenje kortikosteroida. Čekamo dopuštenje za to.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Kortikosteroidi su na popisu zabranjenih tvari Svjetske antidopinške agencije (WADA), ali s obzirom na svoju široku terapijsku primjenu moguće ih je koristiti za liječenje ozljeda, ali uz posebno odobrenje, odnosno kod sportaša je to medicinsko izuzeće (TUE). Postoje, jasno, i WADA-ine specifične smjernice na koji način, za koju vrstu ozljede i u kolikoj mjeri koristiti kortikosteroide, kako se jasno ne bi zlorabili. Uglavnom, i to je, dakle, za Goju postao jedan od mogućih smjerova kako riješiti problem s leđima.

A uz to mu je, pak, vezan i raspored za blisku budućnost.

- Plan je igrati Challengere po Europi pošto ne želim ići na turnire u Aziju jer, eto, trenutačno ne mogu znati kako će mi tijelo reagirati od meča do meča.

U biti, ne bi želio da se slučajno dogodi da odigra jedan meč, pa ga opet leđa stisnu i ne može igrati sljedeći, a on u Aziji. Ne isplati se riskirati s tako udaljenim putovanjima.

- Plan je zato biti tu, pratiti stanje, tretirati ga kako se može.

I dalje mislim da mogu sa svima

I čekati rješenje i bolje dane.

Sve se ovo, inače, dogodilo taman u trenutku kada je Gojo igrao svoj najbolji tenis u karijeri, odnosno neposredno nakon što je prošlog ljeta senzacionalno, iz kvalifikacija, stigao do osmine finala US Opena, gdje ga je zaustavio Novak Đoković. Donijelo mu je to i veliki proboj na rang-listi pa je u jednom trenutku bio 72. na svijetu. Sada je, zbog stanke, pao na 439. poziciju.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Najviše je bodova izgubio upravo zbog US Opena, odnosno jer nije obranio lani osvojene bodove. Ove godine je opet pokušao kroz kvalifikacije u New Yorku, iako je mogao koristiti zaštićeni renking, na koji imaju pravi svi tenisači koji zbog ozljede pauziraju najmanje šest kontinuiranih mjeseci. Dakle, mogao je i Borna u teoriji iskoristiti to pravo te izravno ući u glavni turnir, pa se nadati kojoj pobjedi, s kojom bi ublažio pad na ATP ljestvici. Međutim, ciljano je odustao od toga.

- Baš zato što mi nema nekog smisla koristiti zaštićeni renking sve dok nisam siguran da sam na 100%. Ja i dalje smatram da u jednom meču mogu dobiti bilo koga, ali da bih izgradio renking i vratio se gdje sam bio, trebam biti u mogućnosti igrati u kontinuitetu, i to jake mečeve. Kako to trenutačno ne mogu, onda nema smisla trošiti turnire sa zaštićenim renkingom. I tako će biti sve dok ne budem potpuno zdrav i osjećam se 100% spremnim - podvukao je Splićanin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 15:00